Hoppa till huvudinnehåll

Familjelivet hindrade inte en sista satsning – de rutinerade återvändarna räddade Sjundeå IF:s turbulenta säsong

Porträttbild på Linda Arifullen.
Linda Arifullen har varit stark i sina matcher för Sjundeå IF. Porträttbild på Linda Arifullen. Bild: Christoffer Westerlund / Yle handboll,handbollsspelare,Sjundeå,Västnyland,Sjundeå IF,sjundeå bollhall

SIF-tränaren Taavi Tibar riktar ett stort tack till Linda Arifullen, Janica Tallqvist och Laura Laakso. Det är tack vare den rutinerade trions comeback som Sjundeå i år spelar semifinalmatcher mot den stora guldkandidaten HIFK.

I januari såg läget dystert ut för Sjundeå IF. Plötsligt var laget utan båda sina ukrainska förstärkningar.

Valeriya Kirillova hade skadat knäet och skulle missa resten av säsongen. Daria Kaganets hade lämnat laget redan tidigare under vintern då hon var tvungen att återvända till Ukraina på grund av personliga skäl.

Duktiga Valeriya Kirillova gjorde 89 mål på 14 matcher säsongen 2018-19.
Duktiga Valeriya Kirillova gjorde 89 mål på 14 grundseriematcher den här säsongen. Duktiga Valeriya Kirillova gjorde 89 mål på 14 matcher säsongen 2018-19. Bild: Handbollförbundet Sjundeå IF,Sjundeå if (Handboll),handboll,Valeriya Kirillova

– Det var enkelt att konstatera att vi inte kommer att ta oss in bland de fyra bästa med det laget. Som tur fanns det folk i Sjundeå som bryr sig så mycket om SIF att de var villiga att hjälpa till, berättar Taavi Tibar som tränar laget för första säsongen.

SIF räddades av rutin

För att undvika att SIF missar slutspelet förstärktes laget med tre spelare från Pickala HD. Linda Arifullen, Janica Tallqvist och Laura Laakso hade långvarig erfarenhet från FM-serien men höll numera till på division 1-nivå och tränade en gång i veckan.

– På grund av deras familjeliv och annat har de inte möjlighet att vara med på alla träningar. Vi har försökt få med dem två gånger per vecka, vilket inte heller lyckas alla gånger, konstaterar tränaren Tibar.

Trots att trion inte har haft möjlighet att vara med på alla träningar har de bidragit starkt till SIF:s lyckade takter i slutet av grundserien.

Sjundeå IF säsongen 2018-19.
Sjundeå IF:S lag består i huvudsak av unga damer. Sjundeå IF säsongen 2018-19. Bild: Handbollförbundet Sjundeå IF,Sjundeå if (Handboll),handboll

Förutom förlusterna mot HIFK och Dicken klarade SIF av att vinna samtliga matcher. BK-46, KyIF och GrIFK fick se sig besegrade, mycket tack vare de nya förstärkningarnas insats.

Framför allt Linda Arifullen (tidigare Olin/Johansson) har imponerat med sina takter. På sex grundseriematcher gjorde 36-åringen 44 mål. Hennes snitt på 7,3 mål per match var bättre än för ligans bästa målskyttar Jessi Laasio från KyIF (6,2 mål/match) och Kathlen Ax från HIFK (6,4 mål/match).

Dessutom har Arifullen, Tallqvist och Laakso bidragit till hur SIF:s yngre spelare tränar och spelar.

– Deras inställning och aggressivitet har lett till att våra övriga spelare har höjt sin nivå. Även på träningarna är kravnivån högre när de något äldre spelarna är med, berättar Tibar.

SIF:s målvakt Roosa Penttinen (th).
SIF:s målvakt Roosa Penttinen (th). SIF:s målvakt Roosa Penttinen (th). Bild: Handbollförbundet handboll,Sjundeå IF,Sjundeå if (Handboll),roosa penttinen

– Det rutinerade gardet har varit de yngre spelarnas idoler när de var yngre. Många i laget är ivriga över att få chansen att spela med dem, berättar målvakten Roosa Penttinen som debuterade i SIF medan Arifullen, Laakso och Tallqvist fortfarande spelade för fulla muggar.

Nästan omöjlig uppgift att slå ut HIFK

Faktum är ändå att säsongen sannolikt tar slut väldigt snart för Sjundeå IF. Semifinalmotståndaren HIFK är det enda laget som SIF inte klarade av att besegra under grundserien.

För att SIF på allvar kunde utmana grundseriens etta HIFK skulle laget behöva ha med alla sina bästa pusselbitar från den här säsongen – såväl de rutinerade återvändarna som de ukrainska förstärkningarna.

Taavi Tibar tränar Sjundeås damer för första säsongen.
Taavi Tibar tränar Sjundeås damer för första säsongen. Taavi Tibar tränar Sjundeås damer för första säsongen. Bild: Handbollförbundet Sjundeå IF,Sjundeå if (Handboll),handboll,Taavi Tibar

– Jag skulle gärna ha sett hur bra vi kunde ha varit om alla som vi haft med under säsongen hade varit med i samma lag. De kunde ha blivit riktigt intressant, funderar Tibar.

– Om vi hade haft de rutinerade spelarna med från början av säsongen och på alla träningar, då hade vårt spel definitivt sett helt annorlunda ut än nu.

Semifinalserien mellan SIF och HIFK inleds på lördag i Helsingfors. Dicken och BK-46 möts i sin första semifinaldrabbning på söndag.

Läs mera:

BK-46 slår ur underläge mot regerande mästarna – ”Vi har alltid varit lite rädda för dem”

Under de fem senaste säsongerna har Dicken och HIFK gjort upp om damernas FM-guldmedaljer i handboll. Nu vill BK-46 bryta den trenden. Vi har bättre chanser att besegra Dicken än HIFK, säger Karislagets skyttedrottning Nicolina Fredriksson inför semifinalerna.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport