Hoppa till huvudinnehåll

Ovanligt NATO-tal av Jens Stoltenberg: "Kärleken vinner över hatet"

Jens Stoltenberg får stående ovationer och bugar sig djupt inför USA-kongressen.
Ödmjuk Nato-generalsekreterare Jens Stoltenberg i historiskt tal i USA-kongressen. Jens Stoltenberg får stående ovationer och bugar sig djupt inför USA-kongressen. Bild: EPA-EFE Jens Stoltenberg,Nato,USA:s kongress,ödmjukhet,bugning

Militäralliansen Nato firar 70-årsjubileum med högstämda tal och jubelfester i Washington. "Vi har drabbats av oenighet ibland, men det är snarare ett tecken på styrka", sade generalsekreterare Jens Stoltenberg i den amerikanska kongressen på onsdagen.

Nato grundades några år efter andra världskriget, av USA och Kanada och tio europeiska länder.

Man ville undvika framtida storkrig och skydda sig mot sovjetisk aggression. Det skulle också ge möjligheter till ett ekonomiskt välstånd.

- Principen om en för alla och alla för en har hållit, sa generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Nato ifrågasätts

- Men som alla vet: framgångar i det förgångna garanterar inte succé i framtiden. Stoltenberg medgav att Natos styrka ifrågasätts på båda sidor av Atlanten.

Det finns åsiktsskillnader i flera frågor. Så blir det i en allians med många nationer, olika geografi, historia och politiska partier.

Men det är en styrka och ett tecken på demokrati, sa Stoltenberg som är NATO-generalsekreterare sedan 2014.

Det finns flera frågor där USA är oenigt med Europa. Stoltenberg nämnde seriösa problem med handel, energi, klimatförändringen och kärnvapenavtalet med Iran.

Men oenigheter fanns och löstes också förr. Stoltenberg talade om Suezkrisen 1956, när Frankrike lämnade samarbetet 1966, Irakkriget 2003.

USA har genom Nato fler vänner än någon annan.― Jens Stoltenberg

Framtidens utmaningar - och Ryssland idag

Nu behövs alliansens enighet mer än någonsin, sa Stoltenberg. Utmaningarna är större än någon nation klarar ensam.

- Den globala maktbalansen förändras. Vi har sett bara början av cyberkampen.

- Artificiell intelligens, datorernas utveckling och stordata kan förändra konflikternas art mer än den industriella revolutionen, sa Stoltenberg.

Ett mer klassiskt problem är den ryska olagliga invasionen av Krim-halvön.

Stoltenberg såg ett medvetet mål i den ryska politiken, med en massiv uppbyggnad av militär kapacitet från Medelhavet till Arktis och från Svarta havet till Östersjön.

Dessutom giftmord i Storbritannien och stödet till Assads mördarregim i Syrien. Och cyberattacker mot allt från parlament till elstationer i Nato-länderna och sofistikerade desinformationskampanjer och försök att påverka demokratin i val.

Rysk Iskander-missil förevisas, bryter enligt ryssarna inte mot INF-avtalet
Missil som inte bryter mot INF-avtalet enligt rysk information. Rysk Iskander-missil förevisas, bryter enligt ryssarna inte mot INF-avtalet Bild: EPA missiler,Ryssland,försvar,International Netball Federation

"INF-avtalet ger inte trygghet om någon är borta"

Natos metod är inte kamp och attack, utan försvar. Men lösningen är inte att isolera Ryssland, sa Stoltenberg, utan bättre relationer och dialog.

Stoltenberg vädjade till Ryssland att avstå från utplacering av mobila kärnvapenmissiler i Europa och återgå till att följa INF-avtalet. Men tiden är snart slut.

- Natos mål är inte vapenupprustning eller ett nytt kallt krig. Men vi ska inte vara naiva. Ett avtal som respekteras av bara ett land håller oss inte säkra, sa Stoltenberg.

World Trade Center startade ny tid

Terrorismen var en av de frågor som Stoltenberg talade om som en stor fråga både nu och i framtiden.

Den enda gången som Natos artikel 5 om kollektivt försvar har varit i bruk var efter terrorangreppet i september 2001, påminde Stoltenberg.

Därmed var terrorangreppet inte bara ett angrepp på USA utan på alla Nato-länder. Inom några dagar patrullerade NATO-plan över USA. Och alla ryckte in i Afghanistan för att bekämpa terrorismen.

Våra värderingar överlever, friheten vinner över förtryck och toleransen segrar över intolerans.― Jens Stoltenberg

Inte dags att lämna Afghanistan än

Nato är kvar i Afghanistan för att bekämpa terrorism och träna afghanska trupper.

Bland annat president Trump har önskat avsluta det och ta hem de amerikanska trupperna. Också Jens Stoltenberg sa att målet inte är att stanna för evigt, bara så länge det är nödvändigt.

- Vi gick in i Afghanistan tillsammans. Vi måste också tillsammans besluta om vår närvaro, och när den tiden kommer avslutar vi det tillsammans, sa Stoltenberg.

misstänkta militanta motståndsmän i Afghanistan, med vapen på bordet framför dem
Inte dags att lämna Afghanistan än. Misstänkta motståndsmän arresterade i Jalalabad. misstänkta militanta motståndsmän i Afghanistan, med vapen på bordet framför dem Bild: EPA Afghanistan

Påminnelse om Sovjetunionen

Nato skapades av 12 länder år 1949, med målsättningen att skapa ett skydd mot aggression, att bevara fred, frihet och ekonomiskt välstånd för alla medborgare, sa Jens Stoltenberg.

Hans tal i kongressen blev en liten historielektion om två ödesdigra världskrig som man inte vill att ska hända igen.

Det kalla kriget avslutades utan att ett enda skott avlossades i Europa.― Jens Stoltenberg

Stoltenberg fick rikligt med applåder varje gång han nämnde förtrycket i öst. Sovjetunionen krossade demokratier, tog kontroll över grannländer och förtryckte sitt eget folk.

Det var också därför man tidigt tog in de östeuropeiska länderna efter att Sovjetunionen hade upphört. Det kalla kriget avslutades utan att ett enda skott avlossades, påpekade Stoltenberg.

Jens Stoltenberg i talarstol i kongressen
Stoltenbergs försäkran i kongressen: Europa betalar mer. Jens Stoltenberg i talarstol i kongressen Bild: EPA-EFE Nancy Pelosi,Mike Pence,Jens Stoltenberg,Nato,USA:s kongress

Viktigt budskap i USA: Europa redo att betala

Många i USA ser Nato mest som ett ekonomiskt problem. USA betalar för mycket för Europas försvar, brukar president Trump säga.

Han var inte med i publiken i kongressen, men Stoltenbergs tal var ett starkt försvar för fortsatt allians och löftet om att Europa betalar mer.

- Europa satsar 100 miljarder dollar mer på sitt försvar före utgången av år 2020, sa Jens Stoltenberg och fick stormande applåder.

Amerikankst pansarfordon på gata i Ungern i samband med NATO-övning
Amerikanksa NATO-soldater på övning i Ungern. Amerikankst pansarfordon på gata i Ungern i samband med NATO-övning Bild: EPA USA,Nato,Humvee

Nato har varit bra för Europa, men också för USA, framhävde han. En nations styrka mäts inte enbart genom storleken på ekonomin eller antal soldater, utan också på antalet vänner.

USA har genom Nato fler vänner än någon annan, sa Stoltenberg.

Terrorn drabbat också Norge

Stoltenbergs tal om terrorism gällde inte enbart muslimsk terror.

I ett känslosamt avsnitt av talet kom han ihåg 22 juli år 2011. Då angrep en terrorist regeringskvarteret i Oslo, utanför Stoltenbergs kansli, och dödade åtta människor.

Senare samma dag slog han till mot den socialdemokratiska ungdomsön Utøya och dödade 69 unga .

Rosor, flaggor och ljud på en stor sten, en vuxen med två barn pekar över fjorden mot Utöya
Utsikt över Utøya 2011. Rosor, flaggor och ljud på en stor sten, en vuxen med två barn pekar över fjorden mot Utöya Bild: EPA Utøya,terrorism

- Det var den mörkaste dagen i Norge sedan andra världskriget. och det var den mörkaste dagen i mitt liv, sa Stoltenberg.

- Terrorismen kommer i många former. En del missbrukar religion, andra politisk ideologi.

- De säger sig vara olika, men är inte det. De tror på hat, våld och på att döda oskyldiga män, kvinnor och barn. De är ingenting annat än fega, sa Stoltenberg.

Det var den mörkaste dagen i Norge sedan andra världskriget.― Jens Stoltenberg

- Därför måste Nato fortsätta bekämpa terrorismen. Den attackerar vår frihet, värderingar och sätt att leva. Svaret måste vara mer öppenhet och demokrati.

- Våra värderingar överlever, friheten vinner över förtryck och toleransen segrar över intolerans.

Kärleken överlever alltid hatet, sa Jens Stoltenberg i ett tal som betecknas som ovanligt för en generalsekreterare i den största militäralliansen. Det är dessutom ovanligt med utländska talare i kongressens talarstol.

Festligheterna i Washington fortsätter på torsdag. Natos utrikesministrar är samlade till ett möte som verkar betecknas som främst rutin.

Ur finländsk synvinkel kom inget nytt fram i Stoltenbergs tal. Han sa att dörrarna står öppna för nya medlemmar.

Men då avsåg han Nordmakedonien, som väntas kunna bli medlem inom kort då namnfrågan är löst.

Läs också