Hoppa till huvudinnehåll

Fullmäktigeordförande Lithén lättad och glad, men: "Möjligen kommer det att komma besvär"

Carola Lithén i ämbetshuset i Korsholm.
Carola Lithén (SFP) är kommunfullmäktiges ordförande i Korsholm. Carola Lithén i ämbetshuset i Korsholm. Bild: Yle/Johanna Ventus Carola Lithén,Korsholm

Fullmäktigeordförande i Korsholm Carola Lithén (SFP) är glad över beslutet att förkasta fusionsavtalet. Efter en lång och segsliten debatt tror hon att frågan i sin nuvarande form är slutbehandlad. Inte heller partikollegan Michael Luther tror att frågan kommer upp igen inom någon snar framtid.

Fullmäktigeordförande Carola Lithén (SFP) är glad över beslutet efter en lång och segsliten debatt.

- Det visar att vi i alla fall följde demokratiska spelregler på så sätt att majoriteten av fullmäktige tog i beaktande vad korsholmarna har sagt med tydlig och klar röst: Vi vill inte fusioneras med Vasa i nuläget, säger Lithén.

Lithén tycker att debatten i fullmäktige var blandad. En del små övertramp skedde och personligen fick Lithén kritik för att tysta ner vissa inlägg.

- Det handlade inte om att jag tystade ner utan jag tillrättavisade. För i en del inlägg kom det påståenden som att vissa byar i Korsholm är viktigare än andra. Och det kan jag absolut inte hålla med om, säger Lithén.

- Det kom också en del småelaka kommentarer till dem som röstat i folkomröstningen. Där är det samma sak. Varenda röst är exakt lika mycket värd. Vi kan inte ringakta röster från den äldre befolkningen.

"Frågan definitivt slutbehandlad"

Även om debatten blev lång tycker Lithén att den behövdes.

- Det här är den största frågan vi någonsin haft på vårt bord i Korsholms fullmäktige.

Ser du att frågan definitivt är slutbehandlad nu?

- I den här formen är den slutbehandlad. Möjligen kommer det att komma besvär så då får vi vänta på en domstolbehandling. Det återstår att se, säger Lithén.

I maj väljs en ny kommunstyrelse i Korsholm. Lithén tror att utgången i fusionsfrågan kommer att påverka valet.

- Det kan tänkas att en del självmant vill byta bort sin plats i kommunstyrelsen. Säkert är det så att den delen av SFP som nu gick "segrande" ur den här striden också vill ha lite jämnare fördelning i kommunstyrelsen. För så som det har varit de här två åren har fördelningen i kommunstyrelsen inte representerat fullmäktiges resultat och befolkningens åsikt.

Ser fram emot att utveckla Korsholm

Lithén ser fram emot att nu få jobba vidare med att utveckla Korsholm.

- Vi har mycket i vardagspolitiken som pockar på vår uppmärksamhet. Det har jag upplevt under de gångna 1,5 åren som vi arbetat med fusionen, att det vanliga utvecklingsarbetet har stannat upp.

- Våra tjänstemän har alla jobbat mycket mer än man kan förutsätta. Nu ser jag fram emot att vi ska kunna jobba med vår egen utveckling.

Lithén ser också fram emot att utveckla samarbetet med de övriga kommunerna i regionen.

Vad tror du om samarbetet med Vasa framöver?

- Jag tror att vi alla är så rutinerade att ingen låter det här påverka negativt, kanske tvärtom. Mycket av det utredningsarbete som gjorts inom olika sektorer kan användas för att hitta nya samarbetsformer och utveckla vår region.

Michael Luther: Jag är glad att vi fick ett slut på processen

Fullmäktigeledamot och styrelsemedlem Michael Luther (SFP) var den som lämnade in förslaget om att fusionsavtalet med Vasa ska förkastas. Han är långt inne på samma linje som Carola Lithén i sina kommentarer efter mötet.

- Jag är nöjd med att vi fick ett beslut och ett slut på processen. Jag är naturligtvis också nöjd med vad resultatet blev, säger Luther.

Michael Luther i fullmäktigesalen.
Michael Luther var glad efter tisdagens möte. Michael Luther i fullmäktigesalen. Bild: Yle/Johanna Ventus Korsholm,michael luther

Fullmäktige var väldigt delat, hur går man nu vidare?

- Då en sådan här process kommer till klimax blir det alltid väldigt tillspetsat och väldigt delat. Då alla har sovit på saken så brukar det lugna ner sig en del, men självklart kommer det att finnas sår och klara motsättningar och det måste vi börja jobba med nu inom kommunen. Vårt uppdrag är nu att ta ansvar för våra invånare och inte diskutera den här frågan mera, den är nu färdigdiskuterad för en lång tid framåt.

Tror inte frågan om en fusion kommer upp igen på länge

Tror du att sista ordet nu är sagt?

- I alla fall för det här fullmäktige.

Tror du någon kommer att lämna in ett besvär mot att fullmäktige tog upp fusionsavtalet till behandling trots att styrelsen gick in för återremittering?

- Det är klart att någon kan lämna in ett besvär, men besvär i en sådan här process handlar om en lång process. Behandlingstiden i förvaltningsdomstolen är två till tre år. Det kommer alltså inte att bli aktuellt mera i det här skedet, säger Luther.

Hur ser du på samarbetet med Vasa?

- Det är klart att alla tar lite på näsan i det här skedet, det skulle vara konstigt annars med tanke på hur mycket tid som lagts ner på avtalet. Men alla måste ändå ha varit medvetna om det finns demokrati och att det kan gå så här. För regionens framtid är det viktigt att vi kan samarbeta och inte gräva ner oss i det här. Det tjänar ingen på, varken företag eller kommunen.

Läs också