Hoppa till huvudinnehåll

Förhandsröstningen i riksdagsvalet inleds i dag - 911 vallokaler öppnar

Två personer står i varsitt väljarbås och röstar.
Den egentliga valdagen är nästa veckas söndag, den 14 april. Två personer står i varsitt väljarbås och röstar. Bild: Lehtikuva val,röstningsställen,väljare,röstningsbeteende

I dag inleds riksdagsvalets förhandsröstning i hela landet.

Förhandsröstningen håller på ända till nästa veckas tisdag, den 9 april. Den egentliga valdagen är nästa veckas söndag, den 14 april.

I det förra riksdagsvalet, år 2015, gav över 1,3 miljoner finländare sin röst på förhand, vilket var 32,3 procent av alla röstberättigade. Förhandsröstningen var populärare än någonsin tidigare under ett riksdagsval.

Det finns totalt 911 lokaler där man kan förhandsrösta i Finland. De är bland annat stadshus, bibliotek, köpcenter och postkontor.

Här kan du se en lista på alla allmänna förhandsröstningsställen i Finland.

Man kan endast rösta på en kandidat inom den egna valkretsen. Ifall du inte vet vilken valkrets du hör till kan du se det här.

Då du åker och röstar ska du komma ihåg att ta med dig ett identitetsbevis. Det kan vara ett identitetskort som är beviljat av polisen, körkort, pass eller ett motsvarande dokument med bild.

Det går även att förhandsrösta i valet utomlands. Då sker röstningen i Finlands beskickningar. Den som har rösträtt, till exempel en finsk medborgare som bor utomlands, är på semesterresa eller studerar utomlands, kan förhandsrösta fram till lördagen den 6 april. Vissa lokaler kan stänga tidigare.

Läs också

Val

Nyligen publicerat - Val