Hoppa till huvudinnehåll

Inför avrundningen av NHL-grundserien: Vilket lag kniper den sista slutspelsbiljetten, Columbus eller Montreal?

Antti Niemi och Jesperi Kotkaniemi nöjda vinnare i hemmahallen.
Går Jesperi Kotkaniemis Montreal Canadiens till slutspel? Antti Niemi och Jesperi Kotkaniemi nöjda vinnare i hemmahallen. Bild: �Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved Jesperi Kotkaniemi,Antti Niemi,Montreal Canadiens

Endast en plats finns kvar att delas ut till Stanley Cup-slutspelet. De två lagen som ännu tävlar om den platsen är Columbus Blue Jackets och Montreal Canadiens. Vad är förutsättningarna för respektive lag att vika sig en plats i slutspelet? Yle Sporten reder ut detta.

Ända sedan oktober har de 31 NHL-lagen stötts och blötts mot varandra i en stenhård kamp om de 16 platserna i Stanley Cup-slutspelet.

15 lag är nu klara för slutspel. En plats återstår, och den går endera till Columbus Blue Jackets eller Montreal Canadiens. Men hur ser förutsättningarna ut?

Columbus har bättre förutsättningar

Columbus ligger för tillfället på samma poäng (94) som Montreal, men med en match mindre spelad (80 mot Montreals 81) har GM Jarmo Kekäläinens mannar ett högre poängsnitt och placerar sig således högre upp i serietabellen.

Dessutom har laget ett bättre ROW-saldo (antal vinster efter ordinarie matchtid samt förlängning, straffvinster exkluderade). Vid lika poäng mellan Columbus och Montreal går alltså Columbus till slutspel eftersom man har bättre ROW.

Josh Anderson och lagkamrater i Columbus Blue Jackets firar, december 2016.Artturi Lehkonen.
Går Columbus Blue Jackets eller Montreal Canadiens till slutspel? Bild: All Over Press

Detta innebär, att Montreals enda chans till slutspel är att knipa fler poäng än rivalen.

Columbus möter i tur och ordning slagpåsarna New York Rangers och Ottawa Senators. Montreal i sin tur tvingas möta stenhårda Toronto Maple Leafs.

Montreal i desperat poängbehov

Svårt utgångsläge, men inte helt omöjligt, för Canadiens att ta sig till slutspel, men kontentan är att den anrika klubben verkligen behöver ta poäng, allra helst en seger, i den avslutande grundseriedrabbningen mot Toronto Maple Leafs.

Om Montreal förlorar mot Leafs:

Montreal missar slutspel, eftersom Columbus har ett bättre ROW-saldo. I det här fallet spelar det ingen roll huruvida Columbus vinner eller förlorar sina två sista matcher.

Om Montreal förlorar mot Leafs i Sudden eller efter straffar:

Montreal smyger sig då tillfälligt förbi Columbus med en poäng i tabellen. I det här fallet räcker det med att Columbus tar en poäng i de två återstående matcherna för att ta den sista slutspelsplatsen.

Om Montreal vinner över Maple Leafs:

Laget tar två poäng och går till slutspel såvida Columbus tar max en poäng i sina två återstående matcher.

Grundserien avslutas lördagen den 6 april.

Vilket av lagen tar sig till slutspel?

Columbus Blue Jackets
89.9% (152 röster)
Montreal Canadiens
10.1% (17 röster)
Antal avgivna röster: 169

Läs också