Hoppa till huvudinnehåll

Rennäringen i Norge ska beaktas när nya vindkraftsparker byggs, men motståndet mot vindkraften är fortfarande stark

Tjugotals vindmöllor i fjällandskap.
Tjugotals vindmöllor i fjällandskap. Bild: Yle/Linda Söderlund Fosen Vind,Roan,vindkraft,Norge,fjäll (ytformer)

Norge ser ut att skärpa reglerna för var det får byggas vindkraft i landet. Europas största vindpark byggs som bäst i fjällen runt Trondheim och den har skapat mycket debatt.

En ny rapport föreslår i dag att antalet områden som är lämpliga för vindkraft i Norge ska minska från 43 till 13. Flest områden finns i södra Norge och endast ett område i norr.

Nordnorge har de bästa produktionsförhållandena för vindkraft, men i den nya utvärderingen av platserna har man tagit hänsyn till rennäringen och den begränsade nätkapaciteten i de norra delarna av landet.

Under kalvemerking i Gabna sameby i Nord-Sverige
Under kalvemerking i Gabna sameby i Nord-Sverige Bild: Silje Bergum Kinsten/norden.org samer

Svenska Yle har berättat om Europas största vindkraftsprojekt i närheten av Trondheim, där 278 vindkraftverk ska byggas.

Vindparken i Roan har förstört betesmarker för samernas renar och enligt miljöorganisationerna har värdefull natur fått ge vika för vindparken.

Norsk vindkraft 30 procent effektivare än dansk vindkraft

De senaste åren har intresset för vindkraft vuxit i Norge och bara i år väntas tio miljarder norska kronor (ungefär en miljard euro) investeras i vindkraft. Samtidigt har också motståndet mot vindkraftsparker ökat.

- Då vindkraften har börjat bli lönsam, så har också intresset ökat, sa olje- och energiminister Kjell-Børge Freiberg på presskonferensen i dag.

En vindmölla i fjällandskap och Atlanten i bakgrunden.
En vindmölla i fjällandskap och Atlanten i bakgrunden. Bild: Yle/Linda Söderlund vindkraftverk,Fosen Vind,Roan,Norge

Norges höga kust lämpar sig mycket bra för vindkraft och norsk vindkraft beräknas vara omkring 30 procent effektivare än till exempel dansk och tysk vindkraft.

- Regeringen vill jobba för lönsam vindkraft, men vi måste också ta vara på miljön och samhällsintressen, sa Freiberg.

Trots att regeringens rapport föreslår att antalet vindkraftsparker på land ska minska, så kommer vindkraften fortsatt att skapa konflikter.

Bland annat turistföreningar och föreningar för sommarstugor är kritiska till regeringens nya rapport. I maj är flera demonstrationer mot vindkraftsparker inplanerade på flera håll i Norge.