Hoppa till huvudinnehåll

Skilsmässan mellan Amazonmiljardären Jeff Bezos och hustrun MacKenzie är klar - hon blir den tredje rikaste kvinnan i världen

Amazons ägare Jeff Bezos och ex-hustrun MacKenzie Bezos.
Amazons ägare Jeff Bezos och ex-hustrun MacKenzie Bezos. Amazons ägare Jeff Bezos och ex-hustrun MacKenzie Bezos. Jeff Bezos

Skilsmässan mellan världens rikaste par, Jeff och McKenzie Bezos, har slutförts. Enligt uppgörelsen får Amazons grundare Jeff Bezos behålla 75 procent av parets aktier i Amazon. MacKenzie Bezos får resten.

CNBC uppger ändå att Jeff Bezos får behålla rösträtten i bolaget för hela aktieinnehavet.

I ett uttalande uppger MacKenzie Bezos att hon också överlåter sina intressen i tidningen Washington Post och raketföretaget Blue Origin till sin före detta man.

Jeff Bezos innehar posten som världens rikaste man. Uppgörelsen mellan paret leder inte till att MacKenzie Bezos blir världens rikaste kvinna. Den titeln lär innehas av L’Oréal-arvtagerskan Françoise Bettencourt Meyers.

Forbes skriver att MacKenzie Bezos kommer få sin del av uppgörelsen, motsvarande ungefär 4 procent av bolagets aktier, i juli.

Aktierna bedöms vara värda ungefär 35 miljarder dollar enligt nuvarande marknadspris. Det här betyder att hon blir världens tredje rikaste kvinna.

Stöd och tacksamhet

- Jag är tacksam över att ha slutfört processen med att upplösa mitt äktenskap med Jeff, med stöd av varandra och alla som snällt hört av sig. Jag ser fram emot vår nästa fas som föräldrar och vänner, skriver MacKenzie Bezos på Twitter.

Hon uppger sig vara ivrig för sina egna planer och ser fram emot nästa steg.

Hoppa över Twitterpostning

Även Jeff Bezos uttalar sig om skilsmässan på Twitter.

- Jag är tacksam för alla vänner och familjemedlemmar som tagit kontakt och erbjudit oss uppmuntran och kärlek. Det betyder mer än ni kan förstå. Mest av allt, MacKenzie. Jag är tacksam för hennes stöd och vänlighet i den här processen och jag ser väldigt mycket fram emot vår nya relation som vänner och föräldrar.

Paret offentliggjorde sina planer på en skilsmässa i januari.

- Om vi hade vetat att vi skulle separera efter 25 år skulle vi ändå ha gjort det igen, sade paret då i ett uttalande.

Otrohetsskandal

I början av januari blev Jeff Bezos fotograferad på efterfesten till Golden Globes-galan tillsammans med nyhetsankaret Lauren Sanchez. Tre dagar senare gick han ut på Twitter och offentliggjorde sin skilsmässa.

Nästa dag avslöjade tidningen National Enquirer att Bezos haft ett utomäktenskapligt förhållande med Sanchez.

Bezos blev upprörd över avslöjandet och satte igång en stor privat utredning eftersom han hävdar att det fanns ett politiskt motiv bakom tidningens agerande.

Det hela ledde till att National Enquirers jurister tog kontakt med Bezos och hotade med att publicera mer material, bland annat nakenbilder av Bezos och Sanchez.

Därefter publicerade Bezos ett långt blogginlägg där han anklagade David Pecker, ägaren av National Enquirer, för utpressning och samröre med USA:s president Donald Trump.

Enligt Bezos är många mäktiga personer ute efter honom på grund av att han äger tidningen Washington Post. Han pekar bland annat ut Trump och menar att Trumps Twitterflöde visar att presidenten dragit slutsatsen att Bezos är hans fiende.

National Enquirer har inte publicerat nakenbilderna eller något annat material som har med Bezos att göra efter blogginlägget.

Läs mera:

Utpressade miljardären Jeff Bezos: Om inte jag kan stå emot skvallertidningen, vem kan?

Jeff Bezos fick ett anbud han inte kunde tacka nej till. Det trodde åtminstone skvallertidningen National Enquirer i USA. Tidningen avslöjade först hans otrohetsaffär som ledde till skilsmässa. Nu hotade de med fler nakenbilder. Bezos anser att det handlar om politik och avslöjar brevväxlingen med utpressningsförsöket.

Källor: CNBC, The Guardian, Forbes

Läs också