Hoppa till huvudinnehåll

Antalet fängelsestraff har minskat i Europa och straffen har blivit kortare, visar ny rapport

Helsingfors fängelse finns i Sörnäs.
Helsingfors fängelse finns i Sörnäs. Arkivbild. Helsingfors fängelse finns i Sörnäs. Bild: Yle/Patrik Skön Fängelse

När det gäller antalet fångar som rymmer från fängelset ligger Finland på andra plats, visar en färsk rapport från Europarådet.

Antalet fångar i Europa minskade med 6,6 procent mellan åren 2016 och 2018. Det innebär en minskning från 109,7 fångar till 102,5 fångar per 100 000 personer.

Fängelsestraffens längd har blivit 7 procent kortare, alltså från 8,8 månader till 8,2 månader.

Antalet fängslade minskade fjärde mest i Finland - med nästan 10 procent. Rumänien, Bulgarien och Norge ligger före Finland.

Gällande antalet fängelsefångar som dör ligger Finland bra till. Bara Island och Sverige har en lägre dödlighet än Finlands 7,1 per 10 000 fångar.

I en kategori som tolkas som negativt lyser Finland. Antalet fångar som rymmer från de finska fängelserna är näst störst i Europa. Bara i Schweiz är det fler fångar som rymmer från fängelset.

Specialforskare: det höga antalet rymningar beror på statistikföringen

Henrik Linderborg, specialforskare på Brottspåföljdsmyndigheten, säger att man försöker få övergången från fängelsestraff till frihet att bli mjukare.

Det här är orsaken till att fängelsestraffens längd har blivit kortare.

Orsaken till det höga antalet rymningar är enligt Linderborg det annorlunda sättet att föra statistik på.

År 2017 var antalet rymningar åtta, av dessa var det fem som rymde från området innanför fängelsemurarna. Ifjol rymde bara en fånge på det viset.

- Antalet personer som rymmer inifrån fängelseområdet är faktiskt inte så stort i Finland. Största delen av de så kallade rymningarna sker utanför fängelseområdet.

I de här rymningarna är fången på permission och låter bli att återvända eller fången återvänder försenad till fängelset.

I ett europeiskt sammanhang räknas detta som en rymning, säger Linderborg.

Artikeln baserar sig delvis på Yle Uutisets text "Euroopan neuvoston selvitys: vankien määrä laskenut Euroopassa vuodesta 2012 lähtien". Artikeln uppdaterades 16:45 med kommentarer av Henrik Linderborg.