Hoppa till huvudinnehåll

BUU-sagan gör succé - nu blir det nordiska sagor och sagor från hela världen!

Malin Olkkola bandar in BUU-sagan i en ljudstudio
Programledare Malin Olkkola bandar in BUU-sagan i en studio i Vasa. Malin Olkkola bandar in BUU-sagan i en ljudstudio Bild: Anki Virkama / Yle Buu-klubben,poddsändning,podcast,audio,Studio,mikrofoner,ljudinspelning,ljud,BUU-sagan

BUU-klubbens nya sagopodd BUU-sagan har inlett med sagor av den finlandssvenska författaren Zacharias Topelius, och fortsätter nu med andra nordiska sagoklassiker, så som ”Prinsessan på ärten”, ”Kejsarens nya kläder” och ”De tre bockarna Bruse”.

BUU-klubben har i år gjort en satsning på poddar och hörspel för barn. BUU-sagan lanserades i februari 2019, i samband med att även musikprogrammet BUU-önskemusik och hörspelet ”Bärtils äng i fara” lanserades, och har på kort tid fått en stor publik.

Trots att det bara gått ett par månader sedan lanseringen har podden redan en stor följarskara.

- Vi är lyckliga över att så många barn och föräldrar har hittat den! BUU-sagan hör redan nu till våra populäraste serier på Barnens Arena, säger producent Jan-Ulrik Lindberg.

Tanken med BUU-sagan är att erbjuda barnen en trygg sagopodd på finlandssvenska, som ett alternativ till tv och videoinnehåll på nätet.

BUU-sagan kommer ut varje fredag på Barnens Arena med en ny saga. Det är programledaren Malin Olkkola, känd från BUU-klubben, som berättar sagorna.

Sagans längd kan variera från allt mellan 5 och 15 minuter, och passar både som underhållning vid frukostbordet, under bilresan, eller som kvällssaga.

Du kan också lyssna på BUU-sagan via Googles smarthögtalare. Säg bara "Prata med Svenska Yle" och be sedan om sagor eller barnprogram. Här kan du läsa mer om röststryrning.

Pojke lyssnar med hörlurar i vardagsrum
Pojke lyssnar med hörlurar i vardagsrum Bild: Mostphotos barn (familjemedlemmar),barn (åldersgrupper),barndom,pojkar,musik,barnmusik,hörlurar,Hörlurar,lyssnande (lystrande),vardagsrum,hem,poddsändning,podcast,ljud,audio

Inledningsvis har BUU-sagan satsat på sagor skrivna av Zacharias Topelius, som trots att de har många år på nacken, fortfarande är fräscha.

I fjol var det 200 år sedan Zacharias Topelius föddes, och i samband med det, tyckte barnredaktionen att det här var ett bra sätt att lyfta fram sagofarbrorn och hans inte alltid så kända sagor.

BUU-sagan kommer nu i april och maj att fortsätta med sagor av andra kända nordiska författare, nämligen H.C. Andersen, samt författarduon Asbjörnsen & Moe.

Malin Olkkola bandar in BUU-sagan i en ljudstudio
Malin Olkkola bandar in BUU-sagan i en ljudstudio Bild: Anki Virkama / Yle Buu-klubben,poddsändning,podcast,audio,Studio,mikrofoner,ljudinspelning,ljud,BUU-sagan

Den danske författaren H.C. Andersen känner de flesta säkert redan till. Han har skrivit många klassiker, bland annat ”Prinsessan på ärten”, och ”Kejsarens Nya kläder”, som vi också kommer att få höra i BUU-sagan.

Han är även känd för den ibland lite dystra tonen i sina sagor, och många berättelser har inte det lyckliga slutet som man väntar sig.

Den kanske lite mindre kända norska författarduon Asbjörnsen & Moe ger därför en bra kontrast till Andersens sagor. De är kända för att ha samlat ihop och skrivit ner norska folksagor, och många av de här sagorna bygger på upprepningar och rim, och har därför en väldigt positiv ton. I BUU-sagan kommer vi att få höra bland annat ”De tre bockarna Bruse” och ”Pannkakan”.

Två flickor lyssnar med hörlurar
Två flickor lyssnar med hörlurar Bild: Mostphotos barn (familjemedlemmar),barn (åldersgrupper),barndom,musik,barnmusik,hörlurar,Hörlurar,lyssnande (lystrande),hem,poddsändning,podcast,ljud,audio,flickor,vänner,solglasögon

Det är viktigt med olika typer av sagor och författare, och BUU-sagan strävar aktivt efter att så småningom ha en stor diversitet såväl i sitt sagobibliotek, som i vilka författare som lyfts fram.

- Det känns ändå bra att ha kunnat börja med finlandssvenska och nordiska sagor, för att så småningom utvidga spektrumet till att gälla hela världen. Att utgå från det nära, trygga och sedan utvidga radarn, säger Malin Olkkola, redaktör för BUU-sagan.

Att utgå från det nära, trygga och sedan utvidga radarn

På lång sikt strävar BUU-sagan efter mångfald, diversitet och interaktivitet. I framtiden finns det redan inplanerat allt från ”Aisopos fabler” och folksagor från hela världen, till nyskrivet material.

Malin Olkkola bandar in BUU-sagan i en ljudstudio
Malin Olkkola bandar in BUU-sagan i en ljudstudio Bild: Anki Virkama / Yle Buu-klubben,poddsändning,podcast,audio,Studio,mikrofoner,ljudinspelning,ljud,BUU-sagan

I arbetet med BUU-sagan strävar vi hela tiden efter att förbättra och förnya oss. För att bättre kunna förstå publikens behov, undrar vi nu hur ni använder BUU-sagan där hemma (eller på dagis eller i skolan)?

Fyll gärna i formuläret nedan, det är anonymt!

Säg din åsikt om BUU-sagan!

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • MGP 2019 - Nu släpper vi biljetterna!

  Du kan se både genrepet och finalen den 5 oktober.

  Upplev MGP-showen 5.10 i Yles tv-studio i Helsingfors. Biljetter finns både för genrepet tidigare på dagen och den direktsända finalen på kvällen.

 • Nu finns BUU-klubben med stödtecken

  Dessutom utkommer två andra barnserier med stödtecken.

  Svenska Yles barnredaktion satsar på innehåll med stödtecken. I två veckors tid använder BUU-klubbens programledare stödtecken. Dessutom finns det nu två andra serier för barn där huvudpersonerna använder stödtecken.

Nyligen publicerat - Barn

 • Sök till MGP 2020!

  Du kan söka till MGP 2020 redan nu!

  Om du är mellan 8-15 år (född 2005-2012) och gillar att sjunga, skriva låtar och drömmer om att stå på scen kan du söka till MGP 2020.

 • MGP 2019: Rösta!

  Var med och välj årets vinnare i MGP!

  Efter finalen i MGP har vi en vinnarlåt – och DU kan vara med och bestämma vilken låt det blir! Rösta genom att skicka SMS med låtens startnummer till 050 90 200 50.

 • MGP 2019 direktsänt från TV-studion i Helsingfors klockan 18.00!

  Sjuttio bidrag blev till tio och ikväll får vi en vinnare!

  Ungefär 70 bidrag skickades in till årets Melodi Grand Prix, musiktävlingen för 8-15-åringar. Tio stycken blev valda till final. Tillsammans har man slipat på låtarna som artisterna själv ahra skrivit och ikväll får vi veta vem som kammar hem vinsten för i år!

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: The L.A.W.

  Lyssna på MGP-låten "För dig" av The L.A.W.

  Loke Wikström, Alvar Svartsjö och Wilson Harkke är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras MGP-låt "För dig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Valter & Asta

  Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta.

  Valter Klockars och Asta Sharma finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta. Biljetterna för showen finns ute nu.