Hoppa till huvudinnehåll

Vi satte fem sändare i plastinsamlingskärl i landet - det här är varför

Gps-taggar på karta över Svenskfinland
Följ fem plastskräps väg från insamling till återvinning via vår karta. Gps-taggar på karta över Svenskfinland kartor

“Det är ingen idé att sortera hårdplast, det åker ändå till Kina där man inte har kapacitet att ta hand om det och så dumpas det i havet.”

Sommaren 2018 spreds artiklar med det budskapet som en löpeld. Lännen media hade intervjuat docenten Mikko Paunio, som gav ut en rapport där huvudpoängen var att det enda sättet för oss att rädda världshaven är att sluta sortera hårdplast eftersom mängderna är så stora att Kina inte har kapacitet att ta hand om dem och därmed dumpar allt i världshaven.

När, var, hur?

- Tisdagen den 2.4.2019 dumpar vi sändarförsedda plastskräp i insamlingar på fem orter i landet.

- Orterna är: Borgå, Pojo, Åbo, Vasa och Helsingfors.

- Sändarna monteras i stuprännsaktiga behållare för att klara tryck och väta.

Ganska fort gick tidningen ut med en rättelse. Rapporten hade publicerats i klimatförändringsskeptiska The Global Warming Policy Foundation, och Paunio själv ansågs inte trovärdig eftersom hans egen bakgrund ligger inom läkemedelsforskningen (inte plast- miljö- eller återvinningsbranschen).

Gps-sändare i plastpåse
Österbottens sändarförsedda skräp "Pelle Plast" kommer att starta sin resa från en insamlingspunkt i Vasa. Gps-sändare i plastpåse Sändare

Enligt Paunio hade Lännen media tolkat honom fel, han menade inte att Finland fortfarande skulle skicka plastskräp till Kina. Enligt honom har hans bakgrund inom det medicinska heller inget att göra med hans syn på återvinningsproblematiken.

Plastfantaster i vårt land lugnade ner oss: Allt i Finland sorterat plast återvinns i Finland - i Riihimäki på Fortums återvinningscentral närmare bestämt. Kina slutade dessutom ta emot plastskräp i början av år 2018.

Allt i Finland sorterat plast

På Fortums återvinningsanläggning i Riihimäki återvinns 70 - 75 % av allt plast som anländer dit. D.v.s. 70 - 75 % av allt plast som sorteras i Finland.

Man återvinner LDP, PP och HD-Plast, men PET- plast (utanför pantflasks-systemet) åker utomlands för återvinning (Europa) och PVC-plast samlas in och bränns upp.

Det är bara förpackningar som kan återvinnas i Riihimäki, plast från industrin (rörstumpar, leksaker, gamla tandborstar) återvinns inte.

I dag är andelen återvinningsbara förpackningar i Finland bara 16 procent, nästa år ska den vara 22 procent.

Det betyder inte att plast i våra världshav inte skulle vara ett existerande och storskaligt problem eller att vi finländska plastkonsumenter nu kan avsäga oss allt ansvar för den ökande plastproduktionen i världen. Faktum kvarstår att ju mer plast vi konsumerar, desto mer plast produceras och desto mer plast måste vi återvinna för att ens lite hinna i kapp.

Vi sackar dessutom efter de övriga nordiska länderna vad gäller plaståtervinning (men vi blir bättre hela tiden!).

En sköldpadda i ett hav av plast
Hur kan man veta att ens plastskräp inte hamnar i världshaven? En sköldpadda i ett hav av plast Bild: Paulo Di Oliviera/ARDEA/All Over Press Sköldpadda,plastpåsar,plastavfall,avfall,plast

Så hur ska man veta att det man slänger i plastinsamlingen inte hamnar i havet utanför Kina? Att det säkert landar i Riihimäki där det återvinns eller bränns upp.

Det kan man försöka ta reda på till exempel genom att montera gps-sändare på plastskräp och följa deras resa genom landet. Det kan du nu också göra tillsammans med oss. Klicka på sändarna för att få veta mera.

Utmaningar på vägen

Batteritiden. För säkerhets skull behöver sändarna ha en batteritid på minst sex månader. (Plastet kan lagras länge på olika mellanterminaler i landet)

Storleken. Ju längre batteritid, desto större sändare, desto svårare att kamouflera den eller få den att klara resan.

Trycket. I nästan varje skede av resan kommer sändaren att gå igenom någon form av komprimator, därför har den förpackats i behållare som är av en hårdare typ av plast.

Förpackningen. Denna behållare är i sig inte en förpackning och skall således inte återvinnas i Riihimäki. Vårt mål är hur som helst att sändaren ska komma fram till Riihimäki.

Transparensen. Vem som helst kan följa dessa sändare, också Finlands returplast ab som ansvarar för transporterna till Riihimäki. Vi har bett dem att inte trixa med rutterna.

Kampanjen Älskade plast syns på alla Svenska Yles olika plattformar och kanaler under april månad 2019. Via kampanjen ska vi finländare bli bättre på att sortera och återvinna plast. Kom med och sortera!

Artikeln har redigerats 30.5 kl.21:13.
Det kursiverade stycket har lagts till: "Enligt Paunio hade Lännen media tolkat honom fel, han menade inte att Finland fortfarande skulle skicka plastskräp till Kina. Enligt honom har hans bakgrund inom det medicinska heller inget att göra med hans syn på återvinningsproblematiken."

Älskade plast

Nyligen publicerat - Älskade plast