Hoppa till huvudinnehåll

Presidenten tvingas avgå men gatorna kommer inte att tystna i Algeriet

Algerier firar nyheten om president Abdelaziz Bouteflikas avgång.
Algerier firar nyheten om president Abdelaziz Bouteflikas avgång. Algerier firar nyheten om president Abdelaziz Bouteflikas avgång. Bild: AFP / Lehtikuva Algeriet,demonstrationer

Efter sex veckor av väldiga gatudemonstrationer tvingades Algeriets president Abdelaziz Bouteflika och hans närmaste krets i natt slutligen att acceptera att presidentens tid vid makten är över.

Den åldrige presidenten meddelade om sin avgång efter 20 år vid makten. Algeriet får nu ett övergångsstyre och nyval ska hållas om 90 dagar.

- Jag har tagit det här beslutet för att få ett slut på de pågående tvisterna, uppgav presidenten i ett brev.

Men Bouteflikas avgång räcker inte för demonstranterna, som vill se hela makteliten avgå.

Nöjer sig inte

Nordafrikaexperten, professor emerita Inga Brandell vid Södertörns högskola i Stockholm, säger att demonstrationerna kommer att fortsätta.

- Det verkar inte som om stora delar av rörelsen nöjer sig med detta. De vill ha mer, en revolution i praktiken och ett nytt grundande av det algeriska politiska systemet, säger hon.

Femte mandatperiod

Demonstrationerna fick sin början då Bouteflika meddelade att han vill ställa upp för en femte mandatperiod.

Detta trots att presidenten drabbades av en stroke 2013 och närmast varit förvunnen från offentligheten sedan dess.

Bouteflikas styre har varit så ogenomskinligt att det inte är klart om presidenten varit förmögen att leda landet sedan sjukdomsanfallet.

- Vi vet inte i vilken omfattning hans mentala förmågor påverkats. Om det är han som fattat beslut eller hans bror eller någon annan – det vet vi inte, säger Brandell.

Hårdare krav

Miljontals algerier har samlats på gatorna varje fredag och förra veckan anslöt sig militärens ledning till kravet att presidenten avgår.

En efter en valde även presidentens tidigare allierade att vända honom ryggen.

I går krävde generalstabchefen Ahmed Gaed Salah att presidenten förklaras oförmögen att leda landet på grund av sviktande hälsa. Kort efter det avgick Bouteflika.

Men i takt med att demonstrationerna vuxit så har även kraven hårdnat. Demonstranterna vill nu se ett slut på den allomfattande korruptionen och hela makteliten måste gå.

Alla måste gå

Den i Finland bosatta journalisten Hamza Amarouche säger att alla som styrt under Bouteflika måste tvingas gå.

- Armén borde utlysa en övergångsperiod och låta folket utse sina representanter, säger han.

Amarouche säger att även parlamentet, regeringen och författningsförsamlingen borde avgå. Efter det vill han se parlamentsval och sedan ett fritt presidentval.

Det finns tecken på att kraven hörsammats i alla fall delvis. Tidigare i veckan greps oligarken Ali Haddad, som är känd för sina nära band till Bouteflikas närmaste krets.

Ett tiotal mäktiga affärsmän har försatts i reseförbud på grund av korruptionsmisstankar.

Inbördeskrigets skugga

På 1990-talet skakades Algeriet av ett brutalt inbördeskrig mellan regeringen och islamister. Hundratusentals människor mördades och rädslan för en ny konflikt satt djupt.

Men nu verkar skräcken ha släppt. Demonstrationerna har i stort sett varit helt fredliga och stämningen har tidvis påmint om en folkfest.

Brandell säger att det är tydligt att alla parter i Algeriet är väldigt återhållsamma.

- Det beror dels på det egna landets historia men också på att både folket och de olika delarna av eliten har uppfattat vad som har hänt i Libyen, Syrien och Egypten, säger hon.

Hamza Amarouche säger att demonstrationerna redan nu har förändrat stämningen i landet.

Unga algerier har enligt honom blivit mer patriotiska och hoppas nu på en framtid i hemlandet i stället för att drömma om ett nytt liv i Europa.

- Så hoppet är stort och alla vill bidra till landets framtid. Jag är mycket hoppfull, säger han.