Hoppa till huvudinnehåll

BUU-sagan gör succé - nu blir det nordiska sagor och sagor från hela världen!

Malin Olkkola bandar in BUU-sagan i en ljudstudio
Programledare Malin Olkkola bandar in BUU-sagan i en studio i Vasa. Malin Olkkola bandar in BUU-sagan i en ljudstudio Bild: Anki Virkama / Yle Buu-klubben,poddsändning,podcast,audio,Studio,mikrofoner,ljudinspelning,ljud,BUU-sagan

BUU-klubbens nya sagopodd BUU-sagan har inlett med sagor av den finlandssvenska författaren Zacharias Topelius, och fortsätter nu med andra nordiska sagoklassiker, så som ”Prinsessan på ärten”, ”Kejsarens nya kläder” och ”De tre bockarna Bruse”.

BUU-klubben har i år gjort en satsning på poddar och hörspel för barn. BUU-sagan lanserades i februari 2019, i samband med att även musikprogrammet BUU-önskemusik och hörspelet ”Bärtils äng i fara” lanserades, och har på kort tid fått en stor publik.

Trots att det bara gått ett par månader sedan lanseringen har podden redan en stor följarskara.

- Vi är lyckliga över att så många barn och föräldrar har hittat den! BUU-sagan hör redan nu till våra populäraste serier på Barnens Arena, säger producent Jan-Ulrik Lindberg.

Tanken med BUU-sagan är att erbjuda barnen en trygg sagopodd på finlandssvenska, som ett alternativ till tv och videoinnehåll på nätet.

BUU-sagan kommer ut varje fredag på Barnens Arena med en ny saga. Det är programledaren Malin Olkkola, känd från BUU-klubben, som berättar sagorna.

Sagans längd kan variera från allt mellan 5 och 15 minuter, och passar både som underhållning vid frukostbordet, under bilresan, eller som kvällssaga.

Du kan också lyssna på BUU-sagan via Googles smarthögtalare. Säg bara "Prata med Svenska Yle" och be sedan om sagor eller barnprogram. Här kan du läsa mer om röststryrning.

Pojke lyssnar med hörlurar i vardagsrum
Pojke lyssnar med hörlurar i vardagsrum Bild: Mostphotos barn (familjemedlemmar),barn (åldersgrupper),barndom,pojkar,musik,barnmusik,hörlurar,Hörlurar,lyssnande (lystrande),vardagsrum,hem,poddsändning,podcast,ljud,audio

Inledningsvis har BUU-sagan satsat på sagor skrivna av Zacharias Topelius, som trots att de har många år på nacken, fortfarande är fräscha.

I fjol var det 200 år sedan Zacharias Topelius föddes, och i samband med det, tyckte barnredaktionen att det här var ett bra sätt att lyfta fram sagofarbrorn och hans inte alltid så kända sagor.

BUU-sagan kommer nu i april och maj att fortsätta med sagor av andra kända nordiska författare, nämligen H.C. Andersen, samt författarduon Asbjörnsen & Moe.

Malin Olkkola bandar in BUU-sagan i en ljudstudio
Malin Olkkola bandar in BUU-sagan i en ljudstudio Bild: Anki Virkama / Yle Buu-klubben,poddsändning,podcast,audio,Studio,mikrofoner,ljudinspelning,ljud,BUU-sagan

Den danske författaren H.C. Andersen känner de flesta säkert redan till. Han har skrivit många klassiker, bland annat ”Prinsessan på ärten”, och ”Kejsarens Nya kläder”, som vi också kommer att få höra i BUU-sagan.

Han är även känd för den ibland lite dystra tonen i sina sagor, och många berättelser har inte det lyckliga slutet som man väntar sig.

Den kanske lite mindre kända norska författarduon Asbjörnsen & Moe ger därför en bra kontrast till Andersens sagor. De är kända för att ha samlat ihop och skrivit ner norska folksagor, och många av de här sagorna bygger på upprepningar och rim, och har därför en väldigt positiv ton. I BUU-sagan kommer vi att få höra bland annat ”De tre bockarna Bruse” och ”Pannkakan”.

Två flickor lyssnar med hörlurar
Två flickor lyssnar med hörlurar Bild: Mostphotos barn (familjemedlemmar),barn (åldersgrupper),barndom,musik,barnmusik,hörlurar,Hörlurar,lyssnande (lystrande),hem,poddsändning,podcast,ljud,audio,flickor,vänner,solglasögon

Det är viktigt med olika typer av sagor och författare, och BUU-sagan strävar aktivt efter att så småningom ha en stor diversitet såväl i sitt sagobibliotek, som i vilka författare som lyfts fram.

- Det känns ändå bra att ha kunnat börja med finlandssvenska och nordiska sagor, för att så småningom utvidga spektrumet till att gälla hela världen. Att utgå från det nära, trygga och sedan utvidga radarn, säger Malin Olkkola, redaktör för BUU-sagan.

Att utgå från det nära, trygga och sedan utvidga radarn

På lång sikt strävar BUU-sagan efter mångfald, diversitet och interaktivitet. I framtiden finns det redan inplanerat allt från ”Aisopos fabler” och folksagor från hela världen, till nyskrivet material.

Malin Olkkola bandar in BUU-sagan i en ljudstudio
Malin Olkkola bandar in BUU-sagan i en ljudstudio Bild: Anki Virkama / Yle Buu-klubben,poddsändning,podcast,audio,Studio,mikrofoner,ljudinspelning,ljud,BUU-sagan

I arbetet med BUU-sagan strävar vi hela tiden efter att förbättra och förnya oss. För att bättre kunna förstå publikens behov, undrar vi nu hur ni använder BUU-sagan där hemma (eller på dagis eller i skolan)?

Fyll gärna i formuläret nedan, det är anonymt!

Säg din åsikt om BUU-sagan!

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • Vilda 5 år, unik och finlandssvensk

  Hon är huvudkaraktär i en ny serie som ingår i BUU-klubben.

  Ingen annan erbjuder finlandssvenska tv-serier där finlandssvenska småbarn känner igen sig och hör sitt eget språk. Därför visar BUU-klubben just nu två helt nya sådana: Vilda och Tandfen.

 • Dansarna för MGP 2019

  Dansarna har valts ut för MGP 2019.

  De tio dansarna har valts ut för MGP 2019. Dansarna kommer att uppträda tillsammans med finalisterna under den direktsända finalen den 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

Nyligen publicerat - Barn

 • Milla: Finalist i MGP 2019

  Milla Pirjetä är finalist i Melodi Grand Prix 2019.

  Milla Pirjetä är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Isabel: Finalist i MGP 2019

  Isabel Rautamo är finalist i Melodi Grand Prix 2019.

  Isabel Rautamo är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Ida: Finalist i MGP 2019

  Ida Mansikka är en av finalisterna i Melodi Grand Prix 2019.

  10-åriga Helsingforsbon Ida Mansikka är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Dansarna för MGP 2019

  Dansarna har valts ut för MGP 2019.

  De tio dansarna har valts ut för MGP 2019. Dansarna kommer att uppträda tillsammans med finalisterna under den direktsända finalen den 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • No Wifi: Finalist i MGP 2019

  Melvin Nordman och Oliver Svarvar finalist i MGP 2019.

  Duon No Wifi, som består av 12-åriga Melvin Nordman och 11-åriga Oliver Svarvar från Närpes, är en av finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Ollie: Finalist i MGP 2019

  Oliver "Ollie" Takanen är finalist i Melodi Grand Prix 2019.

  Oliver "Ollie" Takanen är 13 år och bor i Karleby. Han är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Siri: Finalist i MGP 2019

  Siri Norrgård är finalist i Melodi Grand Prix 2019.

  Siri Norrgård är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • The L.A.W.: Finalist i MGP 2019

  Loke, Alvar och Wilson är en av finalisterna i MGP 2019.

  Trion The L.A.W., som består av Loke Wikström, Alvar Svartsjö och Wilson Harkke är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.