Hoppa till huvudinnehåll

Flyktingar i Grekland kräver att få ta sig norrut - falsk nyhet om öppnad gräns resulterade i protester

Frustrerade flyktingfamiljer blockerade järnvägsspår vid järnvägsspår vid järnvägsstationen Larissa i Aten på fredag eftermiddag, då ryktena om öppnad gräns visade sig falska.
Frustrerade flyktingfamiljer blockerade järnvägsspår vid järnvägsstationen Larissa i Aten på fredag eftermiddag, då ryktena om öppnad gräns visade sig falska. Frustrerade flyktingfamiljer blockerade järnvägsspår vid järnvägsspår vid järnvägsstationen Larissa i Aten på fredag eftermiddag, då ryktena om öppnad gräns visade sig falska. Bild: EFE/YANNIS KOLESIDIS Grekland,migranter

"Thessaloniki! Tyskland!" skallade ropen på järnvägsstationen Larissa i Greklands huvudstad Aten på fredag eftermiddag. I norra Grekland, intill gränsen mot Nordmakedonien, drabbade migranter och flyktingar samman med polis efter falska rykten om att gränsen skulle öppnas för dem.

Oroligheterna bland frustrerade asylsökande tog sin början redan på torsdagen i norra Grekland. Då hade hundratals människor lämnat flyktinglägret Diavata, utanför Thessaloniki, och satt upp sina tält på ett fält närmare gränsen mot Nordmakedonien.

Enligt grekiska medier hade det spridits en falsk nyhet på sociala medier om att gränsen skulle öppnas och att olika organisationer hade förberett en flyktingkonvoj över gränsen norrut.

Både vid flyktinglägret och det tillfälliga tältlägret drabbade migranter och flyktingar sedan samman med kravallpolis då polisen spärrade av vägen norrut för dem och försökte tvinga dem tillbaka in i det ursprungliga flyktinglägret.

Kvinnor grälar med polisen utanför flyktinglägret i Diavata, nära Thessaloniki 5.4.2019.
Kvinnor grälar med polisen utanför flyktinglägret i Diavata, nära Thessaloniki 5.4.2019. Bild: AFP / Lehtikuva Grekland,migranter
Migranter o flyktingar drabbar samman med kravallpolis nära flyktinglägret i Diavata utanför Thessaloniki 4.4.2019
Migranter o flyktingar drabbar samman med kravallpolis nära flyktinglägret i Diavata utanför Thessaloniki 4.4.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Grekland,migranter

BBC fick telefonkontakt med två irakiska kurder i Diavata som berättade om läget där.

- Jag har varit i Grekland i 11 månader och väntat på att min asylansökan ska behandlas och jag vet inte hur länge jag ska vänta på det, sade 25-årige Bilal Jaf.

Karzan Abdullah, 24, har varit i Grekland i 12 månader. Han säger att han måste få komma vidare till Europa för enligt honom finns det inget liv för honom i Grekland.

- Vi blev informerade om att gränsen mellan Grekland och Nordmakedonien kommer att öppnas för oss. Mina vänner som också vill komma med karavanen har blockerats av polisen vid järnvägsstationen i Aten, berättade Abdullah.

Flyktingar sitter på järnvägsspåren på järnvägsstationen Larissa i Aten på fredagen 5.4.2019.
Unga män och pojkar sitter på järnvägsspåren på järnvägsstationen Larissa i Aten på fredagen 5.4.2019. Flyktingar sitter på järnvägsspåren på järnvägsstationen Larissa i Aten på fredagen 5.4.2019. Bild: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS Grekland,migranter

På fredag morgon hade ryktet om den planerade karavanen norrut över gränsen alltså resulterat i att kring 300 flyktingar och migranter i trakterna kring huvudstaden hade sökt sig till järnvägsstationen Larissa för att ta sig norrut.

På fredag eftermiddag stoppades trafiken till och från järnvägsstationen på grund av protesterna där.

Enligt nyhetsbyrån AFP har över 70 000 flyktingar och migranter fastnat i överbefolkade flyktingläger i Grekland allt sedan den stora flyktingvågen 2015-2016. Många av dem kommer från Syrien, Irak och Afghanistan.

Källor: BBC, Reuters, AFP, AP

Läs också