Hoppa till huvudinnehåll

Pinsam totalkollaps av Finland i VM-premiärens tredje period, ingen utdelning trots optimistisk insats mot guldfavoriten USA

Två utomordentligt bra perioder räckte inte mot en motståndare av USA:s kaliber i VM-premiären i Esbo. Finlands damlejon tappade en 2–1-ledning till en 2–6-förlust efter att amerikanskorna satt in en högre växel i den tredje perioden och värdnationens korthus rasade samman rejält.

Inför drabbningen var naturligtvis favoritskapet för amerikanskorna ett ett matematiskt faktum. Det hade gått elva år sedan den senaste finska segern över USA.

Finland inledde matchen i ett högt tempo med korta byten och skapade direkt tryck på USA:s mål med ett flertal bra skottchanser som följd.

Den intensiva finländska inledningen gav också utdelning i form av en amerikansk utvisning på storstjärnan Kendall Coyne Schofield efter drygt sex minuter, men det resulterade inledningsvis bara i en två mot en-situation för USA som Noora Räty klarade.

Utvisningen i sig rann ut i sanden, men bara några minuter av spel i fem mot fem gav upphov till ett finländskt ledningsmål tack vare den blåvita ungdomskedjan.

18-åriga Elisa Holopainen förde upp Finland i en 1–0-ledning vid tiden 9.28 på passning av 17-åriga Viivi Vainikka och 21-åriga Sanni Hakala.

– Det kändes bra. Vi fick ett bra anfall med vår kedja och lyckades få in pucken. Jag var lite nervös i de två första bytena, men sedan släppte det, sade debutanten Holopainen efter sina 20 första VM-minuter.

Finland firar Elisa Holopainens 1–0-mål.
Holopainen debuterade som målskytt på VM-nivå. Finland firar Elisa Holopainens 1–0-mål. Bild: Emil Hansson / All Over Press Finlands damlandslag i ishockey

USA kom bättre in i matchen mot slutet av första perioden och fortsatte bomba Räty i det finska målet.

Kvitteringen kom vid tiden 17.48 när Kendall Coyne Schofield avfyrade ett hårt skott bakom en till synes skymd Räty i mål, samtidigt som domarens arm var i luften för att signalera en avvaktande utvisning.

– Räty är skymd där. Ser hon ett skott från den där sektorn plockar hon det garanterat, sade expertkommentator Merita Bruun i sändningen.

Finland fick avsluta perioden i powerplay, men än en gång fick USA den bästa chansen när Brianna Decker rann igenom och brände iväg ett skott som Räty ändå klarade.

Svettigt i den andra akten

Inledningen på den andra perioden var svår för Finland då kombinationerna inte riktigt ville fungera och värdnationen mer och mer började se ut som en mottagande part.

Vid tiden 26.33 åkte Ronja Savolainen ut efter en rejäl tackling, men Finland med Räty som sista utpost red ut stormen.

Strax innan halva matchen spelats fick Finland igen chansen i powerplay efter en farligt hög klubba av Annie Pankowski.

I powerplay klev yttern Petra Nieminen fram och åkte in i hög fart från högerkanten och avfyrade ett skott som hittade nätmaskorna förvånande lätt bakom Alex Rigsby.

– Vi sökte några enkla lösningar först i powerplayt. Sen tog jag fart och beslöt mig för att utmana centralt och skicka pucken på mål. Det tog på backens klubblag och gick in, beskrev Petra Nieminen sitt 2–1-mål.

Vid 2–1-målet åkte USA dessutom på en utvisning till, men den lyckades Finland inte utnyttja.

Mörka minuter sänkte Finland i tredje

USA Hockey publicerade en intervju med Brianna Decker på twitter inför den tredje perioden där hon fick frågan om det är Finland som är bra eller USA som spelar under sin kapacitet.

– Jag tror det är både och. De (Finland) spelar uppenbarligen en otrolig match, men vi kommer inte åt att störa dom. Vi måste höja oss inför den tredje perioden, sade Decker.

Hon visste inte hur rätt hon skulle få...

Det tog också bara drygt tre minuter för USA att komma ikapp i den tredje perioden när Melissa Samoskevich sköt in 2–2 efter att Megan Keller jobbat bra med att hålla pucken i zon på blåa linjen.

USA firar ett av sina många mål i VM-premiären i Esbo.
USA gjorde fyra mål i tredje perioden. USA firar ett av sina många mål i VM-premiären i Esbo. Bild: EPA-EFE/All Over Press USA:s damlandslag i ishockey

Bara kort efter kvitteringsmålet bjöd det finska försvaret USA på en gratischans och de olympiska mästarna var snabba att utnyttja läget, 3–2 kom på ett hårt skott av Hilary Knight.

Scenförändringen var sen total vid tiden 47.39 när Melissa Carpenter antecknades som målskytt när hon styrde in ett skott från blå linje bakom en skymd Räty i det finska målet.

– Jag tror Finland började tänka för långt framåt, leva på tanken om att det faktiskt gått elva år sen senaste segern. Så kom det första målet och sen gick liksom luften ur, analyserade Anki Karhu mitt i den tredje periodens misär.

De amerikanska målen gjorde också att luften gick ur den mångtaliga hemmapubliken i Esbo, och tankarna började redan vandra mot de kommande gruppspelsmatcherna.

Vid 2–5 åkte USA ännu på en utvisning och Pasi Mustonen valde också att plocka ut Noora Räty i ett par repriser för att ännu tända hoppet för hemmanationen.

USA gjorde ännu 2–6 innan dammet lade sig och den tredje perioden kunde läggas till historieböckerna som ytterligare ett finländskt ishockeyhaveri.

Gruppspel, dam-VM i ishockey, Esbo:

Finland – USA 2–6 (1–1, 1–0, 0–5)
09.28 1–0 Elisa Holopainen (Viivi Vainikka, Michelle Karvinen)
17.48 1–1 Kendall Coyne Schofield (Hilary Knight)
31.18 2–1 Petra Nieminen (Jenni Hiirikoski, Riikka Sallinen
43.10 2–2 Melissa Samoskevich (Megan Keller)
44.51 2–3 Hilary Knight
47.39 2–4 Melissa Carpenter (Cayla Barnes, Amanda Kessel)
51.35 2–5 Brianna Decker (Kendall Coyne Schofield)
57.29 2–6 Annie Pankowski (Melissa Carpenter, Kendall Coyne Schofield)

Så spelade Finland:

Ettan:
33 Michelle Karvinen - 13 Riikka Sallinen - 77 Susanna Tapani
6 Jenni Hiirikoski - 88 Ronja Savolainen
Tvåan:
19 Petra Nieminen - 10 Linda Välimäki - 24 Noora Tulus
7 Nelli Laitinen - 15 Minnamari Tuominen
Trean:
9 Venla Hovi - 61 Tanja Niskanen - 22 Emma Nuutinen
2 Isa Rahunen - 4 Rosa Lindstedt
Fyran:
23 Sanni Hakala - 25 Viivi Vainikka - 12 Elisa Holopainen
8 Ella Viitasuo
Målvakt:
41 Noora Räty (1 Eveliina Suonpää)
Trettonde forward:
11 Annina Rajahuhta

Läs mera:

"Vi ville spela modigt, men det kostade också kontringar" – för många misstag av Pasi Mustonens landslag låg bakom kollapsen

"Vi skulle utmana USA i skridskoåkningen, vi ville spela modigt, men det kostade också kontringar. Vi hade några bra chanser i början av tredje perioden men sen började misstagen hopa sig och det bättre laget vann." Den sammanfattningen kom Pasi Mustonen med efter damlejonens kollaps i VM-premiären.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport