Hoppa till huvudinnehåll

May sätter sig vid förhandligsbordet med Corbyn för att hitta en brexitkompromiss - men får stryk för Corbyn-invit

Theresa May och Jeremy Corbyn.
Theresa May och Jeremy Corbyn. Bild: All Over Press Theresa May,Jeremy Corbyn

Storbritanniens premiärminister Theresa May väntas möta Labourledaren Jeremy Corbyn för att börja förhandla om en gemensam brexitplan. Få vågar tro på en gångbar kompromiss och de flesta reaktionerna på Corbyn-inviten är inte nådiga.

Efter ett drygt sju timmar långt regeringsmöte på tisdagen meddelade May att hon för första gången är beredd att sätta sig ner med oppositionsledaren Corbyn för att försöka hitta en väg ut ur brexitdebaklet.

I ett direktsänt tv-tal sade May att hon också ska be EU att skjuta fram brexitdatumet från den tolfte april till den 22 maj - det sista datumet Storbritannien kan vara EU-medlem utan att delta i Europaparlamentsvalet.

May vill komma överens om en ny brexitplan med Corbyn som det brittiska parlamentet ska rösta om före den 10 april, då EU-ledarna igen samlas till ett krismöte om Storbritanniens EU-utträde.

May lät förstå att den juridiskt bindande delen av hennes utträdesavtal inte går att ändra på, men att hon eftersträvar en kompromiss gällande den politiska delen av avtalet - den del som handlar om det framtida samarbetet med EU.

Inte många applåder för Mays Corbyn-invit

Corbyn sade sig se framemot att möta May och se det som sin plikt att tacka ja till förhandlingsinviten.

Tidigare har Corbyn sagt att ett utträdesavtal måste omfatta en permanent tullunion med EU och säkerställa arbetarnas rättigheter.

De flesta bedömarna i brittiska medier vågade inte tro på att May och Corbyn faktiskt nu ska komma fram till en kompromiss som kan godtas av parlamentet. Åtminstone inte tillräckligt snabbt.

En del ser det här som ett sätt för May att lägga en del av skulden för brexithaveriet på Corbyn.

Men om de kommer fram till något så väntas det bli ett mjukare avtalsförslag, enligt Corbyns önskemål.

De främsta brexitörerna inom Mays Konservativa parti, som den tidigare utrikesministern Boris Johnson rasade över förhandlingsinviten redan på torsdag kväll.

Arkivbild på Boris Johnson från den 19 mars 2019 iklädd yllemössa.
Arkivbild på Boris Johnson från den 19 mars 2019 iklädd yllemössa. Bild: AFP / Lehtikuva Boris Johnson

Johnson uttryckte stor besvikelse över att May är beredd att ge Corbyn stort inflytande över EU-utträdet på slutrakan och därmed låta Bryssel kontrollera brittisk handelspolitik och lagstiftning.

The Daily Telegraph pryder sin parad med fotografierna på de 14 ministrar, som enligt tidningen hellre ser ett avtalslöst utträde än en mjuk brexit.

Tidningen hävdar att bara tio av Mays ministrar stöder en kompromiss och att May därmed går emot sitt eget parti.

Hoppa över Twitterpostning

Om May och Corbyn misslyckas med sina förhandlingar om en gemensam brexitplan, så ska de enligt May tillsammans försöka lägga fram olika brexitalternativ som parlamentet åter igen får rösta om .

Källor: BBC, Reuters, AP, Yle

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes