Hoppa till huvudinnehåll

Centern skryter med ekonomin – men regeringsperioden kastar en mörk skugga över partiet

Juha Sipilä
Statsminister Juha Sipilä. Juha Sipilä Juha Sipilä,Centern i Finland,Riksdagsvalet i Finland 2019

Centern talar om hopp, framtidstro och tillit i riksdagsvalet. Regeringen Sipiläs politik upprör ändå många, som kommer ihåg konflikterna och nedskärningarna.

Regeringen Sipiläs tid vid makten år 2015–2019 präglades av konflikter med facket och den offentliga sektorns anställda. Konkurrenskraftsavtalet sänkte mångas inkomster, vilket rörde upp känslorna.

Nu är Centerns partiordförande Juha Sipilä bestämd då han får frågan om vi behöver ett nytt liknande avtal.

- Nej. Finland har nu nått upp till konkurrenternas nivå.

Det betyder inte att vi, enligt Centern, ska vila på arbetsplatserna. Produktiviteten måste fortsättningsvis förbättras.

JUHA SIPILÄ

Juha Sipilä untuvatakissa
Juha Sipilä untuvatakissa Bild: Marko Oikarinen Juha Sipilä

Ålder: 57
Bor: Kempele
Politisk bakgrund: Centern.
Jag är politiskt engagerad för: Jag gick med i politiken för att jobba för framtida generationer, barnen och barnbarnen. Det här styr mig på värdenivå och betyder att gården (finska: tila) och landet överlämnas till framtida generationer i bättre skick än tidigare.
Politisk gärning jag är mest stolt över: År 2015 gick jag in för att sätta Finland i skick. Nu är ekonomin i balans och 140 000 fler människor har jobb än då min regering inledde sitt arbete.
Min största kris: I politiken är mitt största misslyckande att vi inte fick vårdreformen i mål.

Inte redo att slopa aktiveringsmodellen

Ett annat beslut som rört upp känslorna är aktiveringsmodellen inom utkomstskyddet för arbetslösa.

Enligt den får en arbetslös person en arbetslöshetsförmån till fullt belopp bara om hen uppfyller vissa krav på aktivitet.

Alla har inte klarat av att uppfylla kraven. Enligt en undersökning som Institutet för hälsa och välfärd gjorde nyligen har grundtryggheten försämrats för många, däribland de arbetslösa.

- Aktiveringsåtgärderna måste fortsätta. Men det lönar sig att utöka metoderna som duger för att visa aktivitet. Kanske vi borde godkänna frivilligarbete som ett sätt för de arbetslösa att visa aktivitet, säger Sipilä.

Han är åtminstone inte ännu redo att dra tillbaka aktiveringsmodellen.

Slutar tala om nedskärningar

I valprogrammet talar Centern om hopp, framtidstro och tillit. Det är enligt Sipilä dags att börja tala om mer positiva saker, istället för nedskärningar.

- Vi har fått ekonomin i skick, sysselsättningen likaså, hävdar Sipilä.

Ekonomiska experter har ändå en lite annan syn på saken. Från ministeriehåll har man inför valet talat om vikten av en behärskad ekonomisk politik också i fortsättningen.

Juha Sipilä Kesärannan pihalla
Juha Sipilä Kesärannan pihalla Bild: Marko Oikarinen Juha Sipilä

Dessutom uteblev inbesparingarna på tre miljarder euro, som i teorin skulle ha kommit från vård- och förvaltningsreformen.

Enligt Sipilä är det här bara bevis på att vårdreformen måste ros i land och att sysselsättningsnivån måste höjas.

Regeringen gjorde sitt bästa för att inte höja skatterna. Nu finns också en del skattehöjningar med på Centerns lista.

Sipilä nämner alkohol, tobak och plast. Samtidigt vill han lindra beskattningen av arbete och pensioner.

Hårt kritiserad trafikpolitik

Regeringens trafikpolitik väckte förundran under regeringsperioden. De olika projekten som skulle reformera kollektivtrafiken kritiserades hårt.

Många på landsbygden, längs med järnvägsspåret och i skärgården förundrade sig över kommunikationsminister Anne Berners idéer.

Hur gick till exempel taxireformen enligt Juha Sipilä? Priserna har ställvis stigit och feedbacken har inte enbart varit positiv.

- Reformer måste utvärderas på lång sikt. Om fel uppdagas måste de rättas till.

Borde man då rätta till lite?

- Det kan hända. Det får vi se när reformen varit i kraft en liten tid.

Koldioxidneutralt flygande och körande

Juha Sipilä är nöjd med den klimatöverenskommelse som åtta riksdagspartier nådde i vintras. Han tror att ny teknologi är i en nyckelroll i framtiden i klimatpolitiken.

Klimatdiskussionen kretsar dock kring enskilda detaljer.

- Med mjölk- och köttskatt eller genom att förbjuda privatbilism löser vi inte det här, säger han.

Sipilä anländer till Svenska Yles valintervju med privat flygplan. Från och med slutet av nästa år ska hans familj ändå leva ett koldioxidneutralt liv.

- Vi minskar konsumtionen. Jag producerar el med solenergi och kör med elbil. Dessutom har jag jobbat för att öka kolsänkorna både i Finland och utomlands. Helheten är sedan koldioxidneutral.

Centern: för- och nackdelar inför riksdagsvalet

+ Många finländare delar Centerns grundvärderingar, som inbegriper social rättvisa och rätt att leva och bo i hela landet.
- Centerns grundvärderingar har ändå inte varit speciellt närvarande under regeringen Sipilä. Ställvis har partiet drivit en mycket marknadsliberal politik.
? Partifolket är mycket troget och röstar aktivt. Frågan är om det nu räcker till en plats i regeringen.

Val