Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Hård brexit svår att undvika, Terho vill avskaffa språkkrav, skolfrånvaro bottnar i ångest

union jack och eu-flaggan
union jack och eu-flaggan Brexit

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

En tredjedel av bildningsdirektörer i kommuner med svenskspråkiga anser att skolfrånvaron ökat under de senaste åren. Allt fler utvecklar något som kallas hemmasittarproblematik. Frånvaron är kopplad till stress, ångest och ofta också panikattacker. Eleverna isolerar sig i hemmet.

Blå framtids ordförande Sampo Terho lovar i en partiledarintervju med Svenska Yle att aldrig återvända till Sannfinländarna. Han säger också att han vill skrota kraven på att statliga tjänstemän ska kunna svenska och att man borde sluta med den obligatoriska undervisningen i svenska. Terho anser också att alla ska få bestämma om de kör bil och äter kött, men han säger att klimatförändringen ett hot mot säkerheten.

Terrorism och invandring oroar endast en femtedel av finländarna trots att dessa ämnen får mycket synlighet i samhällsdebatten. I en enkät som Taloustutkimus har gjort för Yle framgår det att finländare är betydligt mer oroliga för äldreomsorgen, klimatförändringen samt för ojämlikhet och marginalisering. Endast 20 procent oroar sig för invandring och hot om terrorism, något som förvånar forskare.

Pensionärer beskattas högre än löntagare, något som bekräftas av statistik från Skatteförvaltningen. Varför är det så här? Den här frågan får ett svar i Svenska Yles satsning Femtioelva frågor inför valet. En person som tjänar mellan 35 000 och 54 999 euro per år betalar som lönetagare i medeltal 9 017 euro i skatt. I samma inkomstklass betalar pensionärerna i medeltal ungefär 2 660 euro mer i skatt.

Utrikes:

I Storbritannien börjar nu en hård brexit vara svår att undvika. Det politiska dilemmat verkar inte klarna då det brittiska underhuset i gårkväll ännu inte lyckades enas om en väg framåt vad brexit beträffar. Fyra alternativ lades fram på bordet, men inga av dem fick uppbackning av en majoritet av parlamentet. Theresa May ska den här morgonen träffas med regeringen för att diskutera läget.

USA stoppar leveranser av delar och manualer för stridsflygplanet F-35 till Turkiet, uppger det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon. Det här beror på att USA vill att Turkiet överger sina planer på att införskaffa det ryska luftvärnssystemet S-400. USA och flera andra Nato-länder har i flera månader varnat Nato-allierade Turkiet för att S-400 inte kan integreras med Natos övriga beväpning. Installationen av det ryska luftvärnssystemet kan dessutom leda till att tekniska hemligheter om det hypermoderna stridsflyget läcker ut till Ryssland.

Väder

Det är uppehållsväder och delvis soligt i nästan hela landet. I norra Lappland förekommer det lokalt snöbyar. Temperaturen i landets södra och mellersta delar är mellan 5 och 9 grader. Svag till måttlig vind omkring sydväst.

I landets norra delar är temperaturen mellan -1 och +7 grader. Svag till måttlig vind omkring sydväst.

Läs också