Hoppa till huvudinnehåll

Fusionsförespråkarna besvikna men blickar framåt: ”Inte är det slutdiskuterat än”

Samuel Broman (SFP).
Samuel Broman (SFP). Samuel Broman (SFP). Bild: Yle/Johanna Ventus Samuel Broman,fusion vasa korsholm

Det var flera besvikna ledamöter efter att fullmäktige i Korsholm röstade nej till en fusion med Vasa. Samuel Broman (SFP) tror ändå inte att frågan är slutdiskuterad och säger att Korsholm har svåra år att vänta sig.

- Det räckte inte riktigt fram. Eller vi har ju de facto ett fullmäktige där majoriteten är positiva till en sammanslagning, men alla har inte röstat för en sammanslagning här, säger en besviken Samuel Broman direkt efter fullmäktigemötet på tisdagen.

- Men inte är det slutdiskuterat än, säger Broman.

Broman får medhåll av Jane Trygg-Kaipiainen från MSK.

- Jag är jättebesviken för att det inte blev sammanslagning.

Är sista ordet sagt?

- Det tror jag inte eftersom det är en så stor grupp som stödde sammanslagningen, säger Trygg-Kaipiainen.

Broman hade önskat att ärendet återremitterats och han tror inte det slutar här.

- Det här öppnar för besvär så det betyder att vem som helst kan lämna in besvär och sen kommer vi leva med den här frågan ännu länge till innan det är helt avslutat.

”Vi har en svår situation”

Broman ser faror för Korsholm framöver, både med tanke på ekonomiska utmaningar och på hur samarbetet med Vasa har påverkats av fusionsdiskussionerna.

- Vi har också väldigt svår situation med debatten som varit där Vasa har lyfts fram som stora stygga vargen. Hur ska man gå vidare och få Vasa att se på oss som en god samarbetspartner också i framtiden, frågar sig Broman.

- Jag tror personligen att vi måste göra allt för att närma oss Vasa, vilket i sin tur kan innebära att vi måste vända ryggen mot andra kommuner. Så vi är i en svår situation.

Trygg-Kaipiainen håller med Broman.

- Det ger inte så goda möjligheter för samarbete med Vasa, säger Trygg-Kaipiainen.

Broman besviken på åhörarna

Det blev en lång debatt med många talturer under fullmäktigemötet. Broman tycker att debatten höll god ton, men var i stället mer besviken på en del av åhörarna.

- Vi har nog sett värre i den här salen, däremot är det tråkigt att vi har åhörare som buar när vissa talar och det är förkastligt. Det kan man aldrig godkänna. Hålls hemma om du ska bua, säger Broman.

Läs också