Hoppa till huvudinnehåll

”De är inte ens i närheten av täten” – men har FC Inter det som krävs för att nå den övre slutserien i fotbollsligan?

Filip Valencic firar mål.
Filip Valencic måste prestera på topp för att Inter ska ha en chans i fotbollsligan i år. Filip Valencic firar mål. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Filip Valenčič,FC Inter Åbo

Klockan 18.30 på onsdagskvällen kör fotbollsligasäsongen 2019 igång då FC Inter gästar HJK. Åbolaget hör till dem som förväntas tävla om en plats i den nya övre slutserien. För att göra det måste stjärnorna leverera.

Snart är väntan äntligen över. På onsdagskvällen kör fotbollsligasäsongen 2019 igång – och Åbolaget FC Inter är genast i hetluften.

Motståndet? Stenhårt. Ingen annan än de regerande mästarna HJK står för motståndet då Inter inleder ligaäventyret i Helsingfors.

Sett till förhandstipsen förväntas Inter tävla om en plats bland de sex främsta lagen i ligan. På fotbollsligans upptaktsträff förra veckan rankades Inter som sexa. Det skulle innebära spel i den övre slutserien.

Vad då övre slutserien?

Fotbollsligan förnyade nämligen serieupplägget inför årets säsong. De sex främsta lagen efter 22 spelade matcher spelar en övre slutserie, medan de sex sämsta spelar en nedre slutserie.

Ettan i den övre slutserien vinner FM-guld, medan tvåan tar silver och säkrar en plats i Europa League-kvalet. Den andra biljetten till EL-kvalet delas ut till vinnaren av ett slutspel, där de fyra övriga lagen från den övre slutserien och den nedre slutseriens vinnare deltar.

Hurudana är Inters chanser att nå den övre slutserien och till och med medalj då?

– Varje gång som Inter spelar så har vi en chans att vinna, säger anfallaren Timo Furuholm för Turun Sanomat (bakom betalmur).

Timo Furuholm.
Timo Furuholm. Timo Furuholm. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Timo Furuholm

Cupmålskytten måste stiga fram

Sett till vinterns resultat så här långt så är en topp 8-placering åtminstone inte utesluten. Inter tog sig till kvartsfinal i Finlands cup, där VPS på veckoslutet var för starka.

– Det är naturligtvis en besvikelse, eftersom vi ville försvara vår cuptitel. Men vi har ingen tid att grubbla över det här, eftersom ligan kör igång snart. Vi gråter i dag och börjar förbereda oss i morgon, sa Interlotsen José Riveiro på klubbens hemsida på lördagen.

Ett av namnen som förväntas leverera i år är Filip Valencic. Anfallaren valdes till fotbollsligans bästa spelare säsongen 2017, då han spelade i HJK, och flyttade efter det till Norge och Stabäk. Nu är han utlånad till Åboklubben.

Valencic har noterats för mål i två matcher på raken. I 1–2-förlusten mot VPS på lördagen var han med andra ord Inters enda målskytt.

"Man har haft en tendens att överskatta Inter"

Men frågar man Yle Sportens poddare Antti Koivukangas och Chriso Vuojärvi får Inter nöja sig med spel i den nedre slutserien.

– Det är ett lag som har spelat mig ett spratt i många år, konstaterar Vuojärvi i poddens uppsnack inför ligapremiären.

– Ända sedan Job Dragtsmas år så har man haft en tendens att överskatta dem. Men ändå börjar man fundera om de kommer att blanda sig i tätstriden i år igen. Filip Valencic tycker jag att nosar på topp 10 i hela ligan som spelare. En fantastiskt värvning – om han är på humöret, tillägger han och påminner om forwardens turbulenta avslut på sejouren i ”Klubi”.

Tränarturbulensen har också varit enorm, säger Vuojärvi.

– Har man nu rätt man på rätt plats? Det återstår att se, men i mitt tips så hamnar de i den nedre slutserien, slår Vuojärvi fast.

José Riveiro.
José Riveiro, FC Inters nästa guldlots? José Riveiro. Bild: All Over Press FC Inter Åbo,jose riveiro

Timo Furuholm medger också för Turun Sanomat att laget varit ”vilse” ledarskapsmässigt de senaste åren. Furuholm själv återvände till klubben från Tyskland inför säsongen 2017.

Antti Koivukangas har också svårt att se att Inter skulle nå den övre slutserien.

– Jag har dem i den trista mittensektionen där säsongen blir vad den blir – vi talar alltså om platserna sju, åtta och nio. Där säsongen är helt okej men ändå intetsägande. Jag har Inter som nia, siar Koivukangas och förklarar:

– Jag har svårt att se att de har tillräckligt med kvalitet för att nå de nivåer som de var på för elva år sedan då de vann titeln. De är helt enkelt inte där – inte ens i närheten.

"Pressen är på dem"

Men på ondagskvällen är det alltså dags. Då möter också José Riveiro sin tidigare arbetsgivare för första gången som chefstränare för ett annat lag.

– Det kommer förmodligen att bli känslosamt, medger Riveiro på klubbens hemsida.

– Jag tillbringade 2,5 fantastiska år där. Men jag är motiverad att inleda min sejour i Åbo på allvar och beredd på att bära allt ansvar som det medför. Vi är redo inför utmaningen, fortsätter han.

HJK hör också i år till de absoluta guldkandidaterna.

– Jag vet inte om det kommer att bli säsongens tuffaste match, men HJK har kapacitet att orsaka problem för oss som hemskt få andra lag har. Samtidigt vet jag av erfarenhet att pressen att prestera är på dem, säger Riveiro.

Hur tror du att det går i fotbollsligan? Delta i #Ligatipset2019!

Läs mera:

Hur går det i Fotbollsligan? Du hinner ännu delta i #ligatipset2019!

Två nya lag och ett helt nytt spelsystem men #ligatipset2019 är sig likt. Ta chansen, utmana dina kompisar och visa att du är det största kunskapsoraklet i fotbolls-Finland när det kommer till att sia placeringarna i landets högsta serie.