Hoppa till huvudinnehåll

Vattnet ska fortfarande kokas i Mörskom - nu inleds klorbehandling av kranvattnet

Morötter kokar i kastrull.
Morötter kokar i kastrull. Bild: YLE/Strömsö paul svensson

Det slutliga resultatet från de vattenprover som tagits vecka 14 är klara, och visar på att det finns E coli och koliforma bakterier i kranvattnet i Mörskom. Under fredagen inleds klorbehandling av vattnet.

I Mörskom ska vatten som används till matlagning eller som dricksvatten fortfarande kokas före användning. Det meddelar kommunen fredagen den 5.4.

Vattenproverna visar på att det finns E coli och koliforma bakterier i kranvattnet i Mörskom. Förekomsten av de här bakterierna pekar på att avföring kommit i vattnet.

Under fredagen inleds en klorbehandling som ska rena vattnet. Vattnet kan lukta klor men det går att tvätta sig som normalt.

Dricksvatten och vatten som används i matlagning ska fortfarande kokas.

I Lovisa och Lappträsk går kranvattnet att dricka

Man har hittat avföringsbakterier, närmare bestämt E coli, i vatten från Supinmäki hanteringsverk meddelade kommunen torsdagen den 4.4

I sociala medier har flera oroliga invånare undrat om inte vattnet i Liljendal kommer från Mörskom och kan innehålla bakterier.

På Lovisa Vatten försäkrar direktör Markku Paakkarinen att problemen bara gäller Mörskom.

- I Mörskom finns två vattenhanteringsverk. Den övre som ligger ovanför Mörskom centrum har problem. Vattenledningen som går därifrån neråt har stängts av. Från det andra vattenhanteringsverket som inte haft problem förs vatten vidare till Lovisa och Lappträsk, förklarar Paakkarinen.

Artikeln har uppdaterats 5.4. kl. 14.15 med information om vad proverna visat och att vattnet ska klorbehandlas.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland