Hoppa till huvudinnehåll

Strängare konditionskrav hotar frivilliga brandkårer i Nyland: "Det kommer utan vidare att påverka vår beredskap negativt"

Brandman släcker eld i en skog
Arkivbild. Brandman släcker eld i en skog Bild: Yle/Mari Latva-Karjanmaa brandmän,bränder,skogsbränder,markbränder,släckning av bränder,eldsvådor,terrängbrand

Då det börjar brinna någonstans i glesbygden är det ofta den lokala frivilliga brandkåren som är först på plats. Nu är kårchefer rädda för att skärpta konditionskrav kan urholka de frivilliga brandkårernas verksamhet.

- Det kommer utan vidare att påverka vår alarmberedskap negativt. Jag har gjort beräkningar om att ungefär 40 till 50 procent av vår avdelning kommer att ha svårt att klara de här konditionstesterna, säger Patrick Nyholm som är kårchef vid Wessö FBK i Borgå till Yle Östnyland.

Hufvudstadsbladet skrev på fredagen att räddningsverken i Helsingfors och i östra, mellersta och västra Nyland planerar införa strängare krav (artikel bakom betalvägg) på alla som deltar i utryckningar, också de frivilliga brandkårerna.

Bild på en brandbil framifrån.
Arkivbild. Bild på en brandbil framifrån. brandbilar,sisu

I fortsättningen kan det bli obligatoriskt för alla som rycker ut att uppnå minst klass 2 i FireFit-testet som mäter muskelstyrka och syreupptagningsförmåga.

För det här krävs bland annat att man klarar av att lyfta 45 kilogram i bänkpress minst tio gånger på en minut.

Hittills har bara FBK:s rökdykare behövt genomgå samma konditionstester som ordinarie brandpersonal.

Redan i december publicerade Nylands avtalsbrandkårers samarbetsdelegation ett utlåtande där de motsätter sig de strängare konditionskraven.

De hänvisar bland annat till att räddningslagen inte förutsätter något FireFit-index av dem som utför räddningsverksamhet. Något sådant krävs inte heller i inrikesministeriets riksomfattande anvisning (på finska).

Många kvinnor faller bort

Också Patrick Nyholm från Wessö FBK uttrycker oro.

Han tror bland annat att de skärpta kraven kommer att leda till att 95 procent av de kvinnliga brandkåristerna faller bort.

- I konditionstesterna tas det inte i beaktande att kvinnor ofta har en lite annorlunda kroppsbyggnad och fysik. Vi män som blir äldre kommer också att ha svårt att ta oss igenom, även om testet beaktar ålder, vikt och längd, säger Nyholm.

Dagtid kommer det att bli jättemycket svårare att få i väg bilen― Patrick Nyholm

Han tror dessutom att det kan bli svårare att rekrytera nya medlemmar.

- Jag tror att vi kan fortsätta verksamheten, men till exempel dagtid kommer det att bli jättemycket svårare att få i väg bilen, säger Nyholm.

Testerna ska förbättra tryggheten

Om hälften av bemanningen faller bort som Patrick Nyholm befarar så kan det i värsta fall försämra säkerheten i glesbygden.

Så tänker inte räddningsdirektör Veli-Pekka Ihamäki från Västra Nylands räddningsverk. Han anser att testerna uttryckligen ska förbättra tryggheten.

- Om man är i dålig form behövs man inte i ett skarpt läge. Det är en fråga om kundernas säkerhet, säger Veli-Pekka Ihamäki till Hufvudstadsbladet.

Weesö FBK:s nya depå
Arkivbild. Weesö FBK:s nya depå Bild: YLE/Stefan Paavola branddräkter

Enligt Patrick Nyholm vill FBK-avdelningarna i Östnyland inte starta något bråk med räddningsverket. Han vill inte heller förhålla sig alltför negativt till skärpningen av konditionskraven.

- Om testet görs på rätt sätt och beaktar rätt villkor så kan det sporra oss att idrotta, säger Nyholm.

Han påpekar också att det antagligen tar flera år innan kravet på konditionstest implementeras om räddningsverken i Nyland tar det i bruk.