Hoppa till huvudinnehåll

Amerikanskt beröm: Fred och välstånd under Natos kärnvapenparaply när alla betalar för sig

Donald Trump använder händerna för att förklara något för pressen och Jens Stoltenberg som lyssnar vid sidan i Ovala rummet.
President Donald Trump i Vita huset, med Jens Stoltenberg. Donald Trump använder händerna för att förklara något för pressen och Jens Stoltenberg som lyssnar vid sidan i Ovala rummet. Bild: EPA-EFE Donald Trump,Jens Stoltenberg,Vita huset,presskonferens,Händer

Gratulationerna haglade och både president Donald Trump och generalsekreterare Jens Stoltenberg tackade varandra för deras ledarskap. Men det blev också några hårda ord när Nato mötte sin största finansiär i Washingon på tisdagen.

De två möttes i Vita huset, både på tumanhand, med pressen och med sina delegationer.

Donald Trump gjorde klart att Natoländerna inte kan lita på att ett land, det vill säga USA, ska försvara alla andra.

Obalansen är stor mellan vad USA satsar och vad de 28 andra medlemsländerna investerar i sitt försvar.

"USA betalar Europas försvar"

På presskonferensen sa Trump att USA till största delen betalar för Europas försvar, medan länderna också drar nytta av USA genom EU och handelsobalansen.

Vicepresident Mike Pence var också tydlig, då han citerade president Trump från ett tidigare tillfälle.

- Vi kan inte bry oss mer om våra allierades säkerhet än vad de gör själva.

"Betala ens avtalade 2%, gärna mer!"

USAs problem är att många länder inte når upp till Natos mål på 2% av bruttonationalprodukten för de nationella försvarsutgifterna.

Vid tisdagens presskonferens påminde Trump än en gång om att USA har använt till och med mer än 4% av sin bruttonationalprodukt för försvarsutgifter.

Och det blir stora summor när ekonomin är stor, och har vuxit kraftigt under den här presidentperioden, sa Trump.

Trump brukar speciellt kritisera Tyskland som inte ens har uppnått 1% av BNP.

Festmöten och kongresstal

Natos utrikeministrar ska hålla möten på onsdag och torsdag. Man ska utvärdera både de gångna 70 åren och diskutera framtiden, det förnyade Nato. Men några dramatiska beslut lär inte vara på väg.

Eftersom organisationen firar 70-årsjubileum är det extra högtidligt. Generalsekreterare Jens Stoltenberg ska hålla ett festtal i kongressens gemensamma session på onsdag eftermiddag.

Amerikanerna förväntar sig ett tal som reder ut USAs betydelse för Nato.

Det gäller både i historisk tid och i förnyelsen som har skett under de senaste åren, med Trump som president och Stoltenberg som generalsekreterare.

Trump pratar, Stoltenberg lyssnar i Ovala rummet med pressen på plats.
Trump pratar, Stoltenberg lyssnar i Ovala rummet med pressen på plats. Bild: EPA-EFE Donald Trump,Jens Stoltenberg,Nato,Vita huset,presskonferens

Nöjda ledare

Trump verkar nöjd med den tidigare socialdemokratiska statsministern från Norge i ledningen för Nato. Han har nyligen fått förnyat arbetskontrakt till år 2022 och blev gratulerad i Vita huset-mötena.

Stoltenberg tackade president Trump både på presskonferensen och i det bilaterala mötet för både ledarskap och hängivenhet gentemot Nato.

Tack vare Trumps hårda kritik av Nato-länderna har man uppnått 100 miljarder dollar i tillskott för europeiskt försvar i de olika länderna.

För att få en stark allians måste man öka de ekonomiska satsningarna nationellt, sa Stoltenberg.

Terrorism och Ryssland

En av Natos huvuduppgifter just nu är terrorismen. Trump har ju hävdat att det islamiska kalifatet IS är besegrat. Stoltenberg nöjde sig med att tala om anmärkningsbara framsteg.

Men arbetet är inte färdigt, sa Stoltenberg. Det är viktigt att garantera att IS inte har möjlighet att komma tillbaka.

I det gemensamma arbetet finns också Afghanistan, det ändlösa kriget, som Trump kallar det.

En tredje fråga gäller det så kallade INF-avtalet som Ryssland har lämnat och nu också USA.

Natos stora militärövning Trident Juncture hölls i Norge i oktober och november 2018
Nato-övningen Trident Juncture i Norge hösten 2018. Natos stora militärövning Trident Juncture hölls i Norge i oktober och november 2018 Bild: EPA-EFE/Gorm Kallestad NORWAY OU Nato,Trident Juncture,Bell/Boeing V-22 Osprey

Nya medlemmar

På 70 år har Nato utvidgats från ett tiotal grundande länder till 29 medlemmar. Den trettionde medlemmen är med som observatör. Det är Nord-Makedonien som inom kort kan bli medlem.

Några andra nya medlemmar verkar inte vara aktuella.

Men Nato oroas av situationen i Ukraina. Utrikesministrarna väntas vid sitt möte i Washington besluta om ett paket av säkerhetsövervakning av Svarta havet, för att garantera säkra rutter.

Det ryska beteendet är nu den största risken, den aggression som syntes i Kertjsundet.

Där attackerades ukrainska fartyg och deras besättningar togs som fångar, sa USAs Nato-ambassadör Kay Bailey Hutchison vid en presskonferens i Washington.

Hon lyfte fram Rysslands brott mot INF-avtalet som ett orosmoln som USA måste besvara.

Liksom alla amerikaner prisar hon nu Nato.

- 70 år av fred och välstånd är vad Nato har presterat och säkehetsparaplyet har gett en vitalitet i ekonomierna. Investeringarna kan ses som säkra, sa Nato-ambassadören Hutchison.

Läs också