Hoppa till huvudinnehåll

Massiv press på ledamöterna i Korsholms fullmäktige: "Förekommer påtryckningar från alla håll"

Nio personer står med gula plakat med sloganer mot en kommunsammanslagning.
Självständighetsförespråkare demonstrerade utanför ämbetshuset i Smedsby redan på måndagen. En ny demonstration hålls på tisdag då fullmäktige möts. Nio personer står med gula plakat med sloganer mot en kommunsammanslagning. Bild: YLE/Jonas Mastosalo Korsholm,demonstrationer,fusion,kommunsammanslagningar

Det är minst sagt spänt då kommunfullmäktige i Korsholm ska finna en väg framåt i fusionsfrågan. Månader av politiskt tvistande väntas kulminera på tisdagens möte. Samtidigt demonstrerar självständighetsförespråkare utanför ämbetshuset. En del fullmäktigeledamöter tycker situationen känns obehaglig, om inte direkt otrygg.

Frågan om en kommunfusion mellan Vasa och Korsholm har varit högaktuell redan länge, och temperaturen vreds upp ytterligare för en vecka sedan då kommunstyrelsen röstade för en återremittering av fusionsavtalet.

Flera korsholmspolitiker vittnar om ett exceptionellt läge med kohandel och påtryckningar inför tisdagens fullmäktigemöte, då frågan väntas kulminera.

- Det förekommer påtryckningar från båda hållen, säger Carola Lithén (SFP) som är kommunfullmäktiges ordförande.

Beskrivande för läget är, enligt Lithén, att hon själv under de senaste dagarna suttit i telefon omkring åtta timmar per dygn enbart gällande fusionsfrågan.

Porträtt av Carola Lithén.
Carola Lithén, SFP. Porträtt av Carola Lithén. Bild: Yle/Jonas Mastosalo Carola Lithén

Skilj på sak och person

En av dem som hamnat i strålkastarljuset är Ida-Maria Skytte (SFP). Skytte förespråkar fusion med Vasa, men har sagt att hon kommer att rösta nej till det fusionsavtal som finns just nu eftersom en så stor majoritet av kommuninvånarna sade nej till avtalet i folkomröstningen den 17 mars.

Skytte är ändå öppen för möjligheten att förhandla vidare med Vasa och förbättra det nuvarande fusionsavtalet, om den chansen skulle ges.

- Det här gör förstås att jag är en sådan som väldigt många vill prata med just nu, säger Skytte.

Skytte tvingades under veckoslutet stänga av sin telefon, för att överhuvudtaget få möjlighet att återhämta sig. Hon beskriver situationen som utmanande.

- Det som gjort mig mest besviken är att väldigt många som kritiserar inte tycks kunna skilja på sak och person. Tyvärr har också mina närmaste drabbats och det känns verkligen inte okej.

Ida-Maria Skytte, SU.
Ida-Maria Skytte, SFP. Ida-Maria Skytte, SU. Bild: Yle/Anna Wikman Korsholm,Österbotten,Svensk Ungdom,ida-maria skytte

Obehaglig situation

Ida-Maria Skytte sitter sin första period i fullmäktige och medger att det blivit tyngre än hon kunnat ana. Som exempel ger hon det faktum att kommunen valt att anställa väktare för att säkerställa ordningen vid tisdagens fullmäktigemöte i ämbetshuset i Smedsby.

Fyra väktare tjänstgör under kvällen och övervakar så att oroligheter inte uppstår. Det känns absurt att det ska behövas i en liten kommun som Korsholm, säger Skytte.

- Jag kanske inte är rädd för min egen säkerhet direkt, men nog känns det här obehagligt, säger Skytte.

Skytte får medhåll av Pernilla Vikström (SFP). Vikström, har länge förespråkat en kommunfusion och även konsekvent varit tydlig med var hon står i frågan. Vikström var även den som föreslog en återremittering av fusionsavtalet under förra veckans styrelsemöte.

- Den här veckan efter styrelsemötet har varit den svåraste veckan jag hittills upplevt under mina tio år som lokalpolitiker, säger Vikström.

Pernilla Vikström sitter i solen på trappan till hennes hem
Pernilla Vikström, SFP. Pernilla Vikström sitter i solen på trappan till hennes hem Bild: Yle/Sofi Nordmyr vikström,Närbild

Smutskastning i sociala medier

Vikström utsattes för påhopp i sociala medier, smutskastning och svartmåleri som hon själv säger att inte längre kändes okej.

- Det här är nog gränsfall för vad man orkar med.

Även hos Vikström ringer telefonen på dagarna, kvällarna och helgerna.

- Det är både kolleger inom politiken och vanliga korsholmare som ringer. Många som ringer vill försäkra sig om att jag står stadigt kvar för fusion, där jag stått hela tiden.

Nya strider runt hörnet

Pernilla Vikström oroar sig för hur Korsholm framöver ska hitta personer som vill ställa upp i kommunalval och arbeta inom kommunens förtroendeorgan.

Vikström påpekar att kommunalpolitikerna ofta är personer som sköter ett normalt heltidsjobb utöver politiken.

- Det är klart den här frågan är exceptionell, men ändå. Just nu räcker dygnets timmar inte till för att klara allt. Man borde läsa på i sakfrågorna och gärna också bemöta den respons som kommer från kommuninvånarna.

Samuel Broman (SFP) under diskussionen om fusionsförhandlingar med Vasa stad.
Samuel Broman, SFP. Samuel Broman (SFP) under diskussionen om fusionsförhandlingar med Vasa stad. Bild: Yle/Johanna Ventus Korsholm,korsholms kommunfullmäktige

Samuel Broman (SFP) delar Vikströms oro.

- Det är en omänsklig press som många ledamöter utsätts för just nu, säger Broman.

Vikström och Broman säger bägge att de inte skulle vara förvånade ifall det kommer avhopp från korsholmspolitiken inom kort. Någonstans har något gått väldigt fel, säger Broman om hela processen.

Samtidigt pågår redan spelet om framtida maktpositioner, enligt Broman. Runt hörnet står nämligen en strid om vem som ska sitta i kommunstyrelsen under de kommande två åren.

- Ett bollande om platserna i styrelsen har börjat och det påverkar också hela den här processen nu, säger Broman.

Broman kompas av fullmäktigeordförande Carola Lithén.

- Valet av ny styrelse påverkas absolut av hur det går de närmaste dagarna.

Läs också