Hoppa till huvudinnehåll

Innebandyn experimenterar med förkortad speltid - upp till 150 matcher spelas som 3x15 min nästa år

EN spelare skjuter bollen och en annan försöker stoppa skottet.
Innebandyn experimenterar med kortare matcher EN spelare skjuter bollen och en annan försöker stoppa skottet. Bild: Patric Westerlund / Yle innebandy,innebandyspelare,Raseborg,Pojo, Raseborg,Västnyland,knights

Innebandyförbundets styrelse beslöt att man under nästa säsong experimenterar med en kortare speltid och mindre spelartrupp. Experimentet berör enskilda matcher i Finlands cup både för herrar och damer, men inte de matcher som spelas i turneringsformat.

I de berörda matcherna spelar man 3x15 minuter i stället för 3x20 minuter, och det maximala spelarantalet som lagen kan ha är 17 spelare. Man uppskattar att det betyder att 100-150 matcher nästa säsong spelas med dessa regler.

Detta är en följd av att det internationella innebandyförbundet IFF beslöt i december att man vill samla erfarenheter av de kortare matcherna och mindre spelartrupperna. Därför har man bett medlemsförbunden nu testa detta system.

IFF vill med en eventuell regelförändring förbättra på grenens chanser att nå olympisk status. Dessutom anser förbundet att kortare matcher i snabbare tempo intresserar publiken mera.

IFF väntas fatta ett beslut om en eventuell regelförändring år 2022.