Hoppa till huvudinnehåll

Gästgivars lämnar posten som styrelseordförande i Korsholm

Lars Gästgivars
Lars Gästgivars Lars Gästgivars Bild: Yle/Johanna Ventus Lars Gästgivars,Korsholm

Dagen efter att fullmäktige i Korsholm på tisdagen röstade mot en fusion med Vasa meddelade Lars Gästgivars (SFP) att han lämnar posten som kommunstyrelseordförande.

Lars Gästgivars säger att han är mycket besviken över fullmäktiges beslut att rösta nej till en fusion med Vasa.

Kritisk till tidpunkten fusionen behandlades i fullmäktige

Att fullmäktige valde att ta upp frågan om en fusion trots att styrelsen veckan innan gått in för att återremittera fusionsavtalet uppger Gästgivars som främsta orsaken till att han nu väljer att stiga åt sidan.

- Orsaken till min avgång är kommunfullmäktiges beslut att överta hela förhandlingsprocessen från kommunstyrelsen. Denna handling hör inte till det man kallar god förvaltningssed och jag betvivlar att beslutet håller i domstol, säger Gästgivars.

Gästgivars är speciellt kritisk till tidpunkten som fullmäktige valde att ta upp frågan som brådskande .

- Det fanns många människor som på grund av kommande riksdagsval och EU-val inte kunde ta ställning för en fusion. Det var fult spel att lyfta upp frågan på det här sättet.

Ja-sidan tappade sin majoritet i fullmäktige

Innan folkomröstningen den 17 mars gick en majoritet av ledamöterna ut med att de själva kommer att rösta ja till en fusion med Vasa. Efter att det stod klart att över 60 procent av korsholmarna röstade nej valde flera politiker att gå ut med att de kommer att följa folkets vilja. Med rösterna 23 mot 19 röstade fullmäktige på tisdag ner fusionsavtalet med Vasa.

Är du besviken över att man tappade majoriteten för en fusion i fullmäktige?

- Naturligtvis är jag besviken. Varje fullmäktigeledamot måste ta sitt eget ansvar och rösta enligt sin egen övertygelse. Nu fanns det de som röstade enligt andras övertygelse och lät den rådgivande folkomröstningen styra.

- Jag är inte den som ska säga hur andra ska rösta men visst är det vemodigt att det gick så här, säger Gästgivars.

Fullmäktigeledamöter på rad fullmäktigesalen i Korsholm.
Fullmäktigeledamöter på rad fullmäktigesalen i Korsholm. Bild: Yle/Johanna Ventus Korsholm,kommunfullmäktigeledamöter,monica sirén-aura

Gästgivars säger att han hade tänkt sitta kvar till årsskiftet då den nya kommunen skulle ha startat. På onsdagen lämnade han in sin avskedsansökan. Han lämnar inte Korsholmspolitiken helt utan sitter kvar i fullmäktige.

Svåra beslut på kommande

Förutom besvikelsen över att fullmäktige gick emot styrelsen säger Gästgivars att en annan orsak till att han slutar som styrelseordförande är att han inte vill sitta kvar då man i Korsholm nu enligt honom kommer att bli tvungna att fatta svåra beslut.

- Ekonomin i Korsholm är allt annat än bra. Nu kan bland annat skattehöjningar och samarbetsförhandlingar bli aktuella. Jag vill inte sitta i styrelsen och ta de svåra beslut som vi nu kommer att bli tvungna att ta. Skulle vi ha gått ihop med Vasa hade läget varit ett annat.

Vad betyder det för styrelsearbetet i Korsholm?

- Jag fortsätter som styrelseordförande fram tills en ny styrelse är vald så det är inte något problem, säger Gästgivars.

Tror besvär är att vänta

Gästgivars är mycket kritisk till att fullmäktige valde att ta upp fusionsfrågan som ett brådskande ärende och tror att det är sannolikt att någon kommer att besvära sig mot behandlingen på tisdagens möte.

Själv kommer han inte att föra saken vidare.

- Det ska inte jag som avgående styrelseordförande göra. Men lämnar någon in ett besvär då skulle vi en gång för alla få klarhet i om fullmäktige kan ta upp ett ärende på det här sättet. Det var mycket dålig stil. Nu tog fullmäktige arbetet av mig och styrelsen då det var halvfärdigt och det tycker jag inte om.

Du kallar fusionsavtalet halvfärdigt men valde ändå att rösta för att avtalet skulle godkännas, hur motiverar du det?

- Avtalet i sig är färdigt men det finns detaljer som Västkustens tillsynsnämnd som inte är specificerade och de detaljerna skulle vi ännu sy ihop. Jag var väldigt fundersam på om jag kunde rösta för ett avtal som inte är färdigt men då man nu blev tvungen att välja mellan två dåliga alternativ så valde jag att rösta för avtalet.

- För jag har ett stort förtroende för våra förhandlingsparter i Vasa så jag tror säkert att vi kunde ha kommit överens om frågor som ännu var öppna.

Läs också