Hoppa till huvudinnehåll

Kauko Finnilä i Karleby kräver en ursäkt av polisen för stormningen av hans lägenhet

Kauko Finnilä sitter ensam i sin lägenhet med en burk nitro på bordet
Kauko Finnilä sitter ensam i sin lägenhet med en burk nitro på bordet Bild: Yle/Kjell Vikman Karleby,poliser,vapen (heraldik),finnilä

Torsdagen den 21 mars kommer Kauko Finnilä aldrig att glömma. Då störtade flera poliser in i hans lägenhet i Karleby och letade efter vapen på basen av en anmälan från en kvinna.

Polisen hittade aldrig något vapen och Kauko säger att han aldrig haft ett vapen i hela sitt liv.

Händelsen kommer inte att sluta här. Kauko Finnilä säger att han kommer att föra ärendet vidare så långt det går och han kräver en utredning om det skedda och en ursäkt av polisen.

Händelsen har kraftigt påverkat 78-årige Finniläs liv. Han säger att han inte längre bryr sig om att gå ut, utan sitter mest inne och ligger på sängen. På nätterna vankar han omkring och får inte tag i sömnen.

Teemu Heikkinen vid den juridiska enheten vid polisen i Karleby tar i det här skedet inte ställning i frågan, även om han självständigt kan föra ärendet vidare utan en klagan från Kauko Finniläs sida.

"För det vidare så långt det går"

Kauko Finnilä verkar både upprörd och nedstämd samtidigt över det som han varit med om. Han kommer att kämpa vidare för att få svar på frågan varför polisen stormade in hos honom en torsdag för en och halv vecka sedan.

- Jag för det vidare så långt det nu bara är möjligt, en grundlig utredning och en ursäkt vore på sin plats, säger Kauko Finnilä.

Vad kan göras för att få klarhet i det som skedde? Enligt Kauko var poliserna fåordiga. De var mera handlingens män, men sade i varje fall att de letade efter en pistol och att en kvinna hade sett honom med en pistol.

Kauko själv säger att han aldrig haft en pistol i hela sitt liv.

Klagan eller brottsanmälan mot polisen

Den juridiska enheten vid polisen i Karleby kan självständigt ta upp frågor kring laglighetsaspekter av det som skedde hemma hos Kauko, när polisen oanmälda dök upp i full utrustning med hjälm, skottsäker väst och så stora skyddsglasögon att bara näsan syntes.

Då kan enheten påpeka att något gått snett.

Däremot kan enheten enligt juristen Teemu Heikkinen inte ta ställning till frågor som gäller en brottsundersökning som sådan eller avgöra om något brott har skett eller inte.

- Jag kan inte i det här skedet säga vad jag kommer att göra, säger Teemu Heikkinen.

Kauko Finnilä kan å sin sida själv lämna in en klagan till polisen, till riksdagens justitieombudsman eller till justitiekanslerns kansli. Ett annat alternativ är en direkt brottsanmälan mot polisen i Karleby.

- Då blir det fristående poliser och en åklagare som fungerar som förundersökningsledare som sköter utredningen, säger Teemu Heikkinen.

Vad hände i lägenheten?

Kauko Finniläs version av händelserna är följande. Han satt i sin lägenhet en torsdag eftermiddag den 21 mars och hade bara kalsongerna men inga byxor på sig när det ringde på dörren och en röst sade att det är polisen.

Han bad dem vänta tills han får byxorna på sig och i samma stund dök poliser med pistolerna dragna in i lägenheten också via terrassdörren som hade stått på glänt.

Kauko Finnilä fick order att sträcka fram händerna synligt och poliserna tog tag i honom i handlederna. Polisen letade efter något och senare kom det fram att del letade efter vapen.

- Jag har aldrig ägt något vapen och de letade igenom bilen också, de sade att en kvinna anmält att hon sett mig med vapen, säger Kauko Finnilä.

Jag minns inte om jag var rädd, jag bara skakade. Efter en halv timme blev jag arg och sen har det kommit en nedstämdhet som jag inte kommit över ännu. Ingen från polisen har kontaktat mig efteråt

Kauko kommer inte exakt ihåg hur många poliser det handlade men en granne har berättat att de var fem stycken. Gatan utanför var också enligt Kauko fylld med folk som intresserat följde med det som hände.

- Plötsligt for de samma väg som de kommit, de sade ingenting och tackade inte och bad inte om ursäkt eller nånting. Jag lämnades ensam och som i chock och måste hastigt ta fram nitroburken.

- Jag minns inte om jag var rädd, jag bara skakade. Efter en halv timme blev jag arg och sen har det kommit en nedstämdhet som jag inte kommit över ännu. Ingen från polisen har kontaktat mig efteråt.

Kauko Finnilä är pensionerad timmerman och har en skada i axeln som besvärat honom ibland.

I samband med polisingripandet tog polisen tag i hans handleder och han blev efteråt tvungen att söka sig till hälsovårdscentralen för att röntga axeln. Han går nu med en mitella för att stöda armen.

Österbottens tidning var först med nyheten om att beväpnade poliser hade stormat Finniläs hem.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten