Hoppa till huvudinnehåll

Wilma Murto bryter samarbetet med australiensiska tränaren – andra tränarbytet på sex månader: ”Fick aldrig svaren jag behöver”

Wilma Murto och Steve Rippon.
Wilma Murto tillsammans med Steve Rippon på inomhus-FM i februari. Wilma Murto och Steve Rippon. Bild: Timo Hartikainen / All Over Press Wilma Murto

Det här var den bästa långsiktiga lösningen, konstaterar Wilma Murto för Yle. Stavhopparen meddelade på söndagen att hon efter ett halvår med Steve Rippon som tränare valt att bryta samarbetet. Nu väntar en flytt till Kuortane.

Inte optimalt, men den bästa möjliga lösningen.

Det konstaterar Wilma Murto morgonen efter att hon via friidrottsförbundet meddelat att hennes tid som Steve Rippons adept inte blev längre än ett halvår. Samarbetet med tränaren fungerade helt enkelt inte.

– Hans träningsfilosofi är väldigt annorlunda än den jag har blivit van vid. Teknikfrågor var vi ense om, men gällande all annan träning så skulle jag ha behövt lite mer förklaring och motiveringar till. Jag fick aldrig svaren, säger Murto till Yle.

En bidragande orsak var att hon inte kunde se konkreta resultat av vad träningen fört med sig.

– Steve är mer personen som ”litar på processen”, att man når sina mål så småningom bara man jobbar målmedvetet på det. Jag behöver själv se siffror och grafer där det står hur mycket bättre jag har blivit, berättar Murto.

"Kan kalla beslutet förhastat om jag byter tränare igen"

Tränarbytet blir samtidigt det andra inom samma tidsperiod. Fram till flytten till Australien tränades Murto av Jarno Koivunen. Nu är det Mikko Latvala som ska ansvara för stavhoppningstalangens utveckling.

Samtidigt kommer Murto att flytta till Kuortane, där Latvala håller hus.

– Det var en tajt tidtabell, men det känns som att det här är rätt beslut. Det återstår ännu tre månader till mitt huvudmål, säger Murto.

Murto har med andra ord ställt in siktet på U23-EM i Gävle i juli. Senare på hösten väntar friidrotts-VM i Doha.

Resultaten under inomhussäsongen var hoppingivande. Även om Murto misslyckades i inomhus-EM i Glasgow klarade hon som bäst 451.

– Men jag kände som sagt att Australien inte var rätt plats för mig. Jag ville hellre fatta ett snabbt beslut än att stanna där och grubbla. Man kan kalla det här ett förhastat beslut om jag byter tränare igen om ett halvår, avslutar Murto.