Hoppa till huvudinnehåll

Brittiska underhuset tvingar Theresa May att be om mer tid för brexit - Nej, det får ni inte, säger EU

Theresa May och Jean-Claude Juncker går brevid varandra.
EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker och de övriga 27 medlemsländerna vägrar att ge mer tid för brexit Theresa May och Jean-Claude Juncker går brevid varandra. Bild: imago/Xinhua/ All Over Press Theresa May,Jean-Claude Juncker,Storbritannien,EU

Det brittiska underhuset har med en rösts marginal - 313 mot 312 -godkänt ett lagförslag som tvingar premiärminister Theresa May att begära att brexit än en gång skjuts fram.

Lagförslaget förbinder May att begära om en ny förlängning av utträdet, om Storbritannien skulle vara på väg att lämna EU utan ett avtal.

EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker och de övriga 27 medlemsländerna säger i alla fall blankt nej till nya förlängningar.

EU håller fast vid att Storbritannien lämnar EU senast den 12 april om parlamentet inte godkänner det brexitavtal som May och EU har förhandlat fram.

- Om det inte har gjort det fram till dess så är inga kortare förlängningar möjliga. Vi riskerar att äventyra EU-valet efter den 12 april, och det hotar ett fungerande EU, sade Juncker på tisdag.

- Jag tror att ett brexit utan avtal vid midnatt den 12 april, är ett mycket sannolikt scenario. Det är inte det jag vill, men det är den utgången som jag har förberett EU för.

Tid för samtal med Corbyn

Hans uttalande gör slut på Mays förhoppningar om en förlängning av brexit fram till EU-valet nästa månad.

May har ansökt om tilläggstid för att få mer tid att förhandla om en utväg med oppositionsledaren, Arbetarpartiets ordförande Jeremy Corbyn.

Om May och Corbyn mot förmodan skulle nå ett ett avtal, så skulle det också behövas mer tid för att driva igenom lagstiftning i parlamentet.

Om May däremot får sitt avtal godkänt i underhuset senast den 12 april, så skulle Storbritannien förbli EU:s medlemsstat fram till den 22 maj för att man ska ha tid att driva igenom de formella lagändringar som krävs för utträdet.

- 12 april utgör deadline för avtalets godkännande i underhuset, konstaterade Juncker än en gång i sitt tal i går.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes