Hoppa till huvudinnehåll

Nu börjar allvaret för IK Myran: "Vi vinner ingenting på det faktum att ingen tror på oss"

Sakta men säkert kryper den närmare, IK Myrans historiska premiär i damligan i fotboll. Även om ingen tror på stordåd av liganykomlingen finns det en stark övertygelse i Nedervetil om att det bara är en fördel. "Egentligen passar det oss också, vi får möjligheten att överraska i varje match", säger trotjänaren Annika Grundvall.

Eftermiddagssolen sänder sina sista strålar över konstgräsplanen vid Sandhagen i Karleby, när domarens visselpipa levererar tre korta signaler.

Landskapet kring det vindpiskade konstgräset talar sitt tydliga språk när den finska fotbollssäsongens utmaningar konkretiseras i vita, smältande snömassor.

IK Myrans nästsista träningsmatch inför lagets ligapremiär i Helsingfors är över och slutresultatet är en knapp 1–0-seger över Vasa IFK.

– Det är verkligen inte länge kvar nu! Man börjar känna av spänningen och man märker på laget att det närma sig, alla börjar vara lite mer nervösa och börjar nämna den första matchen och att den är på gång, förklarar lagkapten Annika Grundvall.

Grundvall är en av två spelare som varit med på IK Myrans fantastiska resa uppåt i seriesystemet.

En resa som helt konkret når något av en slutstation i och med seriepremiären i Tölö mot HJK lördagen den 13 april.

– Vi vet att det blir en prövning för oss, men det blir en spännande prövning. Det finns väl inget bättre sätt att starta ligaäventyret än att inleda med att möta det som för mig är seriens bästa lag. Det är välkänt att de är favoriter till att ta hem guldet och att då få möta HJK i första matchen blir ett ordentligt test. Vi går in med stora förhoppningar och ger allt, lovar anfallaren Chelsy Swackhamer.

Swackhamer kom till Nedervetil för fyra år sedan och är en av totalt tre amerikanska förstärkningar i den Myran-trupp som sist och slutligen lutar på mycket spelare från det egna upptagningsområdet.

Hon är också en starkt pådrivande kraft i lagets höga press och en viktig ledargestalt både på och utanför planen.

Chelsy Swackhamer: "Det finns väl inget bättre sätt att starta ligaäventyret än att inleda med att möta det som för mig är seriens bästa lag."

Även om spelare från lilla Nedervetil hör till undantagen är laget packat med talangfulla spelare från hela Kronoby, Karleby och Pedersöre.

Trots att det bara återstår dagar till premiären mot HJK avslöjar chefstränaren Magnus Slotte att flera utländska spelare ännu är på ingång även om Myran är något av nejdens lag till struktur och natur.

– Vi söker ännu ett par förstärkningar. Vi har det bra ställt på vissa positioner men sen känns det kanske som att vi behöver ett par offensiva förstärkningar för att riktigt klara av att utmana under en lång säsong. Vi jagar ännu.

– Transferfönstret stänger den 10 april så visst är det lite bråttom. Vi har ett par alternativ, vi överväger dessa och ganska snart gäller det att fatta beslut, lovar Slotte.

Pressa motståndaren men inte backa hem

Magnus Slotte har varit tränare för Myrans damlag sen medlet av 00-talet och börjar ha dussinet fullt vad säsonger vid rodret beträffar. Han har sett alla tillgängliga österbottniska serienivåer längs med vägen, men saknar ändå den formella utbildningen som krävs för att vara ansvarig tränare i damligan.

Mycket av förhandssnacket inför Myrans ligaäventyr har fokuserat på tränarfrågan, men det har även handlat om det faktum att laget slår ur underläge i en situation där omgivningens förväntningar är blygsamma.

För Slotte är det inget nytt.

Tvärtom är det något han för det första är van med sen tidigare, och för det andra något han gillar.

– Vi har varit dominanter i egentligen bara en enda säsong, den förra. Då hade vi riktigt bra kvalitet på spelarna. Annars har vi alltid slagit ur underläge och jag som tränare känner mig även mycket mer säker på spelsätt där vi får pressa motståndaren utan att för dess skull backa hem.

– Vi pressar motståndaren och spelar lite mera utan boll och det är inga problem. Det känns faktiskt riktigt bra, myser Slotte och återgår till att diskutera IFK-matchen med sina assisterande tränare Andreas "Antti" Kaitajärvi och Markus Kass.

Three amigos: Kaitajärvi, Slotte och Kass styr och ställer i IK Myran. Kim Huuhka är formellt ansvarig tränare, eftersom han har den utbildning som fyller licenskraven.

Ett av Myrans utropstecken när det kommer till unga spelare är 16-åriga Amanda Kass, Pedersöretjejen som kommer från en lång linje av hänsynslösa mittbackar med en stark fysisk presens.

Hon var redan en viktigt kugge i det lag som fixade ligaavancemanget under 2018 och visade under den halvlek hon spelade i solnedgången på Sandhagen att hennes karriärskurva pekar skarpt uppåt.

– Mitt mål har alltid varit att ta mig upp till en högre nivå, men jag trodde inte att det skulle komma så här snabbt på. Jag tänkte kanske att det händer i 20-årsåldern. Visst tänker man en hel del på det, ligapremiären alltså, man räknar dagar till avspark. Det skall bli spännande att få mäta sig, säger Kass.

"Vill visa åt alla som tvivlar på oss att de har fel"

Trots att hon är relativt ny i organisationen är hon medveten om den sits laget befinner sig i inför ligaåret 2019.

Ingen förväntar sig stordåd, men det kommer man inte långt på, påminner hon.

– Vi vinner ingenting på det faktum att ingen tror på oss. Det fungerar inte så. Man vill däremot visa alla som tvivlar på oss att de har fel, säger hon.

16-åriga Amanda Kass kommer att debutera på liganivå fem år tidigare än vad hon hade tänkt sig: "Det skall bli spännande att få mäta sig".

På ligans upptaktsträff fick Kass frågan hur det känns när alla pekar ut IK Myran som det sämsta ligalaget i historien, men det snacket har inte nått Nedervetil.

Lagkapten Annika Grundvall vänder hellre på resonemanget.

– Jag har varit med redan när vi steg till division ett och då var situationen precis likadan, då var vi laget som ingen räknade med. Vi är i princip i samma position igen, påminner Grundvall och fortsätter.

– Egentligen passar det oss också, vi får möjligheten att överraska i varje match, vi känner ingen press på oss. Pressen har vi levt med nu, speciellt förra säsongen när vårt uttalade mål var ligaavancemanget. Nu får vi spela med mindre press.

"Svårt att ha det som målsättning att hållas kvar"

I matchen mot Vasa IFK fanns flera spelmässiga brister man kunde peka på.

Anfallsspelet saknade både bredd och understöd, spelarna fattade många förhastade och rent ut sagt felaktiga beslut och situationen förenklades inte heller av stor rotation på flera positioner, vilket rimligtvis ändå fortfarande är en följd av försäsongens natur.

Magnus Slotte: "I det långa loppet tror jag att HJK och Åland United är överlägsna, åtminstone när man ser vilka namn bägge lagen har i truppen."

I sin sista match inför premiären ställs IK Myran mot Ilves från Tammerfors, en rejäl mätare i generalrepetitionen som troligtvis ger en bättre fingervisning om nykomlingarnas ligaberedskap.

Amerikanskan Chelsy Swackhamer har varit och är en talisman i det offensiva spelet för IK Myran och även hon inser vikten av att tänka om inför ligastarten.

– Vi jobbar hårt på att bevara det som var bra spelmässigt med fjolåret. Samtidigt inser vi att vi stöter på betydligt bättre motstånd i årets serie så vi jagar egentligen en balans mellan att vara ärliga men samtidigt hitta fungerande lösningar mot de bättre lagen, menar Swackhamer.

Tränaren Magnus Slotte vet att hans lag slår ur underläge i varje match.

– Däremot skulle jag säga att vi nog sätter press på oss själva, vi vill klara oss! Det är tufft att gå från att bara vinna till att sedan inte riktigt klara sig. Vi jobbar hårt inom truppen på att vara en utmanare och att vara en del av serien med alla andra, förklarar han.

– I det långa loppet tror jag att HJK och Åland United är överlägsna, åtminstone när man ser vilka namn bägge lagen har i truppen. De kommer att rinna iväg. Det kan utöver dessa också finnas ett par lag som håller en generellt högre nivå, men jag tror och hoppas att man kan kämpa om de sista platserna i den övre slutserien. Jag hoppas det blir en så jämn serie.

Amanda Kass: "Förra säsongen gick av bara farten, vi behövde egentligen inte göra så mycket. Det kommer att bli den stora skillnaden för oss, nu måste vi verkligen jobba."

För Magnus Slotte och IK Myran håller en dröm på att bli verklighet.

Tillsammans med två av spelarna som varit med från starten i mitten på 00-talet har Slotte gjort hela resan upp till damfotbollens finrum och engagemanget kring laget går inte att ta miste på.

Kampsånger, tvålförsäljning, bortaresor till seriepremiären bygger vidare på den hajp som avancemanget förde med sig under 2018 och hela organisationen är inställd på att undvika att visiten i ligan blir av den franska varianten.

Men att sikta på överlevnad tilltalar inte Magnus Slotte.

– Jag tycker det är svårt att förbereda sig mentalt som spelartrupp med en uttalad målsättning att hållas kvar i en serie. Det betyder i praktiken tre eller fyra segrar på hela säsongen, att gå in med den inställningen. Vi brukar kanske sikta lite högre än vad andra tycker att vi borde klara av. Kanske vi gör det, vi får se vad som händer

IK Myran besegrade Vasa IFK med 1–0 i sin nästsista träningsmatch inför ligastarten.

Amanda Kass är inne på samma linje då hon betänker scenförändringen från 2018 till 2019.

En serie med 18 segrar, två oavgjorda och två förluster med 70 gjorda mål är historia i detta nu.

– Förra säsongen gick av bara farten, vi behövde egentligen inte göra så mycket. Det kommer att bli den stora skillnaden för oss, nu måste vi verkligen jobba. Det gäller bara att gå ut och göra det, påpekar Kass ivrigt.

Trotjänaren och lagkaptenen Annika Grundvall får sista ordet.

– Klubben har främst talat om att vi skall hänga kvar, men vi vill sikta på att ta poäng av alla lag och vara ett så svårt lag som möjligt att tampas med, speciellt på hemmaplan.

IK Myran inleder seriespelet den 13 april i Tölö med match mot HJK. Den första formella hemmamatchen spelas den 20 april mot TiPS i Karleby och enligt spelschemat spelar IK Myran sin första ligamatch i Nedervetil den 18 maj mot Åland United.

Annika Grundvall: "Vi får en hel del extra energi av att vara på vår riktiga hemmaplan, men vi har märkt att vår publik följer oss vart vi än åker. Det är de som skapar stämningen, vi är inte oroliga för att spela i exil, stämningen blir nog bra ändå även om vi inte inleder i Nedervetil."