Hoppa till huvudinnehåll

Mycket nederbörd i mars men syd- och västkusten är på många håll snöfri

Röda baklyktor syns på bilar som kör längs en dimmig, regnig gata i en stad.
Röda baklyktor syns på bilar som kör längs en dimmig, regnig gata i en stad. Bild: Linus Hoffman / Yle Åbo,trafik,Regnigt väder,regn,trähus,allegatan i åbo

Mars månad var mild och det kom ovanligt mycket nederbörd. Temperaturerna varierade mellan +1 grad i den sydvästra skärgården och -9 grader i norra Lappland.

Temperaturerna låg 1-2 grader högre än normalt, men enligt meteorologerna är det inte ovanligt att mars månad är mild utan det upprepar sig flera gånger per decennium.

Värmerekordet för mars månad uppmättes i år den 29 mars i Jomala på Åland, +13,4 grader. Köldrekordet uppmättes i Utsjoki den 2 mars, där var det då 37,9 minusgrader.

Mycket nederbörd i mars

Flera lågtryck rörde sig över vårt land i mars - därför kom det ovanligt mycket nederbörd.

Särskilt i östra och norra Finland var nederbörden riklig. I Sodankylä uppmättes 66,6 millimeter, vilket är mer än någonsin tidigare under de 100 år som nederbördsmängder registrerats.

Den största mängden uppmättes i Puolanka, 85,3 millimeter.

I slutet av mars var snötäcket mellan 0,5 och 1 meter tjockt i området från Norra Karelen till Lappland. Söderom fanns det mellan 10 och 50 centimeter snö, medan det i kusttrakterna i söder och väster fanns stora områden helt utan snö.