Hoppa till huvudinnehåll

Samarbetsförhandlingarna slutförda: Åbobaserade HK Scan säger upp 74 personer

HK Scans huvudkontor i Åbo.
HK Scans huvudkontor i Åbo. HK Scans huvudkontor i Åbo. Bild: Yle/Minna Rosvall HK-Scan

Köttkoncernen HK Scan har slutfört sina samarbetsförhandlingar för Finlands del. Som en följd meddelar bolaget att man minskar på personalen med 74 personer. HK Scan gjorde en förlust på 47,5 miljoner euro i fjol.

Då samarbetsförhandlingarna inleddes för en dryg månad sedan hette det att högst 100 personer skulle få gå. I hela koncernen (Finland, Sverige, Danmark, Polen och de baltiska länderna) var 220 personers jobb hotade.

Samarbetsförhandlingarna pågår ännu i alla andra länder förutom Finland.

Förhandlingarna gällde företagets ledning och kontorspersonal. Produktionspersonalen omfattades inte.

Målet är att spara in 10 miljoner euro årligen.

Tio av dem som sägs upp jobbar i koncernens huvudkontor i Åbo.

- Vårt fokus ligger på att göra vår ekonomi livskraftig igen. Under processens gång fick vi viktiga synpunkter på hur vår verksamhet kunde bli klarare och effektivare, säger företagets verksställande direktör Tero Hemmilä.

Källor: Yle Turku, STT