Hoppa till huvudinnehåll

Bland spritsmugglare och arbetarkvinnor - Carmen blir Klara när operan sätts upp i Lovisa

maria linde går omkrign i gamla stan i borgå
Maria Linde är producent och har huvudrollen i operan. Bilden är tagen i september 2018 i Borgå när arbetet med operan inleddes. maria linde går omkrign i gamla stan i borgå Bild: Yle/Helena von Alfthan porträtt,maria linde

Operan Klara är en ny version av Carmen som utspelar sig i 1920-talets Lovisa. Maria Linde som spelar huvudrollen berättar att övningarna ger massor med energi.

Bizets opera Carmen från 1875 får premiär i Lovisa den 3 maj. Men, huvudpersonen heter Klara och jobbar på kartongfabriken i Lovisa.

En drömroll, säger Maria Linde som också är operans producent.

- Själva Carmen/Klara är en bra typ. Hon är en stark kvinna som går sin egen väg och är fri från konventioner. Musikaliskt är Carmen en av de vackraste operorna som finns tycker jag. Där finns många fina örhängen som säkert alla känner igen, fast de inte skulle veta någonting om opera, säger Maria Linde.

Sanne Salminen och Maria Linde
Sanne Salminen sjunger i kören och Maria Linde är producent och huvudrollsinnehavare. Sanne Salminen och Maria Linde Bild: Yle/Stefan Härus Lovisa,Opera,maria linde

- Det har varit riktigt roligt att försöka sätta sig in i de här rollerna. Hur månne det var att vara spritsmugglare på 20-talet, eller hur såg kartongarbetarkvinnorna ut, säger Sanne Salminen som är med i kören.

Operan Klara framförs på svenska med ett litet inslag av finska. Maria Linde skrev om librettot baserat på en översättning som SVT gjort.

- Jag tänkte att “ja ja det är enkelt, jag har ju texten färdigt, det är bara att lite ändra något smått”. Men sedan insåg jag att det inte är så lite när man ska flytta hela operan från Spanien till 1920-talets Lovisa. Det var mycket skrivjobb men jag är nöjd med texten nu, säger Linde.

Artikeln fortsätter efter bilden.

maria linde som Klara
Maria Linde som Klara. En riktig drömroll, konstaterar hon. maria linde som Klara Bild: MariaKalmiphotography Opera,operan klara

Maria Linde är producent för operan och spelar huvudrollen som Klara. Det är en blandning av proffs och amatörer som står på scen.

- Mest jobb har jag haft med att ansöka om understöd och prata med sponsorer. Ett projekt av den här kalibern kräver en stor budget. Det ska vara ljud- och ljusteknik, hyror och arvoden åt alla proffs, säger Linde.

maria linde framför gul vägg
Maria Linde är sångpedagog och musiklärare och har tidigare medverkat i Trollflöjten. maria linde framför gul vägg Bild: Yle/Helena von Alfthan porträtt,maria linde

Maria Linde berättar att övningarna ger massor med energi.

- Nu när vi får göra musiken och vara på scen så är det bara helt underbart. Jag pratade just med Sanne om hur otroligt det är när det är veckoslutsövningar. Folk kommer på fredag kväll trötta efter arbetsveckan, och sedan när vi har övat i tre timmar så är alla pigga och glada när dom går hem, säger Maria Linde.

Lovisakören ombads delta i operan, och den vägen fann sig Sanne Salminen stå på scen.

- Inte hade vi riktigt någon bild av hur det egentligen skulle vara. Lite sa hon att ni står inte bara där som bakgrundskör. Det har visat sig att det är mycket skådespeleri, vi är verkligen med på scenen som skådespelare, säger Sanne Salminen.

Sanne Salminen och Maria Linde
Sanne Salminen och Maria Linde besökte Yle Östnylands studio på fredag morgon.. Sanne Salminen och Maria Linde Bild: Yle/Stefan Härus Lovisa,Opera,Sanne Salminen

Sanne Salminen sjunger i kören och får under operans gång spela kartongarbetarkvinna, spritsmugglare och gå på lönnkrog.

- Jag väntar med spänning på premiären. Det känns som att vi är bra på gång här och det kommer att bli bra, säger Salminen.

Biljetterna har gått åt som smör i solsken och en extra föreställning har satts in den 7 maj.

- Igår satt jag och räknade och funderade och insåg att nu behöver vi en föreställning till. Vi hade den lite på lut, alla hade reserverat den dagen och nu blir det en extra föreställning, säger Maria Linde.

Operan Klara har premiär den 3.5.2019 på Åsgård i Tessjö. Föreställningar också den 4.5., 7.5., 10.5. och 11.5.