Hoppa till huvudinnehåll

"Vi har hittat plaststop från Lettland och kanistrar från Tyskland" - här är nyhangöborna som städar stränderna rena från plast

Kvinna i pälsmössa håller upp en trasig ballong.
Inkeri Pekkanen brukar plocka skräp när hon rör sig ute i Hangö. Kvinna i pälsmössa håller upp en trasig ballong. Bild: Yle / Monica Slotte plastavfall,skräp,Nedskräpning,Östersjön,Hangö,Städningstalko,miljöaktivister,inkeri pekkanen

Nyinflyttade Hangöbor noterade mängden skräp som samlats längs med stränderna och ville göra något för sin nya hemort.

Eldsjälen Inkeri Pekkanen flyttade till Hangö för fem år sedan. Hon älskar hav, båtliv och vattensporter och irriterades över allt skräp som flutit i land.

- Det ledde till att jag automatiskt började plocka skräp när jag rörde mig ute. Vanligen städar jag ensam men om jag råkar på en mycket skräpig plats så tillkallar jag mina skräpkompisar, förklarar Pekkanen.

Heli Katajisto, Petri Vartiainen och Simo Nyrönen hör också till dem som har beslutat sig för att göra vad de kan för att rensa upp på stränder och holmar där plast och annat skräp antingen kastats eller flutit iland.

människor på klippa
Petri Vartiainen, Heli Katajisto, Simo Nyrönen och Inkeri Pekkanen sprider ut sig över grundet med sina påsar. människor på klippa Bild: Yle / Monica Slotte plastavfall,skräp,Nedskräpning,Östersjön,Hangö,Städningstalko,miljöaktivister,simo nyrönen

Man träffas ungefär en eller två gånger i månaden för att städa något område. Ibland är sällskapet av frivilliga ännu större.

Hylsor och plastglas på Smultrongrund

- Det finns flera människor som plockar skräp på fastlandet men många gånger är holmarna ostädade, förklarar Inkeri Pekkanen då hon leder sin lilla städtrupp som tar i land på Smultrongrund strax utanför Hangö.

De har klivit i land på holmar som aldrig har städats. Det har den stora mängden avfall och halvt förmultnade material avslöjat.

hand håller avfall i vattenbryn
Plasthylsor från patroner hand håller avfall i vattenbryn Bild: Yle / Monica Slotte plastavfall,skräp,Nedskräpning,Östersjön,Hangö,Städningstalko,miljöaktivister,inkeri pekkanen

På Inkeri Pekkanens tragiska tio-i-topp-lista finns tobaksfimpar, tops, öronproppar, plasthylsor från jägarnas patroner och förpackningsmaterial som industrin använder.

- Hangö museum har bett mig leverera skräp som jag hittar på stränderna till utställningen Hangö udds förunderliga natur. Inte allt naturligtvis, det skulle aldrig rymmas in.

Med utställningen vill man mana till eftertanke genom att visa vad som slängs mest, bland annat hundratals öronproppar.

Öppet ända till Hangö

Att så mycket skräp flyter i land i Hangö och dessutom har färdats en lång väg, har att göra med det öppna havsområdet och de sydvästliga vindarna, förklarar Inkeri Pekkanen.

skräp i plastkasse
Plastglas och burkar upphittade på Smultrongrund. skräp i plastkasse Bild: Yle / Monica Slotte skräp,Nedskräpning,Hangö,plastavfall,Östersjön,hav

- Vanligen fastnar skräpet vid holmar men i Hangö flyter det ända in till kusten och Tulluddsstranden. Vi har hittat plaststop från Liepaja i Lettland och kanistrar från Rügen, Tyskland.

Utifrån stämpeln eller varumärket har Pekkanen kunnat gissa sig till att någon har druckit öl på en krog invid en å i Lettland. Därefter har man kastat i sitt plaststop och i praktiken skickat det till Hangö.

Förskräckt och oroad

Med bland skräpsamlarna på Smultrongrund finns också Heli Katajisto. Hon flyttade från Vanda till Hangö för ett och ett halvt år sedan, uttryckligen för att få leva nära den storslagna naturen och havet.

Hon är oroad och ibland närmast mållös över att det landar så mycket skräp i naturen, på ett eller annat sätt.

kvinna med plastkasse
Heli Katajisto försöker hitta alternativ till plast i vardagen. kvinna med plastkasse Bild: Yle / Monica Slotte plastavfall,skräp,Nedskräpning,Östersjön,Hangö,Städningstalko,miljöaktivister,Smultrongrundet i Hangö

- Det känns nästan övermäktigt att se nedskräpningen och fundera på konsekvenserna av den. Samtidigt tror jag att vi är på väg mot en större medvetenhet. Det är fint att se barn städa sin egen badstrand, till exempel.

Katajisto säger att hon förhåller sig mer kritisk till att använda plast efter att ha sett vad den ställer till med. Hon strävar till att bli en mer medveten konsument och bland annat välja alternativa förpackningar.

Tillsammans med Inkeri Pekkanen gör Heli Katajisto kollage av plastskräp och funderar över avfallets väg.

- Då när man går omkring med sin kasse och plockar hinner man kanske inte stanna upp och fundera så mycket på varifrån allt kommer. Men vi diskuterar det senare, då vi arbetar med kollagen.

kassar med skräp på klipphäll
Dagens skräpskörd på Smultrongrund. kassar med skräp på klipphäll Bild: Yle / Monica Slotte plastavfall,skräp,Nedskräpning,Östersjön,Hangö,Städningstalko,miljöaktivister,simo nyrönen

Katajisto tar som exempel den stora mängden tops som slängs i toaletten och därmed spolas ut i vattendragen.

- Det är beklämmande att se vad vi människor gör oss skyldiga till, säger hon.

Heli Katajisto har arbetat med konstterapi, fotografi och smycken.

På adressen roskapostia Hangosta kan du se konstverken som hon har skapat av upphittat skräp.

Fyrar, fåglar och flera påsar med skräp

Petri Vartiainen bytte Helsingfors mot Hangö för ett och ett halvt år sedan. Han är en stor naturvän som är aktiv inom Fyrsällskapet och fågelföreningen Tringa.

När han ger sig ut med sin båt och gör strandhugg fyller han samtidigt ett par påsar med skräp.

Efter att ha slagit följe med strandstädarna medger Vartiainen att det numera är svårt att röra sig någonstans utan att plocka upp skräp.

- Det är just så det är. Jag lägger märke till andra saker i omgivningen än jag har gjort tidigare.

Petri Vartiainen har märkt att många människor gärna vill göra någonting gott för miljön men att det ofta stannar vid en tanke eller enbart funderingar på sociala medier.

människor sitter på brygga och äter
Vegansk lunchpaus på bryggan. människor sitter på brygga och äter Bild: Yle / Monica Slotte plastavfall,skräp,Nedskräpning,Östersjön,Hangö,Städningstalko,miljöaktivister,simo nyrönen

- Vi gör någonting på riktigt och det känns värdefullt. Det är en liten men viktig handling i den stora helheten, säger Petri Vartiainen och Heli Katajisto.

Kampanjen Älskade plast syns på alla Svenska Yles olika plattformar och kanaler under april månad 2019. Via kampanjen ska vi finländare bli bättre på att sortera och återvinna plast. Kom med och sortera!

Älskade plast

Nyligen publicerat - Älskade plast