Hoppa till huvudinnehåll

Lovisacyklister lockas ut i terrängen

En man på terrängcykel på en smal skogsstig.
Arkivbild. En man på terrängcykel på en smal skogsstig. Bild: Tero Kyllönen / Yle Matti Lehikoinen,Akuutti,terrängcykling

I april och maj kommer cykelklubben King's Way cycling team i Lovisa att ordna terrängcykling för nybörjare. Klubben hoppas att arrangemanget ska öka antalet aktiva terrängcyklister i Lovisa.

– Vi har märkt att många har terrängcyklar här. Vi vill samla dem samt sänka tröskeln för att ta sig ut i terrängen, förklarar John Björkskog från King's Way cycling team.

Rundorna ordnas varje onsdag med start klockan 18 från Lovisa torg. Cyklingen pågår i en till två timmar.

Träffarna är avgiftsfria och du kan delta utan förhandsanmälning. Det enda du behöver är en egen terrängcykel och hjälm.

En friluftsstig i Hangö.
Arkivbild. En friluftsstig i Hangö. Bild: YLE / Henric Öhman skogsväg

Terrängcykeln tar dig till platser dit du inte kommer med bil eller vanlig cykel

Varför ska man då bege sig ut i skogen för att cykla?

– Själv gillar jag i alla fall lugnet ute i terrängen, jag kan stanna upp där. Med terrängcykel kan du dessutom ta dig till platser dit du inte kommer med bil eller vanlig cykel, berättar Björkskog.

Utmaningen i att cykla i terräng, säger Björkskog, beror helt på vad du behärskar från förr.

– För vissa kan skogsvägar vara svåra att cykla på. Andra behöver stigar för att det ska vara tillräckligt utmanande.

Däck av terrängcyklar.
Egen terrängcykel och hjälm behöver du för att delta i terrängcyklingsrundorna (arkivbild). Däck av terrängcyklar. Bild: Yle/AnttiKoivukangas Larsmo,terrängcykling,terrängcyklar

Lämpliga skogsvägar och stigar

Under april och maj månads cykelturer sätts ribban ändå inte särskilt högt.

– Det deltagarna kommer att få lära sig är att hitta lämplig terräng att cykla i. Tekniskt svåra rutter kommer inte att ingå. Tanken är att cyklisterna på egen hand ska kunna bege sig ut i terrängen efter det här.

Terrängen det gäller att hålla utkik efter, menar Björkskog, är främst olika skogsvägar och stigar.

– Stigarna ska ha så lite rötter som möjligt, då är det enklare att ta sig fram. Skogsvägarna slutar ofta förr eller senare och då är det bra att veta vart man ska gå med cykeln för att komma till en annan skogsväg.

Skogsvägen till Villa Kolkka är smal eftersom den användes av hästvagnar.
Den här stigen skulle passa bra för terrängcykling eftersom den inte har mycket rötter (arkivbild). Skogsvägen till Villa Kolkka är smal eftersom den användes av hästvagnar. Bild: Yle/Linus Hoffman Runsala,Ruissalo,Saaronniemi,skogar,skogsvägar,villa kolkanniemi

"Intresset för att äga en terrängcykel tycks ha ökat"

Det här är första gången som King's Way cycling team ordnar terrängcykling för nybörjare.

– Vi har varit ett gäng som samlats för att cykla i terrängen varje onsdag. Klubben har ändå inte ordnat lika organiserad terrängcykling som det här förut.

Björkskog hoppas att de här träffarna ska öka intresset för terrängcykling i Lovisa.

– Intresset för att äga en terrängcykel tycks i alla fall vara större än förut i Lovisa. Vi vill rikta oss till nybörjare så att de senare kanske också ska kunna cykla med den vanliga terrängcyklingsgruppen.