Hoppa till huvudinnehåll

Stina Nilssons comeback trotsade alla odds – ”Muskeln var helt av och ortopeden gav mig noll procents chans”

Stina Nilsson ropar ut sin glädje efter VM-guld i Seefeld.
Stina Nilsson visste vad hon talade om - hon har otroligt bra läkkött. Stina Nilsson ropar ut sin glädje efter VM-guld i Seefeld. Bild: imago images / Eibner Europa/ All Over Press Stina Nilsson

In i det sista var det oklart om Stina Nilsson skulle kunna delta i skid-VM i Seefeld. Nu avslöjar hon i talkshowen Skavlan att den lårskada som hotade VM-starten var värre än någon hade föreställt sig. Trots det tog hon två guld och ett silver.

Stina Nilsson skadade låret i samband med världscupsprinten i Otepää en månad före VM. Först nu berättar hon hur allvarlig skadan var.

– Muskeln var helt av och rehaben låg på ett år. Ortopeden gav mig noll procents chans till start, säger Nilsson i Skavlan.

Chockbesked av ortopeden

Efter världscupen i Otepää hette det att hon drabbats av en muskelsträckning i baksidan av låret. Skadan var avsevärt värre än så.

– Jag kom till ortopeden i Stockholm och fick se min röntgen. Han pekade på det vita och sade att det var muskeln. Den upphör här och sedan är det tomt och sedan kommer det här igen, berättar Nilsson i Skavlan.

Hon hade svårt att att förstå bilden och frågade läkaren hur hon skulle tolka den.

– Då sade han: Din muskel har gått av och du inte kommer att åka i VM. Rehabiliteringen för att få tillbaka full styrka är ungefär tolv månader. Det var noll procents chans att åka i VM.

– Då sade jag att jag har otroligt bra läkkött. Då gav han mig en procents chans att det här kan bli bra.

Stina Nilsson vann VM-guld i lagsprint och stafett och silver i den individuella sprinten i Seefeld.

Skavlan sänds i dag klockan 22.00 på Yle Arenan och på söndag klockan 23.10 på Yle Fem.