Hoppa till huvudinnehåll

Kaskö hamn gör bästa resultatet på tio år: "Man kan inte vara annat än nöjd"

Patrik Hellman står med en gul väst på vid hamnen i Kaskö.
Patrik Hellman står med en gul väst på vid hamnen i Kaskö. Bild: Yle/Juho Karlsson Kaskö,Österbotten,kaskö hamn

Trafiken ökade starkt i Kaskö hamn förra året vilket innebar att hamnen gjorde sitt bästa resultat på tio år. Man kan inte vara annat än nöjd, säger vd:n Patrik Hellman.

Förra året fraktades 1,1 miljon ton varor från och till Kaskö hamn. Det är en ökning på över 21 procent jämfört med förra året. Speciellt skogsindustrin använder hamnen flitigt.

- Vi är fortfarande en hamn för skogsindustrin och exporten av cellulosa växer kraftigt och också sågvarorna har ökat lite. Men vi har fått nya frakter som järnskrot och massaved som går ut och sedan tar vi in olika sorters foder, säger vd:n Patrik Hellman.

Framtidsutsikterna för hamnen ser också bra ut och målsättningen är att fördubbla volymerna inom 5-7 år. Det kräver att man utvecklar servicen i hamnen.

Fraktfartyg lastas i hamnen i Kaskö.
Fraktfartyg lastas i hamnen i Kaskö. Bild: Yle/Joni Kyheröinen fartyg,fraktfartyg,hamnar,Kaskö,hamnen i kaskö

Till exempel kommer man att bygga om en kaj, som för tillfället endast används för ro-ro-fartyg.

- Vi vill ha den till en normal kaj så att vi kan använda den också till andra frakter, eftersom det 1,5 hektar stora området runt kajen just nu är outnyttjat. Vi vill kunna kapitalisera bättre på den saken, säger Hellman.

Verksamheten ska digitaliseras

Inom hamnbolaget vill man också blicka längre fram än fem år och digitaliseringen är en viktig del av den framtiden.

- Hela verksamheten ska nu digitaliseras och förberedas för framtidens ändrade logistik med tanke på att vi snart får autonoma fartyg som har mycket liten besättning eller ingen besättning alls. Det kräver stora förändringar i hamnen.

- Vi talar om saker som kommer att ske först 10-20 år framåt, men utvecklingen som vi gör ska stöda det här redan på förhand.

Skalet av en lagerbyggnad, byggnaden håller på och byggs.
Hamnbolaget har det senaste året bland annat investerat i en ny kajplats och byggt ett nytt lagerområde. Skalet av en lagerbyggnad, byggnaden håller på och byggs. Bild: Kaskö hamn Kaskö,byggplats

Dessutom har man en vision för hur hamnen kommer att se ut 2030.

- Vi har nu 1 100 meter kaj och en plan finns att om 10-11 år så skulle det kunna vara det dubbla. Det betyder att vi kan ha en helt annan bild av hur hamnen fungerar då och vi talar om helt andra volymer, men det här är bara en vision.

Men Hellman medger att hamnen måste lyssna på kunderna och utvecklas enligt marknadens behov och efterfrågan.

- Så länge landets ekonomi tuffar på så är det bra för hamnen och det ger också möjligheter att expandera. Åtminstone det här året borde se lika bra ut. Men man kan inte sia så hemskt långt framåt då det gäller frakter.