Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Stor värderingsspridning inom partierna, fler unga tar mellanår, plastkassen inte så skadlig som många tror

muovikasseja, 13.7.2018
muovikasseja, 13.7.2018 Bild: Antti Haanpää / Yle Kasse,återvinning,återvinningsmaterial

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

Många riksdagsvals kandidater har värderingar som skiljer sig från partiledningen. Inom Centerpartiet ser ordförande Juha Sipilä ut att ha vänt kappan och ligger nu på vänsterkanten i sitt eget parti. Professor Jan Sundberg säger att Sipilä har gjort en kovändning.

Här kan du se var partierna finns på den politiska kompassen.

Nyblivna studenter tar allt längre tid på sig innan de fortsätter vidare till högskolestudier, visar Statistikcentralens färska rapport. För unga kvinnors del syns en större fördröjning i övergången till högskolestudier jämfört med unga män.

Vad är egentligen bättre för miljön – plastkassen, papperskassen eller tygkassen?

Utrikes:

Det brittiska underhuset godkände sent i går kväll ett lagförslag som ska tvinga Theresa May att begära att brexit skjuts upp och undvika ett "hårt brext". Röstningen var extremt jämn, det var en enda röst som avgjorde. Enligt den nuvarande tidtabellen ska Storbritannien antingen presentera en plan eller lämna EU den 12 april.

USA:s luftfartsstyrelse bildar en internationell grupp för att studera hur säker Boeings plantyp 737 Max är. Avsikten är att garantera att plantypen är säker och att slå fast orsaken till att två av dessa passagerarplan har störtat på kort tid i Indonesien och i Etiopien.

Mer nyheter från USA: Representanthuset kräver att få se president Donald Trumps skattedeklarationer från de sex senaste åren. Trump motsätter sig kravet. Han motiverar sitt motstånd med att hans skattedeklarationer granskas av skattestyrelsen, men experter har länge ansett att det inte utgör något hinder för en utomstående utredning.

Väder

Mest klart och uppehåll. I Österbotten tilltar molnigheten på eftermiddagen och regn eller snö är att vänta. På annat håll är det rätt så soligt.

Dagens högsta temperatur är 6 till 11 grader, i Österbotten +3 till +6 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes