Hoppa till huvudinnehåll

Förespråkare röstade blankt och nej: "Just nu var det här rätta beslutet"

Monica Asplund i fullmäktigessalen.
Monica Asplund (SFP). Monica Asplund i fullmäktigessalen. Bild: Yle/Johanna Ventus Korsholm,Monica Asplund

Monica Asplund (SFP) röstade blankt och Ida-Maria Skytte (SFP) röstade nej, trots att de båda talat för en fusion. På sikt behöver vi gå ihop med Vasa, men på basen av folkomröstningen är det här säkert det bästa beslutet just nu, säger Asplund.

Monica Asplund (SFP) var den enda av de 43 ledamöterna som valde att rösta blankt när Korsholms kommunfullmäktige röstade nej till en fusion med Vasa.

Hon är nöjd med resultatet, även om hon talat för en fusion.

- Jag är helt säker på att Korsholm klarar sig självständigt. Men på sikt tror jag att vi behöver gå ihop med Vasa och ha en fusion. Jag är väldigt mycket för utveckling, förändring och globalisering och därför tycker jag att vi hör ihop med Vasa redan idag.

- Men på basen av folkomröstningen är det här säkert det bästa beslutet just nu.

Varför valde du att rösta blankt?

- På grund av folkomröstningen. Jag har själv varit en fusionsförespråkare nu, men före kommunvalet var jag väldigt osäker. Jag har fått mycket skäll för att ha varit en kappvändare, och jag tycker det är fel. En politiker måste få ändra åsikt om det kommer fram fakta och saker som gör att man kan ändra sig, säger Asplund.

En politiker måste få ändra åsikt om det kommer fram fakta och saker som gör att man kan ändra sig

Asplund hoppas att det fortsatta samarbetet med Vasa kommer att gå bra och inte påverkas negativt.

- De måste vara ödmjuka de också som är en stor stad och inte tänka att vi gjort det här bara för att bråka med dem. Det måste vara ödmjukhet från båda sidor och vi måste lyssna på varandra.

- Men vi kan säkert samarbeta nu, kanske bättre än tidigare. Utredningarna, förhandlingarna och avtalet kan ju inte vara bortkastat fastän det blev ett nej.

Röstade mot egen övertygelse

Ida-Maria Skytte är en av de som talat för en fusion, men som valde att rösta nej efter folkomröstningen. Hon är inne på samma spår som Asplund.

- Jag som personligen är för en sammanslagning är glad att stödet ändå är så här starkt för en sammanslagning, men samtidigt tror jag det är smart att nu lyssna på kommuninvånarna och ta upp den här processen senare.

Ida-Maria Skytte, SU.
Ida-Maria Skytte (SFP). Ida-Maria Skytte, SU. Bild: Yle/Anna Wikman Korsholm,Österbotten,Svensk Ungdom,ida-maria skytte

Skytte hoppas nu att samarbetet inom kommunen och med grannkommunerna ska kunna fungera bra framöver.

- Jag hoppas vi får en morgondag där vi kan se varandra i ögonen och fortsätta samarbete både inom kommunen och med våra grannar. Det har tyvärr bränts många broar och uppstått många djupa sår som antagligen kommer lämna ärr. Men jag hoppas man gör allt för att förbättra relationerna inom och utanför kommunen.

Tror du den här frågan kommer upp igen och när i så fall?

- Om det finns en politisk vilja kan vi ta upp frågan igen och jag är i alla fall en sån som vill ta upp den här frågan igen. Om vi tar upp det till nästa kommunalval igen så beror det på vilka våra kommuninvånare väljer att rösta in i fullmäktige.

Läs också