Hoppa till huvudinnehåll

Norrbyholmen görs i ordning - naturstig och fin utsikt väntar utflyktssugna Pargasbor

En dam i rosa topp tittar ut från en bergstopp över öar och skärgård.
Norrbyholmen, här sedd från Vepoberget, ligger norr om Pargas centrum. En dam i rosa topp tittar ut från en bergstopp över öar och skärgård. Bild: Linus Hoffman / Yle Trail running,stiglöpning,Pargas,Skärgården,Vepobergen

- Det är en fin liten holme. Varierande natur med kala klippor och god utsikt. Centrala delar av holmen är lundartad skog, och det finns väldigt fina strandängar.

Så beskrivs Norrbyholmen av Carl-Sture Österman, miljöchef i Pargas. I sommar är det meningen att holmen ska vara ett nytt friluftsmål redo att ta emot natursugna besökare.

Norrbyholmen ligger norr om Pargas centrum. Holmen är obebyggd och ägs av staden. Som friluftsområde är det unika också det som utgör en liten utmaning: För att ta sig till holmen behövs det till exempel en roddbåt eller en kanot.

- Alla Pargasbor äger inte en båt, men tanken är att samarbeta med lokala företagare. Det ska finnas möjligheter att hyra roddbåt eller kanot för att ta sig ut till Norrbyholmen under sommaren, säger Österman.

Karta, Norrbyholmen.
Karta, Norrbyholmen. Bild: Karta: Google kartor,Norrbyholmen

Under 2018 röjdes det på ön inom ramen för ett Leaderprojekt. Nu finns det en färdig naturstig och fina utsiktsplatser där man ser långt ut över havet. Snart ska det också finnas en plats där besökare kan avnjuta sin matsäck.

- Tanken är också att bygga en grillplats och en torrtoalett så att holmen faktiskt ska kunna utnyttjas som ett smultronställe för Malmen, säger Österman.

Sommartid betar får på ön. Besökare som har hundar med sig ska hålla dem kopplade och se till att hundarna inte skrämmer fåren.

Läs mera:

Pargas stigar rustas upp - ska locka invånare och turister till strövtåg i naturen

Det ska bli lättare för både invånare och turister att hitta naturstigarna i Pargas kommunområde. Kanske kan besökare snart hyra kajak, paddla till Norrbyholmen och vandra längs med stigarna.