Hoppa till huvudinnehåll

Jan Sundberg: "Juha Sipilä har gjort en kovändning"

Jan Sundberg
Jan Sundberg Bild: yle/ Patrik Schauman Jan Sundberg

Svenska Yles analys av Yles valkompass visar att många kandidater har andra värderingar än partiledningen. Inom Centerpartiet ser ordförande Juha Sipilä ut att ha vänt kappan och ligger nu på vänsterkanten i sitt eget parti.

I regeringen har statsminister Juha Sipilä framstått som en högerinriktad företagare. Mera företagarvänlig än resten av hans parti.

I Yles valkompass har han svarat på ett sätt som får honom att hoppa över hela sitt parti från höger till till vänster.

En politisk kompass med centerkandidater och Centerns officiella ståndpunkt, vilken är mera åt vänster än kandidaterna.
En politisk kompass med centerkandidater och Centerns officiella ståndpunkt, vilken är mera åt vänster än kandidaterna. Centern i Finland,Politisk kompass

Jan Sundberg som är professor emeritus i statsvetenskap vid Helsingfors universitet påpekar att valkompassen inte belyser traditionell socialism, utan härleder kandidaternas värderingar till exempel utgående från om de tycker att vården ska privatiseras eller inte.

- Det har ju kommit fram oroväckande uppgifter om att åtskilliga vårdhem som drivs av stora vårdbolag har misskött sig ordentligt. Det här har Centern reagerat starkt på. Allra starkast partiledaren Sipilä, säger Sundberg

- Det är förstås också ett sätt att förbättra Centerns position. Partiet ligger inte så bra till i opinionsmätningarna. Något måste göras, och Sipilä har tagit till krafttag, säger Sundberg.

Frågan är ändå om sådana politiska kovändningar är trovärdiga. Jan Sundberg tror att Centerpartiet är bättre skickad än många andra partier att klara av en ordförande som än ligger till höger och än till vänster om väljare och kandidater.

- Centern är också annars ett parti där folk är vana vid att partiledningen ibland kan vandra egna vägar. De brukar följa efter ändå. Centern är den största av alla partiorganisationer även om den har krympt en del. Det är en märklig organisation, där Esko Aho som ordförande i tiden kunde föra in Finland i EU trots att centerfolket var emot det. Likaväl följde de snällt efter då det gällde.

Klarar Antti Rinne av spridningen inom Socialdemokraterna?

Jan Sundberg tror alltså att Sipilä har koll på situationen. Mera orolig är han för hur Antti Rinne ska klara av spridningen inom Socialdemokraterna.

Svenska Yles analys visar att de flesta socialdemokratiska kandidater ligger längre till vänster än partiet.

En politisk kompass med socialdemokratiska kandidater och partiets officiella ståndpunkt, vilken är mera åt höger än kandidaterna.
En politisk kompass med socialdemokratiska kandidater och partiets officiella ståndpunkt, vilken är mera åt höger än kandidaterna. Politisk kompass,Finlands Socialdemokratiska Parti (SDP)

- Rinne har varit sjuk och man är orolig för hur hans hälsa ska hålla framöver. Han är en gammal fackföreningsman som har hållit på traditionella värderingar. Det finns en hel del socialdemokrater som är yngre eller av andra orsaker har delvis andra värderingar. Här kan det hända att socialdemokratin stretar åt olika hålla. Rinne har inte heller varit klar i hur man ska förhålla sig till invandringsfrågan eller vårdfrågan. På grund av det finns så många frågetecken, säger Sundberg.

Partierna fiskar efter andra partiers röster

Den stora spridningen mellan kandidaterna inom ett och samma parti är en utmaning för väljarna. Frågan är hur man ska veta vilken typ av politik man stöder om ens röst går till helt andra kandidater än man röstat på.

Jan Sundberg tycker att många partier framstår som varuhus där många olika uppfattningar om hur politik ska föras blandas inom samma parti.

För dem som blir invalda gäller sedan i riksdagen en partidisciplin. Det betyder att partiet sannolikt kommer att driva en linje som ligger nära partikansliets linje, oberoende av vilka politiker som väljs in.

- Styrkan ligger i partiledningen. Det är klart att partidistrikten och partifullmäktige kan säga sitt, men det är nog partikansliet som är starkt i förhandlingarna. Det är redan mycket folk inblandade då flera partier ska förhandla fram ett regeringsprogram, så i den meningen är partikansliets vilja stark, säger Sundberg

I praktiken blir många kandidaters uppgift att suga upp väljare vars värderingar ligger nära andra partier.

- Det är lite grann så att när man är ute och fiskar ska man ha tillräckligt många krokar ute för att kunna fånga fisken. Det här handlar om att kandidaterna inte bara tävlar med kandidater från andra partier, utan också med kandidater inom sitt eget parti, säger Sundberg

Läs mera:

Centern mer vänster än SDP - Se var partierna finns på den politiska kompassen

Många partier ligger långt ifrån sina kandidater på den politiska kompassen. Se var din kandidat och ditt parti finns när det kommer till politiska värderingar.