Hoppa till huvudinnehåll

Forskaren Siv Sandberg säger att Korsholm nu måste hitta ett normalläge: ”Till demokrati hör att kunna förlora och gå vidare”

Kommunforskaren Siv Sandberg vid Åbo Akademi
Kommunforskaren Siv Sandberg vid Åbo Akademi. Kommunforskaren Siv Sandberg vid Åbo Akademi Bild: Yle / Jonas Mastosalo forskare,siv sandberg

Fullmäktigemötet i Korsholm om fusionen med Vasa gick som förväntat, säger forskaren Siv Sandberg. Nu gäller det att återställa arbetsron och motståndarsidan får nu visa att man är beredda att ta ett mer regionalt ansvar, säger hon.

Kommunforskaren Siv Sandberg vid Åbo Akademi hade förväntat sig att resultatet skulle bli såsom det blev, med några fler ledamöter som röstade nej än ja till en fusion med Vasa.

- Jag tycker att det var ett långt möte som gick ganska lugnt till ändå med tanke på hur dramatiskt det varit veckorna efter folkomröstningen.

- Fullmäktige kunde vara mogen sin uppgift och föra civiliserad diskussion trots att man märkte att det var starka känslor med här.

Processen har tagit mycket energi och nött på relationerna

Sandberg säger att det är svårt att bedöma hur de som är besvikna över resultatet går vidare, men säger att det viktiga för kommunen nu är att återställa arbetsron.

- Det kommer nog vara en utmaning med tanke på att det också funnits en del personpåhopp mellan de olika falangerna. Man märker att det har nött på relationerna.

- Men till demokrati hör att man också måste kunna förlora och gå vidare. Så det gäller nog för alla parter att försöka hitta tillbaka till ett normalläge. Den här fusionsprocessen har tagit mycket energi, säger Sandberg.

Kommer fusionsfrågan leva kvar?

- Förmodligen är det klokast att låta den här frågan vila ett tag nu. Men det är ofta så i sådana här stadsregioner att de här frågorna dyker upp med jämna mellanrum. Man kan jämföra med Borgå landskommun där processen pågick under 20 års tid tills det i mitten av 90-talet blev ett beslut.

Det kommer nog vara en utmaning med tanke på att det också funnits en del personpåhopp mellan de olika falangerna. Man märker att det har nött på relationerna

Sandberg tror att det finns en del att reparera mellan Korsholm och Vasa efter fusionsdiskussionerna.

- Det finns förstås en väldigt stor efterfrågan på att Korsholm konkret kan visa att man är beredd att göra åtgärder som är bra för Vasaregionen som helhet. Att man visar från motståndarsidan att man inte bara är koncentrerar på sina egna lokala frågor utan också är beredda att ta ett mer regionalt ansvar.

Inte ovanligt med demonstrationer – rally runt länsstyrelsen på 60-talet

Innan fullmäktigemötet hade nästan 200 personer samlats utanför ämbetshuset för att demonstrera. De flesta i gula reflexvästar. Siv Sandberg att liknande yttringar inte är ovanliga i fusionssammanhang.

- Det har förekommit lite här och där. Finns ett exempel från 60-talet när man på länsstyrelsens nivå skulle fatta ett beslut om sammanslagning mellan Ylihärmä och Alahärma, som inte blev av. Men då hade alla från Härmä kört med bilar till Vasa och körde rally runt länsstyrelsehuset, berättar Sandberg.

- Så det har nog förekommit demonstrationer tidigare. Det här verkar ha varit en ganska stor demonstration, men det är inte ovanligt att det förekommer när det varit så pass jämnt och frågan engagerat folk så här mycket.

Läs också