Hoppa till huvudinnehåll

“Att få rösta är en dröm som blivit sann” - förstagångsväljare grillade riksdagskandidater från Västnyland

Ett rum fullt med människor som deltar i en valdebatt.
De fem kandidaterna fick svara på många frågor av olika slag i en livesänd valdebatt. Ett rum fullt med människor som deltar i en valdebatt. Bild: Yle / Patrik Rosström Riksdagsvalet i Finland 2019,riksdagsval,Valdebatt,Nyland,Västnyland,Raseborg,val,partier,politiker,Arja Alho,Henrik Wickström,Birgitta Gran,sebastian dahlström

Unga vuxna struntar i hög grad i att rösta. Men det finns undantag. Cecilia Emas och Amanda Salin som går i Ekenäs gymnasium har väntat länge på att få gå till valurnorna för första gången.

Tjejerna ser fram emot att få vara med och påverka i ett val för första gången i år. De tänker inte göra som över hälften av Finlands 18-24-åringar som lät bli att rösta i det senaste riksdagsvalet.

Två studerande från Ekenäs gymansium på en trappa.
Så här glad blir man av att få rösta i ett val för första gången. Två studerande från Ekenäs gymansium på en trappa. Bild: Yle / Patrik Rosström Riksdagsvalet i Finland 2019,riksdagsval,Valdebatt,Nyland,Västnyland,Raseborg,val,partier,politiker,Cecilia Emas

De är bekanta med hur det går till eftersom de i många år fått följa med sina föräldrar till vallokalen.

Cecilia Emas minns hur frustrerande det kändes som yngre att inte få en egen lapp att rösta med.

- Jag minns hur jag blev arg när jag inte fick komma med in i båset och skriva på pappret. Det här är a dream come true när jag nu också får göra det.

Cecilia Emas och Amanda Salin ställde riksdagsvalskandidaterna mot väggen med frågor som berörde allt från studiestöd och flygskatt till gratis studier på andra stadiet och värnplikt för både män och kvinnor.

Ett rum fullt med människor som deltar i en valdebatt.
Ett tjugotal unga som också studerar i Ekenäs gymnasium följde med debatten på plats och ställe i Kulturhuset Karelia i Ekenäs. Ett rum fullt med människor som deltar i en valdebatt. Bild: Yle / Patrik Rosström Riksdagsvalet i Finland 2019,riksdagsval,Valdebatt,Nyland,Västnyland,Raseborg,val,partier,politiker,veronica montén

Kandidaterna i debatten var Henrik Wickström (SFP), Arja Alho (SDP), Juhani Tihveräinen (C), Birgitta Gran (Vf) och Hilkka Lindqvist från Liike Nyt.

Först kan du lyssna vad varje enskild kandidat svarar på frågor. Längre ner i artikeln kan du se video när kandidaterna svarar på frågor tillsammans.