Hoppa till huvudinnehåll

Hjälpsamheten på Medelhavet avtar, tyskt biståndsfartyg nekas trygg hamn - Italiens Salvini: "Kan bege sig till Hamburg"

Flykting på fartyget Sea Watch 3 den 31 januari 2019
Flykting på fartyget Sea Watch 3 den 31 januari 2019 Flykting på fartyget Sea Watch 3 den 31 januari 2019 Bild: AFP / Lehtikuva flykting,asylsökande,Asyl,migrant,Medelhavet,Hjälpfartyg

Ett hjälpfartyg med 64 migranter ombord nekas en trygg hamn och seglar nu omkring på Medelhavet. Både Malta och Italien har meddelat att fartyget inte tas emot.

Carlotta Weibl, talesperson för den tyska humanitära organisationen Sea-Eye, säger att fartyget befinner sig i närheten av den italienska ön Lampedusa.

- Malta har meddelat att fartyget inte får röra sig på maltesiskt vatten och det är osannolikt att vi kan ta i land i Italien, säger hon till nyhetsbyrån AP.

Sea-Eyes fartyg Alan Kurdi räddade flyktingarna i går nära Libyen. Fartyget sökte egentligen efter en annan båt med flyktingar som har varit försvunnet i några dagar.

- Chanserna att de ska hittas vid liv är små, säger Weibl.

Italiens inrikesminister Matteo Salvini sade i går att Italien inte kommer acceptera migranter och att det tyska fartyget kan "bege sig till Hamburg".

"Inte längre samma hjälpsamhet som 2015"

Liknande incidenter har inträffat under de senaste månaderna då räddningsfartyg har försökt ta sig till Italien och Malta. Problemen har lösts så småningom då andra EU-länder har gått med på att ta emot några migranter.

Många människor befinner sig ändå på migrantmottagningar på Malta och Lampedusa.

Fartyget Alan Kurdi är döpt efter den tre år gamla pojke som drunknade och hittades död på stranden år 2015efter att han och hans familj flytt kriget i Syrien. Hans lilla kropp blev symbolen för flyktingarnas tragiska öden.

Under den tid som förflutit sedan 2015 har stämningarna och attityderna i Europa förändrats och hjälpsamheten har minskat.

Weibl säger att fartyget Alan Kurdi för tillfället är det enda biståndsfartyg som opererar på Medelhavet eftersom många länder vägrar ge fartygen tillstånd att gå in i hamn.

Källa: AP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes