Hoppa till huvudinnehåll

Tomi Maanoja sätter punkt, handskarna på hyllan för EM-kvalhjälten: "En större berg- och dalbana än på Borgbacken"

Tomi Maanoja gjorde sina sista matcher för Helsingfors IFK.
Tomi Maanoja gjorde sina sista matcher för Helsingfors IFK. Tomi Maanoja gjorde sina sista matcher för Helsingfors IFK. Bild: Toni Hekkala / All Over Press Tomi Maanoja

Efter otaliga ligamatcher, landslagsuppdrag och proffsspel utomlands i både Sverige och Norge har målvakten Tomi Maanoja nu satt punkt. Hans sista klubb under den aktiva karriären blev Helsingfors IFK.

Maanoja bekräftar sitt beslut i en tvåspråkig text på sociala medier.

Då det gått fem månader sen hans senaste insats på en fotbollsplan tyckte han att det var dags att komma ut med beskedet.

Hoppa över Twitterpostning

– Resan som jag fått uppleva har varit mångsidig med en större berg- och dalbana än på Borgbacken, full med nästan allt, beskriver Maanoja.

På klubblagsnivå har Maanoja i Finland spelat för Allianssi, FCK Salamat, FC Espoo, FC Honka, RoPS, KuPS, FC Lahti och slutligen Helsingfors IFK.

Åren 2008-2010 var han målvakt för AIK i Sverige och år 2012 gjorde han en avstickare till Norge och Sandefjord.

I Finlands U21-landslag var han en bärande kraft för drygt tio år sedan och räddade bland annat en avgörande straff i oktober 2008 i Åbo som betydde EM-slutspel 2009 i Sverige – ett slutspel han själv dessvärre missade på grund av skada.

I A-landslaget fick Maanoja göra en match, i februari 2009 i en vänskapsmatch mot Japan.

Han beskriver också de sista åren i karriären som väldigt tuffa och slitsamma, men han gläds över att ha varit med och lyfta upp Helsingfors IFK till den nivå där de hör hemma.

– IFK har förändrats i en viss riktning som gör att det kan vara en bra tidpunkt att hoppa av tåget i det här skedet. Klacken svek dock aldrig och var alltid bäst i Finland. En gång IFK, alltid IFK, avrundar Maanoja som spelade 13 matcher i division ett 2018.

Han avslöjar att han fortsätter jobba som svenskalärare och tränare när den aktiva karriären nu är över.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport