Hoppa till huvudinnehåll

"Vi ville spela modigt, men det kostade också kontringar" – för många misstag av Pasi Mustonens landslag låg bakom kollapsen

Pasi Mustonen tränar Finlands damer.
Pasi Mustonen tränar Finlands damer. Pasi Mustonen tränar Finlands damer. Bild: Lehtikuva Pasi Mustonen

"Vi skulle utmana USA i skridskoåkningen, vi ville spela modigt, men det kostade också kontringar. Vi hade några bra chanser i början av tredje perioden men sen började misstagen hopa sig och det bättre laget vann." Den sammanfattningen kom Pasi Mustonen med efter damlejonens kollaps i VM-premiären.

Finland spelade en optimistisk ishockey i dryga 40 minuter mot världsmakten USA i VM-premiären i Esbo.

Att säga att USA var i gungning är kanske att överdriva, men amerikanskorna hade problem med ett aktivt och rörligt Finland.

– Vi förlorade inte på fysiken, vi är inte ett dugg sämre fysiskt. Ännu i den andra perioden knep Noora Räty allt de sköt mot oss. Men det blev en kumulativ utveckling av misstag mot det här slutresultatet i tredje perioden, analyserar tränaren Pasi Mustonen.

I inledningen av den sist och slutligen sorgliga tredje perioden fanns det hopp om så mycket mera.

– Vi hade några bra chanser i början av tredje perioden men sen började misstagen hopa sig och det bättre laget vann, slår Mustonen fast.

Yle Urheilus expert Saara Niemi såg en hel del positivt i den finska insatsen men påminner om den skillnad som sist och slutligen råder mellan de två landslagen.

– USA:s rutinnivå var för hård för oss i tredje perioden. När USA tryckte gasen i botten hängde vi inte med.

– Vi tar med oss det positiva från de två första perioderna. Kan Finland hålla upp samma intensitet mot Ryssland bör det inte bli några problem.

Veteranen Riikka Sallinen var inne på samma linje.

– Två perioder var vi verkligen i kärnan av det hela. Vi spelade fantastiskt, men en hockeymatch räcker minst 60 minuter. Vi tar med det goda som nog finns i den här matchen, men vi skall titta extranoga på vad som hände i tredje perioden och vad vi kan förbättra, konstaterar hon.

Ronja Savolainen spelar hemma-VM.
Ronja Savolainen. Ronja Savolainen spelar hemma-VM. Bild: Kimmo Brandt/All Over Press Ronja Savolainen

– Jag vet faktiskt inte vad som hände i tredje perioden. Vi var inte där, vi åkte inte skridskor och vi samarbetade inte. Att jobba bra i 40 minuter räcker helt enkelt inte, säger Ronja Savolainen.

Finland spelar sin följande VM-match på lördag mot Ryssland.

Läs mera:

Noora Räty kämpade, men kunde inte stoppa USA i VM-premiären.
Videon är inte längre tillgänglig

Pinsam totalkollaps av Finland i VM-premiärens tredje period, ingen utdelning trots optimistisk insats mot guldfavoriten USA

Två utomordentligt bra perioder räckte inte mot en motståndare av USA:s kaliber i VM-premiären i Esbo. Finlands damlejon tappade en 2–1-ledning till en 2–6-förlust efter att amerikanskorna satt in en högre växel i den tredje perioden och värdnationens korthus rasade samman rejält.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport