Hoppa till huvudinnehåll

Alexis Tsipras på historiskt besök i Nordmakedonien - firade med symbolisk selfie

Zoran Zaev  tar en selfie med Alexis Tsipras i Skopje
Zoran Zaev tar en selfie med Alexis Tsipras i Skopje Zoran Zaev tar en selfie med Alexis Tsipras i Skopje Bild: AFP / Lehtikuva Zoran Zaev,Alexis Tsipras,Grekland,Nordmakedonien

Greklands premiärminister Alexis Tsipras har anlänt till grannlandet Nordmakedonien på officiellt besök. Det är första gången en grekisk ledare besöker Nordmakedonien efter närmare tre decennier av dålig kommunikation mellan de båda Balkanstaterna.

Tsipras poserade utanför regeringsbyggnaden i Skopje tillsammans med Nordmakedoniens premiärminister Zoran Zaev för en gemensam selfie.

Tidigare i år ändrade den tidigare jugoslaviska republiken officiellt sitt namn från Makedonien (Forna jugoslaviska republiken Makedonien, Fyrom) till Nordmakedonien.

Namnfrågan har försämrat relationerna mellan de båda Balkanstaterna i närmare tre decennier.

Tsipras reser tillsammans med tio ministrar och representanter för affärslivet . En rad vänskapsavtal ska undertecknas under besöket och avsikten är att främja både handels- och försvarssamarbete.

Nordmakedonien är på väg att bli medlem i Nato. Det blev möjligt efter att Grekland lättade på sina invändningar mot det.

Grekland har motsatt sig namnet Makedonien eftersom namnet är identiskt med en region i norra Grekland.