Hoppa till huvudinnehåll

Havet erbjuder en lösning: Så här kan hummerskal användas i stället för plast

Plast förorenar världens oceaner, kväver det marina livet och förstör korallreven, och det behövs nya, naturvänliga lösningar. Nu har ett forskarteam vidareutvecklat sin idé där utgångspunkten är hummerskal.

Det handlar om att tillverka komposterbart, återvinningsbart plast med hjälp av överblivna hummerskal och andra kräftdjur.

Det här är möjligt tack vare en naturlig polymer, kallad kitin, som finns i skalen.

Ämnet används också som utfyllnad i markområden. Men det Londonbaserade uppstartsföretaget The Shellworks använder sig av en metod som kan vidareutveckla ämnet.

Företagarna valde att börja med hummerskal eftersom just det skalet har den högsta halten kitin; ungefär 30-40 procent av skalet.

- Här har vi ett slags outnyttjat avfallsflöde, konstaterar grundarna av företaget, Insiya Jafferjee och Amir Afshar, som har intervjuats av nyhetsbyrån Reuters.

Hummerskalen krossas och blandas med en lösning som ger nanofiber av kitin - och småningom bioplast.

Teamet testar som bäst "recept" för många olika slags produkter - allt från blomkrukor till plastkassar. Skal finns i så stora mängder att man räknar med att materialet ska kunna bli ett klart alternativ till traditionell plast.

Företaget hoppas på att småningom hitta samarbetspartner som kan hjälpa till med vidare forskning på området.

Källa: Reuters

Skal från hummer
Skal från hummer Bild: Reuters skaldjur,hummer