Hoppa till huvudinnehåll

Libyens huvudstad hotas av general Haftars styrkor - FN vill sammankalla nationell kriskonferens i Tripoli

General Khalifa Haftar som en gång tjänstgjorde under ekt-diktatorn Muammar Ghadaffi vill blir Libyens armékommendör
General Khalifa Haftar som en gång tjänstgjorde under ex-diktatorn Muammar Ghadaffi vill blir Libyens armékommendör. General Khalifa Haftar som en gång tjänstgjorde under ekt-diktatorn Muammar Ghadaffi vill blir Libyens armékommendör Bild: EPA/MOHAMMED ELSHAIKY Khalifa Belqasim Haftar,Libyen

General Khalifa Haftars styrkor i Libyen har fått order om att rycka fram mot huvudstaden Tripoli som kontrolleras av en FN-stödd regering.

Khaftar som redan kontrollerar östra och södra Libyen, kräver att regeringen och FN erkänner honom som den libyska arméns kommendör.

- Till vår armé som står utanför Tripoli. I dag skall vi fullborda vår marsch, sade generalen vars anhängare kallar honom Mushir, eller fältmarskalk på arabiska.

Många kritiker befarar att han bara försöker bli en ny diktator som sin forna chef Muammar Ghaddafi, som också kom från armén och ledde ett uppror mot regeringen.

Det tog tre år för Haftar och hans armé att driva ut radikala islamister från Benghazi och andra städer i östra Libyen. Han lade snabbt under sig även södra Libyen och oljefälten där, i en blixtoffensiv i början av året.

Khaftar stöds av en av de två rivaliserande parlamenten i Libyen,
samt grannlandet Egypten och Förenade Arabemiraten. De förenas av sin rädsla för att jihadister i det kaotiska Libyen lägger under sig allt större områden samtidigt som de sprider sin ideologi över hela norra Afrika.

Sista striden om Tripoli?

Khaftars styrkor befinner sig nu både öster och söder om huvudstaden, på ungefär 60 kilometers avstånd.

Avsikten är att omringa Tripoli för att tvinga fram förhandlingar, eftersom Haftars styrkor inte ensamma tros kunna inta Tripoli.

Regeringen i Tripoli som alltså erkänns av FN, stöds bland annat av islamistrebeller från staden Misrata samt Turkiet och Qatar. Milismän från bland annat Misrata har anlänt till Tripoli för att försvara staden.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har flugit till Libyen i hopp om att kunna ordna en nationell försoningskonferens
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har flugit till Libyen i hopp om att kunna ordna en nationell försoningskonferens. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har flugit till Libyen i hopp om att kunna ordna en nationell försoningskonferens Bild: EPA/DOMINIC FAVRE António Guterres

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har flugit till Tripoli i ett försök att organisera en nationell konferens för att diskutera krisen i Libyen, som har pågått sedan ex-diktatorn Muammar Ghadafi störtades år 2011.

- Libyen behöver en politisk och inte militär lösning, säger Guterres, som skall träffa Haftar under fredagens lopp.

Försoning och val

Guterres hoppas att premiärminister Faraz Serraj och Haftar kunde försonas och dela makten tills man kan ordna legitima, internationellt övervakade val.

Den kriskonferens som FN vill hålla, skall förhoppningsvis skapa en vägplan för försoning och val för att få slut på kaoset som också har lett till att Libyen har blivit en samlingsplats för flyktingar och migranter som vill ta sig över Medelhavet till Europa.

USA, Frankrike, Italien och Storbritannien gav ut ett gemensamt meddelande där de uttryckte oro över situationen.

Det var Natoledda flygbombningar som drev ut Ghadaffi för åtta år sedan och skapade det rådande kaoset i Libyen, men nu säger den västerländska koalitionen inget om en eventuell ny militär inblandning.