Hoppa till huvudinnehåll

Michael Jackson-dokumentär orsakade rusning till telefonjourer - både kvinnor och pappor var oroade över sitt intresse för barn

Närbild av barn som står vid fönster. Han bär en blå skjorta.
Närbild av barn som står vid fönster. Han bär en blå skjorta. Bild: Credit: altanaka / Alamy Stock Photo barn (familjemedlemmar)

En otroligt intressant kväll, säger sexualterapeut Roni Grinberg efter att hektisk kväll i telefonjouren.

Grinberg arbetade på Sexpos telefonjour samtidigt som Yles Docventures-specialsändning granskade frågan om sexuellt intresse som riktar sig på barn.

Under specialsändningen visades dokumentären Leaving Neverland som handlade om den bortgångne sångaren Michael Jacksons påstådda sexuella utnyttjande av barn.

Dessutom ordnades en diskussion med finländska experter under sändningen.

Många rörelser som erbjuder hjälp och råd hade förlängd jour under kvällen. Rörelserna uppger att det fanns ett stort behov av att få prata om de här sakerna.

Till exempel Suomen Delfins hjälpte tiotals människor under kvällen via sin chatt. Suomen Delfins stöder personer som utsatts för sexuella övergrepp i barndomen.

- Omkring hälften av dem som tog kontakt pratade om frågan för första gången. Vi väntar oss också att fler personer kommer att ta kontakt i framtiden när människorna har samlat mod till sig, säger Suomen Delfins verksamhetsledare Liisa Kaukio-Rasilainen.

Att prata om saken ger ökat välbefinnande

Sexualterapeuten Roni Grinberg anser att det är bra att personer som är oroade över det egna sexuella intresset vågar ta kontakt med dem som erbjuder hjälp.

Att en svår fråga dryftas sakligt i offentligheten kan ge en välbehövlig knuff så att man söker hjälp.

En del av dem som ringde talade för första gången någonsin om hur de utnyttjades sexuellt i barndomen. Att säga det högt väckte starka känsloreaktioner.

Det är en lättnad att få tala om svåra saker utan att någon fördömer eller blir förskräckt.

Mannerheims Barnskyddsförbund hade man både en telefonjour och en chatt. Det var främst unga vuxna som tog kontakt. Tatjaana Palomäki är glad över att frågan togs upp i den offentliga debatten.

- Barn och unga har talat om ämnet i åtminstone tio år redan. Att tala om det i offentligheten sänker tröskeln för att söka hjälp och förbättrar föräldrarnas förmåga att lägga märke till förändringar i barnets välbefinnande.

En del av offren är rädda för att själva bli pedofiler

Sexuellt intresse för barn är inte i sig ett brott, men eventuella gärningar är det.

Eftersom frågan är så moraliskt svår och känslig vågar många inte berätta om sina tankar för någon. Det finns ett starkt stigma kring ämnet.

Sexpo har tillsammans med Kriminalvårdens stödstiftelse inlett projektet SeriE vars mål är att förebygga sexualbrott riktade mot barn. Det var främst män med egna barn som ringde till Sexpos telefonjour.

Många av dem hade själva som barn utsatts för sexuellt våld och frågan om de själva skulle kunna bli pedofiler oroade dem, säger Roni Grinberg.

- En sådan här oro är vanligen obefogad, men de som känner så här vinner på att tala med ett proffs. Ouppklarade saker i den egna historien kan skapa onödig stress och illamående. De återspeglas sedan lätt på familjelivet och på relationerna inom familjen.

Kvinnor söker inte hjälp på grund av stark skam

Sexuella känslor för barn är något som man lägger märke till redan i unga år. Att unga kommer till tals och får hjälp är speciellt viktigt inte bara för personen själv utan också för att förebygga brott.

- De unga som har ringt oss har oroat sig över att de själva blir pedofiler eftersom de själva har utnyttjats. Många av dem kände skam och skuld över det som hänt. Det mänskliga sinnet fungerar så att offret börjar skylla på sig själv, säger Grinberg.

Till och med terapeuten blev överraskad över en sak under telefonjouren.

- Av dem som ringde var rätt många kvinnor som är rädda för att vara pedofiler. Kvinnor är i den här frågan kanske ännu mera stigmatiserade än män.

Roni Grinberg var mycket imponerad över hur ärligt de som ringde vågade tala om sina saker. Vi alla har ett behov av att bli hörda utan fördömanden, förutsatt att det inte handlar om något brott.

Även behovet att göra det rätta är starkt. Att söka hjälp med anledning av känslor som oroar en själv är en modig och ansvarsfull handling.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel skriven av Paula Tiessalo

Läs också