Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Finland har använt upp sina naturresurser för i år, Trump tror på episkt handelsavtal med Kina, Sipilä håller fast vid aktiveringsmodellen

Skorsten som släpper ut rök mot en blå himmel.
Skorsten som släpper ut rök mot en blå himmel. Bild: YLE/Rolf Granqvist skorstenar,uppvärmning,skorsten

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

Centerns Juha Sipilä står på tur i Svenska Yles serie med partiledarintervjuer. Inför valet talar Centern om hopp, framtidstro och tillit. Men många kopplar ihop partiet med konflikterna och nedskärningarna som regeringen Sipilä stod bakom.

Hörlurar kan ge dig permanenta skador på hörseln, men det går att lyssna smart! Jonas Brännström som är universitetslektor i audiologi delar med sig av sina bästa tips.

Vi finländare har i dag använt slut våra naturresurser för i år, enligt Världsnaturfonden WWF. Den så kallade överkonsumtionsdagen inföll i Finland en vecka tidigare i år än i fjol.

Kan du tänka dig att halvera antalet gånger du tvättar byk och sänka temperaturen hemma till 18 grader? Det gjorde Annika Weckman som deltog i det internationella projektet Energise.

Utrikes:

Den 28-årige australiska man som misstänks ha mördat 50 moskébesökare i Christchurch i Nya Zeeland, ska genomgå två olika sinnesundersökningar innan rättegången mot honom börjar.

President Donald Trump säger att USA kan nå ett "episkt, nytt" handelsavtal med Kina inom de närmaste fyra veckorna under ett möte med Kinas chefsförhandlare, vicepremiärminister Liu He.

Trump har också gjort en vändning gällande gränsen mot Mexiko. Han kommer att avstå från att stänga gränsen och ger i stället Mexiko ett år på sig att få ordning på sin migrationspolitik och ett slut på knarksmugglingen

Väder

På dagen är det soligt och uppehåll i stora delar av landet. I väst kan regnskurar förekomma. I söder kan det bli upp till 13 grader varmt, i mellersta Finland mellan 6 och 11 grader, i norr lite kallare.

På natten är det minusgrader i nästan hela landet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes