Hoppa till huvudinnehåll

Damlejonens stjärnback redo för hemma-VM: ”Det har varit häftigt att kunna fokusera på att äta, vila, sova och träna”

Ronja Savolainen spelar mot Kanada.
Ronja Savolainen anländer till hemma-VM som svensk mästare. (arkivbild) Ronja Savolainen spelar mot Kanada. Bild: Claudio Bresciani / EPA / All Over Press Ronja Savolainen,Finlands damlandslag i ishockey,damlejonen

Finlands hockeydamer ser framemot att utmana grenens giganter USA och Kanada på hemmaplan. Med ett starkt självförtroende ska det inte vara omöjligt att förgylla förra vinterns OS-brons till något ännu finare.

Den 21 mars besegrade Luleå HF Linköping HC i den femte och avgörande finalen i den svenska ligan med 5–1. Luleåklubben vände ett 0–2-underläge i matcher till seger och guldfesten kunde börja. En fest som ändå inte kunde pågå alltför länge.

– Efter den femte finalen blev det fyra dagar ledigt då jag hade tid att vila. Sen bar det av till Vierumäki på landslagsläger, berättar Luleåbacken Ronja Savolainen för Yle Sporten ett par dagar före VM-premiären mot USA.

– Guldet smakade jättehäftigt efter att vi inte fick den starten på finalserien som vi hade önskat. Vi visade ändå hur starka vi är tillsammans och lyckade vända på underläget. Det var en fin resa med hela laget.

Över 4800 personer var på plats då Luleå knep den femte finalsegern. Då Blues kammade hem FM-guldet genom att besegra Ilves med 3–0 i matcher sågs den tredje finalen av 611 ögonpar. Ronja Savolainen tror sig veta vad som ligger bakom den stora skillnaden vad publikintresset beträffar.

– Som förening visar Luleå upp oss och vi syns mycket i media. Intresset har vuxit överlag i Sverige men framför allt i Luleå.

Kan VM fungera som ett startskott för att höja på intresset kring damhockeyn i Finland?

– Det tror jag absolut och fint att vi får ordna VM. Det gäller för oss att visa att damhockeyn är samma hockey som herrarna spelar fast vi inte får tackla, säger Savolainen.

Även landslagskollegan Michelle Karvinen hoppas på en liknande utveckling.

– Det är klart att jag hoppas på att grenen får mer uppmärksamhet i Finland. Under OS syns vi mycket i media men inte annars. Finland förtjänar en lika bra liga som den svenska.

Michelle Karvinen.
Michelle Karvinen ser framemot att spela hemma-VM i Esbo. Michelle Karvinen. Bild: Miikka Jääskeläinen / All Over Press Michelle Karvinen,Finlands damlandslag i ishockey

Förutsättningarna har blivit klart bättre

Under de senaste åren har det blivit lättare för de finländska landslagspelarna att satsa mer på sin gren. Framför allt för dem som spelar i de svenska topplagen.

– Åtminstone under den här säsongen har jag kunnat sätta mer tid på ishockey. Jag har inte jobbat med något vid sidan om och kunnat koncentrera mig på ishockeyn. Det har varit häftigt att kunna vila då kroppen behövt vila. Jag har endast fokuserat på att äta, vila, sova och träna.

Michelle Karvinen anser att dagens landslagsspelare måste tänka på grenen som helhet och inte endast på sin egen karriär.

– Det måste vi göra. Jag kommer ihåg då jag var liten, jag hade endast NHL-spelare som förebilder. Nu är det annorlunda och unga spelare ska se framemot att spela i en bra damliga.

”Bästa laget någonsin” ska utmana förhandsfavoriterna

Dam-VM har arrangerats 18 gånger och 10 gånger har Kanada korats till världsmästare och 8 gånger har det varit USA som firat efter finalen. Att ändra på den statistiken blir en tuff, men inte omöjlig nöt att knäcka för Damlejonen.

– Den mentala biten spelar en stor roll. Vi har ju bevisat att vi kan utmana dem. Allt kommer från huvudet, det gäller att vara mentalt redo och åka en massa skridsko, säger backen Savolainen.

– Självförtroendet är på en annan nivå. Det märks i matcherna där vi mött Kanada och USA. Vi måste våga spela och vi vet att vi är lika bra som dem, konstaterar anfallaren Karvinen.

Rosa Lindstedt diskuterar med sin tränare i landslaget, Pasi Mustonen.
Under Pasi Mustonens ledning bled det OS-brons i Pyeongchang. Rosa Lindstedt diskuterar med sin tränare i landslaget, Pasi Mustonen. Pasi Mustonen,Rosa Lindstedt

Lagets tränare Pasi Mustonen har sagt att årets VM-trupp är det bästa finländska laget någonsin. Ronja Savolainen är färdig att hålla med sin förbundskapten.

– Jag tycker han har rätt i allt han säger. Vi är ett starkt skridskoåkande lag som kämpar hårt och har en bra lagsammansättning. Vi har ett jävligt bra lag, om man får säga så.

Känner ni någon press inför ett hemma-VM?

– Nej, inte alls. Det ska bara bli jättekul att spela på hemmaplan. För mig är det extra stort då jag spelat två säsonger i Esbo, berättar Karvinen som säger att en bronsmedalj är lagets minimimålsättning.

VM börjar på torsdag då Finland möter regerande OS-mästarna USA. Matchen börjar klockan 19.30 och sändningen i TV2 19.10. Damlejonens samtliga VM-matcher refereras på svenska.